Cumpene

Cea mai neagră perioadă din viaţa de elev a celui care scrie aceste rânduri a fost anul întâi de liceu – clasa a IX-a. Prima deziluzie pentru un elev care termina clasa a VIII-a cu diplomă de merit a fost nota de la admiterea în liceu – 7,50. Cea mai deziluzionată a fost mama. Nota aceasta anunţa dezastrul din primul an de liceu fiind greu pentru un „perpetum” premiant să accepte ideea că adevărul despre el poate fi şi altul.

La obiectele umaniste situaţia a rămas asemănătoare cu cea de dinainte de liceu, la matematică şi fizică însă a urmat o perioadă neagră. Matematica o făcusem cu un profesor necalificat, iar fizica nu se lipise nicicum de mine. Notele mari la fizică marcau o lecţie bine învăţată, nu însă şi necesara înţelegere a fenomenelor fizice.

Astfel că, dacă la celelalte obiecte aveam medii peste şapte, la matematică şi fizică aveam toate şansele să rămân corigent. În ultimul trimestru mama a avut curajul să „ceară audienţă” dnei Herman, profesoara de matematică. Au discutat, i-a spus mamei că are un băiat deştept, dar cu mari lipsuri la matematică. „Şi trebuie să rămână corigent şi s-o ia de la capăt cu admiterea?! a întrebat ea. Se intră greu la «Ştefan cel Mare», ştiţi foarte bine! Dacă puteţi, daţi-i drumul, că oricum nu optează pentru reală”, mi-a povestit ulterior mama. Şi m-a ascultat dna Herman de câteva ori şi am luat cinciul salvator!

La fizică, dl Scheffel m-a ridicat în picioare şi mi-a pus o singură întrebare: cum poţi demonstra tu, practic, legea lui Arhimede? Simplu: iau un castron de sticlă în care pun un vas de un litru pe care-l umplu cu apă. Introduc o greutate de 1 kg, colecţionez apa revărsată şi aflu astfel volumul greutăţii… Am luat primul zece la severul nostru profesor de fizică şi n-am mai rămas corigent la acest obiect.

Am optat pentru „umană” apoi şi n-am mai păţit ruşinea de a fi ameninţat de vreo corigenţă. Astfel că în clasa a XI-a luam premiu…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: