Corespondenţă din Marea Britanie

„Liturghii bizantine”. Box aduce Lumina în Londra

Constantin Ungureanu-Box, artist plastic sucevean, cu un parcurs artistic controversat şi cunoscut de marele public sucevean iubitor de frumos şi de tam-tam-uri artistice de culise, şi-a deschis prima sa expoziţie personală la Londra duminică, 30 septembrie a.c.

Londra este capitala Regatului Unit al Marii Britanii şi, în acelaşi timp, un oraş, cosmopolit şi globalizat, intercultural, de unde Big Benul dă ora exactă zilnic. Big Ben-ul a dat ora exactă, dar a bătut Marele Gong pentru ca maestrul Constantin Ungureanu-Box să deschidă poarta Luminii în ceaţa Albionului pentru prima şi ultima dată.

Aşadar, evenimentele s-au desfăşurat învăluite într-un mister suspect, cu smerenie şi umilinţă, dar „Artistul Adevărat” este mereu acelaşi: „Iarba este iarbă, iar Grâul este grâu; chiar dacă la început orăşenii iau grâul drept iarbă şi iarba drept grâu” (citat dintr-o scrisoare către Theo de Vincent van Gogh).

Expoziţia personală „Liturghii bizantine” a fost găzduită de Galeria de Artă Internaţională LCCA (London College of Contemporary Arts) din strada Holborn (din buricul târgului cum ar spune un bucovinean sadea), în data de 30 septembrie, orele 18 – 22.

Patru ore au fost suficiente ca Lumina adusă din Bucovina de către BOX (aici, „cutie”) să ridice vibraţia locului.

Această Cântare Arhierească în imagini a deschis un portal, iar clopotul a bătut de 27 de ori: 27 de lucrări, 27 de rugăciuni, 27 de clopote şi 27 de frânghii care le-au tras să răsune.

Aceste mâini pline de sânge care trag clopotele pe pământ ca semn de rugăciune, să se audă în cerul sfânt, au o denumire simplă: „Acatistul Aurorei”. Aurora, Kostake şi Costinel – familia întrupată şi trinitară, plină de jertfă pentru Artă.

Maestre, reverenţă!

Mulţumim că ai adus Lumina şi la noi!

SOPHIA–CRISTINA LAURIC,

doctor în arte vizuale, artist plastic 

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: