Lună de lună, Suceava îşi numără morţii şi schilodiţii în accidente rutiere

Şoferi care conduc sub influenţa alcoolului, şoferi obosiţi, şoferi grăbiţi şi neatenţi, pietoni, biciclişti şi căruţaşi imprudenţi, copii nesupravegheaţi, bătrâni prea înceţi la traversare, pasageri fără vină au pariat, şi anul acesta, conştient sau inconştient, pe viaţa lor şi au pierdut, generând un lung şir de evenimente nefaste ce continuă să se producă pe şoselele judeţului.

Lună de lună,  Suceava îşi numără morţii şi schilodiţii pe viaţă în urma accidentelor rutiere produse în mai toate colţurile judeţului.  În ciuda campaniilor numeroase de prevenire a accidentelor rutiere desfăşurate de poliţişti, a avertismentelor transmise prin toate canalele media, a acţiunilor directe, repetate ale autorităţilor referitoare la  cauzele care duc la moarte violentă în trafic, a dublării numărului de radare şi a aspririi pedepselor, zeci şi zeci de suceveni continuă să plătească  cu viaţa sau cu infirmităţi pe viaţă  sfidarea normelor rutiere, condusul imprudent pe drumuri distruse sau construite anapoda, lipsa de respect pentru partenerul din trafic, graba şi nepăsarea ce par a stăpâni vremurile pe care le trăim.  De la începutul anului 2016 şi până la 1 octombrie 2018, au murit pe şosele peste 270 de oameni. Cu ei pe conştiinţă,  de 3 ani încoace, judeţul Suceava rămâne pe primul loc în ţară la numărul de morţi în accidente rutiere.

În jumătate de an, 32 de morţi şi peste 100 de oameni accidentaţi grav

 O femeie de 30 de ani a fost prima persoană din judeţ care a murit anul acesta într-un accident rutier. S-a întâmplat în noaptea de 20 spre 21 ianuarie, pe la ora 1, pe un drum din localitatea Doroteia. Maşina în care aceasta se afla era condusă de soţul său, care băuse înainte de a se urca la volan. Bărbatul conducea cu viteză, maşina a derapat şi a ajuns pe contrasens, a acroşat un stâlp şi s-a răsturnat în şanţ, pe cupolă. Manevrele de resuscitare ale salvatorilor s-au dovedit inutile pentru femeia care stătuse pe scaunul din dreapta.

Apoi tragediile s-au tot întâmplat…

Într-o duminică dimineaţă, pe 18 februarie, o şoferiţă de 20 de ani a luat greşit o curbă foarte periculoasă la dreapta pe drumul dintre localităţile Dănila şi Dărmăneşti, ajungând pe contrasens şi lovind frontal o altă maşină. Doi bărbaţi, unul de 70 de ani, din maşina sa, şi un altul de 54 de ani, şoferul maşinii lovite, au fost scoşi de un echipaj de descarcerare dintre fiarele maşinilor strivite. Cel de 54 de  ani nu a supravieţuit. Tot atunci, două persoane rănite grav au ajuns la spital.

10 şi 23 martie, sunt alte zile în care au murit oameni în accidente rutiere. Şi de această dată a fost  nevoie de ferăstraiele şi cleştii pompierilor de la descarcerare pentru   extragerea trupurilor inerte din resturile contorsionate ale automobilelor.

Pe 10 martie, trei bărbaţi din judeţul Olt se întorceau de la  Rădăuţi spre Suceava, într-o autoutilitară. Şoferul, de 38 de ani, gonea pe drum când a pierdut controlul direcţiei de mers. Autoutilitara a rupt parapetul de pe marginea unui pod şi a plonjat în albia unui râu de la o înălţime de  circa 10 m. Un bărbat de 45 de ani a murit, şoferul şi băiatul de 22 de ani al decedatului fiind răniţi.

Pe 23 martie a murit un bărbat de 62 de ani. Două tiruri şi o autoutilitară au fost implicate într-un accident petrecut în jurul orei 10 pe raza comunei Cornu Luncii. Circulând pe un drum acoperit cu zăpadă, şoferul unui tir a luat cu viteză o curbă, a ajuns pe contrasens, unde s-a  lovit frontal de un alt autotren. O autoutilitară ce venea prea aproape în spatele acestuia  a ajuns să fie implicată în toată nebunia. Bărbatul de 62 de ani era şoferul autotrenului ce venea din contrasens.

Trei persoane au rămas încarcerate  în urma unei coliziuni între un tir şi un taxi, în dimineaţa zilei de 11 aprilie, pe DN17, în Şcheia, în apropiere de „Bucovina Lapte”. Potrivit poliţiştilor, şoferul autotrenului a încercat schimbarea benzii de mers şi a acroşat taxiul care mergea în aceeaşi direcţie şi care s-a răsturnat pe cupolă, chiar în fata porţii de intrare a fabricii de lactate. Doi bărbaţi au ieşit singuri din maşină, dar pe celelalte trei persoane le-au scos pompierii.  Una dintre ele, o femeie de 30 de ani, era deja decedată, iar o alta, rănită grav, a fost transportată la spital.

După jumătatea lunii iunie, până la finalul acestei prime luni de vară, morţii din accidente rutiere au venit unul după altul.

În noaptea de 16 spre 17, un bărbat de 32 de ani şi-a pierdut viaţa la Probota. Era pasager într-o maşină condusă de un tânăr de 24 de ani care  consumase băuturi alcoolice. Cei doi veneau cu maşina pe un drum comunal, când şoferul a pierdut controlul direcţiei, s-a lovit de un gard, apoi s-a răsturnat pe cupolă  înapoi în drum. Şoferul a scăpat cu viaţă, dar pasagerul din dreapta, grav accidentat, a murit în ambulanţă, în drum spre spital.

Pe 24 iunie, un biciclist de 48 de ani a fost lovit de o maşină în afara localităţii Horodnic de Sus. Şoferul aţipise la volan. O secundă a fost destul cât să intre în plin în biciclist şi să-l proiecteze câţiva metri mai încolo, pe un teren agricol.

Chiar a doua zi dimineaţă, pe la ora 4. 30, un tânăr sucevean de 24 de ani  venea  cu maşina de la Suceava spre Moara. În dreptul magazinului de bricolaj „Erichman”, posibil tot din cauza oboselii, a pierdut controlul direcţiei, a ieşit de pe drum pe contrasens şi s-a lovit frontal de  blocul de beton ce indică ieşirea din municipiul Suceava. Decedase deja când au venit ambulanţierii.

În aceeaşi  zi, încă un mort, la Vicovu de Sus. Un localnic de 56 de ani a decedat după ce a pierdut controlul  mopedului pe care circula şi a intrat cu el într-un copac, apoi în stâlpul unei porţi.

Un accident grav s-a petrecut în seara zilei de 29 iunie, pe raza localităţii Milişăuţi. Conducând o autoutilitară cu volan pe dreapta, neatent şi rulând cu viteză, au spus poliţiştii, un bărbat de 40 de ani din Suceviţa a intrat la un moment dat în derapaj. În acele momente a fost lovit puternic, din dreapta,  de un autotren ce venea din sens opus. Lovitura a fost fatală pentru şoferul autoutilitarei. Trei tineri, de 19, 15 şi 14 ani, pasageri în acelaşi vehicul, au ajuns la Urgenţe. Cel de 19 ani era în comă de gradul IV, cu traumatism cranio-cerebral, plăgi craniene multiple, ruptură de splină, fractură de şold.

Faţă de cele de mai sus şi altele triste evenimente nemenţionate, la sfârşitul lunii iunie 2018, Poliţia Suceava înregistrase deja 119 accidente grave şi, ca o slabă consolare, cu 10 mai puţine ca în aceeaşi perioadă a anului precedent. Muriseră însă, ca urmarea acestora, 32 de oameni, cu cinci mai mulţi ca în jumătate din anul 2017, şi fuseseră rănite grav peste 100 de persoane. Statistica la acea dată menţiona şi peste 480 de oameni răniţi uşor în cele aproape 380 de accidente fără consecinţe complicate.

Fetiţă de 12 ani lovită mortal pe trecerea de pietoni, un motociclist drogat rănit grav şi un tată fără minte

În luna iulie a urmat o altă serie de oameni care şi-au pierdut viaţa în accidente rutiere. Unul dintre ele a bulversat opinia publică. O dată pentru că era vorba de moartea unui copil de 12 ani, care a decedat traversând strada aşa cum fusese învăţat, pe trecere de pietoni, şi a doua, pentru că autorul accidentului era un membru din conducerea Direcţiei Silvice Suceava, om stimat şi responsabil, de altfel.

Tragedia s-a întâmplat la Ilişeşti, pe 31 iulie, aproape de ora 10 dimineaţa. Copila de 12 ani a  fost lovită de maşină în timp ce traversa regulamentar pe trecerea de lângă şcoala generală din localitate.  Era în viaţă când a fost transportată cu ambulanţa la Urgenţe, dar, din păcate,  în jurul orei 15 micuţa a murit la spital.

La începutul aceleiaşi luni, alături de alte decese, s-a înscris, în circumstanţe deosebite, cel al unui tânăr de 19 ani, din Salcea.  Se urcase în maşina  condusă de un prieten de aceeaşi vârstă, care nu avea permis însă. Cu cei doi se afla în maşină chiar tatăl şoferului, un bărbat de 47 de ani, care a dat dovadă de crasă inconştienţă lăsându-şi fiul să conducă maşina. Mai mult, tânărul de la volan era şi puţin băut, aşa că, şi pe acest fond, a intrat la un moment dat cu maşina în gardul de beton al unei case din localitate. Impactul a fost violent, pasagerul de 19 ani a fost rănit grav şi câteva ore mai târziu şi-a dat ultima suflare, la spital.

În aceeaşi lună, pe 27, un sucevean de 24 de ani s-a urcat fără permis pe motocicletă şi, ameţit de cocaină, au constat testele ulterioare ale medicilor, a trecut pe roşu semaforul de la Shopping City. În intersecţie a fost lovit de un autoturism care circula regulamentar şi rănit grav.

Septembrie 2018, luna de coşmar

Luna septembrie rămâne anul acesta luna de coşmar, cea în care, în accidentele rutiere prea dese,  au murit  câte doi sau trei oameni odată. Este vie încă în amintire noaptea de 1 spre 2 septembrie  când, într-un interval de aproximativ patru ore, cinci persoane au sfârşit violent pe şosea.

În jurul orei 21.30, pe strada Cuza Vodă, la ieşirea din Suceava spre Botoşani, după OMV, un autobuz în care se aflau 28 de călători a intrat violent într-o căruţă nesemnalizată, încărcată cu baloţi de fân, ce ieşea ca o fantomă de pe un drum secundar. Pe încărcătură erau două persoane, soţ şi soţie, de 43 şi, respectiv, 40 de ani, care au decedat după impact.

Câteva ore mai târziu, în jurul orei 1.25, pe strada Parcului din vecinătatea restaurantului Brădet, din Suceava, avea să se petreacă o triplă tragedie. Un tânăr de 19 ani, din Şcheia, fără permis de conducere, rula cu viteză spre oraş. Avea pasageri în maşină  consăteni, unul de 31 de ani şi altul de 33 de ani, acesta din urmă tatăl unui copil de 2 ani. Ceva mai devreme fuseseră văzuţi pe o terasă, la Cetatea de Scaun, unde probabil consumaseră alcool.  Într-o curbă la stânga, şoferul a pierdut controlul maşinii, a lovit teribil un stâlp de beton, apoi un copac, pe urmă s-a răsturnat pe cupolă. Toţi cei trei tineri, niciunul asigurat cu centura, şi-au pierdut viaţa.

Seria grozăviilor nu se încheiase însă. Luni dimineaţă, la ora 3, doi tineri, de 29  şi 20 de ani, din Ipoteşti, aveau să piară striviţi, cu tot cu motocicletă, sub roţile unui autocar plin cu pasageri ucraineni. Cei doi goneau cu motocicleta dinspre Spitalul Judeţean  spre Calea Obcinilor şi au intrat frontal în autocarul care  tocmai se angajase să vireze pe un drum lateral. Tinerii au fost prinşi sub roţile din spate ale maşinii şi n-au avut nicio şansă de supravieţuire.

Tot în septembrie şi-a pierdut viaţa şi un tânăr de 17 ani care, fără permis, încă elev la Colegiul „Samuil Isopescu” din Suceava, s-a urcat pe o motocicletă şi a intrat cu ea în carcasa metalică a unui contor de gaz.

Au murit, de asemenea, o femeie de 71 de ani şi un bărbat de 81 de ani,  din  Salcea şi Drăguşeni. Prima se angajase în traversare prin loc  nepermis când a fost lovită de o maşină, iar cel de al doilea a fost acroşat de un autoturism în timp ce mergea pe marginea carosabilului.

Un tramatism grav la cap a suferit pe 21 septembrie şi un bărbat din localitatea Baia. Acesta traversa regulamentar o trece de pietoni din municipiul Fălticeni. Pe una din benzi, o maşină i-a dat prioritate, dar  o alta, de pe cealaltă bandă, a intrat în plin în bietul om care se credea în siguranţă. Din impact,  acesta a „zburat” aproape 20 de metri mai încolo.

Octombrie plin de morţi, dar încă neînregistrat în statistici

În octombrie, tragediile pe şosele  au luat-o de la capăt. Bărbat de 57 de ani, fost poliţist, mort la Fălticeni din cauza unei manevre greşite în trafic. Apoi patru tineri între 17 şi 24 de ani, prea entuziasmaţi într-o sâmbătă noapte, au încheiat petrecerea încarceraţi într-o maşină, după un accident în care doar Dumnezeu a hotărât ca ei să nu moară. Şoferul, un băiat de 22 de ani, era băut şi gonea cu viteză când a pierdut controlul volanului,  iar maşina a  „planat” pe câmp şi a aterizat pe cupolă.   Unul dintre pasageri a ajuns în comă la spital.

O femeie de 75 de ani a fost ucisă de o maşină condusă de un şofer beat,  când traversa o trecere de pietoni, la Păltinoasa,  iar o fetiţă de 12 ani a ajuns inconştientă la spital după ce o maşină a intrat într-o căruţă nesemnalizată pe drumul Fântânele – Roşcani. Un bătrân de 85 de ani a încheiat socotelile cu viaţa după ce a căzut de pe un ATV pentru care nu avea permis, iar pe 15 octombrie, într-un alt accident grav provocat de o şoferiţă grăbită şi neatentă, la Vicovu de Sus, a murit o femeie de 62 de ani, iar alte trei au fost rănite.

În negrul bilanţ al IPJ Suceava, la finalul primelor 9 luni din anul 2018, numărul total al accidentelor rutiere depăşise 900. În peste 200 de cazuri a fost însă vorba de accidente grave, în care au murit 60 de persoane, cu şase mai multe ca în perioada similară a anului 2017. Anul acesta au fost însă ceva mai puţini răniţi grav, „doar” 174, faţă de aproape 196 în primele 9 luni ale anului trecut.  Cele mai riscante tronsoane rutiere au rămas drumurile naţionale DN17 şi DN2, pe care s-au produs aproape 45 de accidente grave în care au murit 21 de oameni,  iar 30 au fost grav răniţi.

Cauzele sunt aceleaşi: viteza excesivă şi neadaptată, indisciplina pietonilor, a bicicliştilor, consumul de alcool, neacordarea de prioritate şi abaterile căruţaşilor.

Repetate la nesfârşit şi fără leac…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: