Vizionare (ne)plăcută !

Filmul hollywoodian „Hunter Killer” a avut premiera în România în urmă cu o săptămână, el urmând a rula în cinematografele noastre sub numele „Operaţiunea Hunter Killer” . Estimp, în Rusia, Ministerul Culturii nu a avizat difuzarea filmului (mai precis, l-a interzis), invocând motive „administrative” . Cică firma ce-l distribuie nu i-a pus la dispoziţie o copie a filmului având calitatea necesară conform înaltelor standarde ruseşti impuse de „vizionarea la cinemateca de stat”. Anterior, în Ucraina, difuzarea filmului fu stopată din motive mult mai limpezi; o nouă lege interzice producţiile (de orice fel) care „glorifică armata rusă” …

…Aflăm că, într-o ficţiune a cărei miză în raport cu realitatea poate fi discutată în fel şi chip, „Hunter Killer” povesteşte cum soldaţi americani îl salvează pe… preşedintele rus şi împiedică astfel izbucnirea unei noi conflagraţii de anvergură mondială. Pasămite nişte terorişti ruşi, aflaţi la mâna ministrului rus al Apărării, pregăteau o lovitură de stat şi erau gata să arunce în aer butoiul de pulbere care este Lumea! Însă (ca întotdeauna) americanii… Din acest rezumat e suficient să reţinem, deci, că ruşii şi americanii, că terorism, că lovitură de stat, că al Treilea Război Mondial. Altfel, cinefilii români zic că filmul e o compilaţie de clişee, unele duse până acolo unde imaginarul se rupe de orice realitate (de ex. tehnică: se semnalează că un submarin e pilotat aproape ca un monopost), reuşit fiind însă ca thriller şi, probabil, de valoare ca film de propagandă. Desigur, de evaluarea calităţii mesajului prin prisma roadelor sale în mintea spectatorilor (nu ruşi, nu ucraineni) se ocupă deja serviciile.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: