Teleagă, George, judecător

(27.01.1881, Horodnic de Jos, districtul Rădăuţi – 21.01.1922, Siret)

Numărul intelectualilor români purtători ai numelui de familie Teleagă şi născuţi în perioada austro-ungară în Horodnicul de Jos este impunător. Unul dintre aceştia este George Teleagă, care, după terminarea studiilor primare la Rădăuţi, a fost dat de către părinţi ca să urmeze învăţătura la Gimnaziul Superior Greco-Oriental din Suceava. În 1901, luându-şi bacalaureatul, s-a înscris la Facultatea de Drept a Universităţii din Cernăuţi. S-a încadrat cu elan în activitatea Societăţii Academice „Junimea”, al cărei membru a fost în timpul studiilor universitare (1901-1905). În acea perioadă s-a remarcat şi ca luptător pentru izbânda naţională a neamului românesc din Bucovina, aflat sub dominaţia habsburgică. De pildă, la 17 decembrie 1905, participând la adunarea studenţilor români, care s-a desfăşurat în sala de şedinţe a Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina, a luat cuvântul şi a înfierat vehement acţiunile grupărilor rutenilor tineri (greco-catolici), al cărui centru de inspiraţie politică se afla în Galiţia, acţiuni ce puneau în pericol autonomia Bucovinei şi existenţa individuală a românilor, ca băştinaşi, pe pământul care I-a fost răpit Moldovei la 1774.

Licenţiat al Facultăţii de Drept a Universităţii din Cernăuţi, a fost mai întâi judecător în capitala Bucovinei, apoi la Câmpulung şi Siret. În vechiul târg moldovenesc Siret a decedat la vârsta de 41 de ani.

S-a aflat printre participanţii la adunarea Constituantă de la 27 octombrie 1918, unde a fost ales în Consiliul Naţional Român, şi la Congresul General al Bucovinei, la care a fost unanim votată Unirea Bucovinei cu România.

DUMITRU COVALCIUC

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: