Un punct de vedere

Fundamentală rămâne unitatea tuturor românilor

Viaţa politică a unei ţări democratice presupune mai multe formaţiuni politice, doctrine politice de dreapta, de stânga sau de centru şi, concret, înseamnă manifestări politice publice de la organizaţiile locale şi până la congrese sau conferinţe naţionale.

Un partid politic cu o glorioasă istorie precum este PNL îşi construieşte o imagine care, astăzi, se arată în declin prin demersurile politice şi modul de comunicare publică. Oferim drept exemplu închiderea dosarului cu reclamaţia privind trădarea naţională făcută de prim-ministrul României, doamna Viorica Dăncilă, acuzaţie adresată autorităţilor de domnul Ludovic Orban, preşedintele PNL. Acest dosar cuprinde acuzaţii la adresa primului ministru al României care ar fi trădat România prin întâlnirea cu prim-ministrul din Israel.

Noi atacuri la adresa Guvernului PSD – ALDE, cu vorbe parcă adunate la întâmplare sau mai puţin riguros aşezate, vin din partea domnului preşedinte Klaus Iohannis. Domnia sa vorbeşte, ca şi preşedintele PNL, Ludovic Orban, emiţând idei şi sintagme conform specificului liberal de astăzi.

După alte acuzaţii ale preşedintelui României la adresa PSD-lui şi a liderului Liviu Dragnea, domnul Klaus Iohannis cere din nou, pentru a nu ştiu a câta oară, demisia doamnei Viorica Dăncilă, continuând parcă dorinţa liderului liberal Ludovic Orban, care s-a adresat cu acuzaţia de trădare naţională, dosar recent închis, dar acum cu încercări de a fi reluat de autorităţile judiciare. După acuzaţiile exprimate prin repetare ca la şcoală, domnul preşedinte a revenit cu dorinţa realizării „guvernului meu”. Guvernul meu înseamnă un guvern al PNL care până acum n-a prezentat un program de guvernare, n-a prezentat orientările activităţii acestui nou guvern, nume de viitori miniştri şi cum va asigura majoritatea parlamentară. La deschiderea noului an universitar de la Iaşi, domnul preşedinte a atacat din nou guvernarea PSD – ALDE şi a declarat în faţa profesorilor şi a studenţilor că domnia sa constată „lipsa unei direcţii clare în educaţie”! Să fie oare astfel de declaraţii forme de stimulare şi orientare optimiste pentru studenţi în noul an universitar?

Şi PNL, acum şi preşedintele României, după orice demers iniţiat şi promovat de Coaliţia de la guvernare PSD – ALDE, au doar reacţii de refuz, de respingere a acestor demersuri politice, juridice ori administrative. Liderii PNL încă n-au înţeles că partidele aflate în opoziţie prin votul populaţiei trebuie să şi construiască. Prin iniţierea sau susţinerea unor reglementări, prin votarea unor legi favorabile cetăţenilor, prin comunicarea corectă cu cetăţenii privind evoluţia unor măsuri promovate de autorităţile aflate la guvernare, liderii liberali şi cei de la celelalte partide aflate în opoziţie ar putea deveni coautorii unor politici favorabile românilor.

Peste 3 milioane de români au semnat pentru iniţierea şi promovarea unui referendum pentru modificarea Constituţiei privind redefinirea familiei. În actuala aşezare a articolului privind familia se vorbeşte despre familia formată din doi soţi, iar prin referendum se solicită modificarea în sensul ca textul să cuprindă formularea potrivit căreia familia se constituie dintr-un bărbat şi o femeie. Unii lideri din Opoziţie au mers până acolo încât au vorbit despre referendum ca despre un interes electoral al PSD!

Regretăm că lideri ai Opoziţiei au ajuns să reclame diferite presupuse nereguli şi abateri de la normele europene ale democraţiei la Consiliul Europei, acolo unde europarlamentari precum Monica Macovei, Cristian Preda, uneori şi Teodor Stolojan susţin astfel de demersuri împotriva României. Urmează ca doamna prim-ministru Viorica Dăncilă să se prezinte la Comisia Europeană „spre a explica domnului Timermans” de ce se întâmplă astfel de abateri de la normele statului de drept. Se vorbeşte chiar despre adoptarea în Consiliul Europei a unei rezoluţii la adresa României.

Şi toate aceste realităţi se petrec sub ochii noştri acum, în anul Centenarului Marii Uniri, când problemele politice, economice şi sociale ar trebui să beneficieze de manifestări ale unităţii tuturor românilor, indiferent de apartenenţa sau convingerile politice.

Societatea pentru Cultura şi Literatura Română, fără susţinere financiară din partea statului, şi-a propus şi desfăşoară un amplu program cultural-educativ în toate localităţile în care există filiale ale Societăţii şi nu numai (28 de filiale). Conferinţe, simpozioane, dezbateri, seminarii şi întâlniri cu tinerii din şcoli sunt mereu prezenţe în viaţa culturală din comunităţile Bucovinei. La aceste activităţi suntem sprijiniţi şi de cadre universitare de la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, Universitatea „Al.I. Cuza” Iaşi şi Universitatea „Yuri Fedkovici” Cernăuţi.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: