Amenzi de 20.000 de lei, la filtrele contra pestei porcine africane de pe DN 18

> Acesta au fost date pentru „mişcarea animalelor fără documente sanitare veterinare”, controalele fiind intensificate după confirmarea unui focar al bolii în judeţul Maramureş

 În luna octombrie a.c., Inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava au organizat 19 acţiuni de control pe linia sănătăţii animale.

Dr. Dănuţ Corneanu, directorul executiv al instituţiei, spune că aceste controale au fost desfăşurate în echipe mixte cu lucrătorii Inspectoratului de Poliţei Judeţean, 12 fiind făcute în trafic, pe drumul naţional DN 18, pentru prevenirea pestei porcine africane, iar şapte au avut loc în târguri şi oboare, în acelaşi scop.

Potrivit şefului DSVSA, oprite şi verificate au fost 365 de vehicule, pentru „mişcarea animalelor fără documente sanitare veterinare inspectorii sanitari veterinari aplicând două amenzi în total de 20.000 de lei”.

Reamintim că Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat, pe 23 octombrie, diagnosticul de pestă perină africană pe unele probe trimise de DSVSA Maramureş. Drept urmare, pe DN 18, drum care leagă judeţele Suceava şi Maramureş, s-a propus amplasarea unor filtre suplimentare de poliţie, „existând un risc sporit în ceea ce priveşte răspândirea pestei porcine africane şi pe această cale”.

În acelaşi context, echipe mixte ale reprezentanţilor DSVSA, Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi au continuat controalele periodice în târgurile de animale din judeţ, în care este interzisă comercializarea porcinelor.

 Totodată, la frontiera de la Siret se procedează la controlul bagajelor, interzicerea introducerii în ţară a produselor de origine animală este menţinută, iar dezinfectoarele pietonale şi rutiere sunt funcţionale.

Conform statisticilor DSVSA, în judeţul Suceava evoluează trei focare de boli, dintre care două focare de bruceloză cu două animale afectate, cât şi un focar de trichineloză la un mistreţ.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: