Episcopul Macarie:

Prin votul de la Referendum apărăm copiii, salvându-le puritatea şi inocenţa

În mesajul postat luni pe site-ul eparhial, Episcopul Europei de Nord a îndemnat să participăm la referendum deoarece prin acest vot „apărăm însuşi faptul de a fi om! Apărăm însăşi putinţa de a fi om, prin zămislire şi naştere! Apărăm copiii, salvându-le puritatea, inocenţa!”.

El a atras atenţia că „binaritatea genului şi căsătoria sunt daruri ale lui Dumnezeu pentru noi, însă sunt şi izvor de datorii sfinte”.

„Cine se luptă să despartă şi să desfiinţeze această binaritate care constituie omul şi această mare taină care este căsătoria, se face luptător împotriva planului lui Dumnezeu pentru noi. Desfiinţând binaritatea genului şi căsătoria, desfiinţăm omul!” a precizat Preasfinţia Sa în mesaj.

Ierarhul a evidenţiat că referendumul, dacă va rămâne stabilită data de 7 octombrie, se va desfăşura în duminica învierii tânărului din Nain. În acest context, Preasfinţia Sa a spus că tinerii „se află înaintea unei alegeri între o cultură a vieţii, a afirmării şi a jertfei faţă de celălalt şi o cultură a morţii, a negării şi a folosirii celuilalt prin silnicie şi manipulare”.

Fapt pentru care a adresat îndemnul: „Deschide-ţi urechile, iubite tinere, şi auzi-L pe Domnul care te cheamă şi te ridică din moarte la viaţă!”. (Basilica.ro)

 

Dumnezeu şi-a desăvârşit creaţia după ce a făcut omul, după ce a făcut „bărbat şi femeie” (Facerea 1, 27). Teologul contemporan John Behr arată că „a fi bărbat şi femeie este ceva propriu şi unic făpturii numită om.”

Această de Dumnezeu binecuvântată şi creată binaritate a genului stă la baza căsătoriei, care face parte din planul Lui pentru mântuirea întregului Adam. „Creşteţi şi vă înmulţiţi” este doar o parte din acest plan, căci taina căsătoriei „mare este” (Efeseni 5, 32), într-atât de mare, încât cei doi care se însoţesc devin „un trup” (Matei 19, 6). De aceea, Mântuitorul Însuşi ne spune că „ce a împreunat Dumnezeu, omul să nu despartă.” (Matei 19, 6).

Binaritatea genului şi căsătoria sunt daruri ale lui Dumnezeu pentru noi, însă sunt şi izvor de datorii sfinte. Cine se luptă să despartă şi să desfiinţeze această binaritate care constituie omul şi această mare taină care este căsătoria, se face luptător împotriva planului lui Dumnezeu pentru noi. Desfiinţând binaritatea genului şi căsătoria, desfiinţăm omul!

De aceea, cu dragoste şi nădejde, îndemn pe toţi cei care preţuiesc ce este mai bun şi mai înalt în om, să vină la referendum şi să voteze pentru clarificarea definiţiei căsătoriei în Constituţie. Consider că avem această datorie sfântă de a ne prezenta şi de a ne declara identitatea, de a ne mărturisi credinţa, de a ne exprima şi apăra valorile.

Prin acest vot nu apărăm ceva abstract! Apărăm însuşi faptul de a fi om! Apărăm însăşi putinţa de a fi om, prin zămislire şi naştere! Apărăm copiii, salvându-le puritatea, inocenţa!

Prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu, socotesc că decizia privind organizarea referendumului s-a luat în zilele în care noi, în Biserică, cinstim Sfânta Cruce în mod deosebit. De aceea, consider nu doar că e o datorie sfântă pentru noi de a vota la referendum, ci şi un mare test pentru noi, ca popor.

Iată, ne aflăm înaintea Crucii lui Hristos. Ce vom face? Lua-vom, oare, Crucea Sa, pentru a urma drumul Evangheliei? Sau, (să nu fie, Doamne!) vom întoarce spatele Crucii Sale pentru a ne înhăma la jugul celui care dintru început a fost „ucigător de oameni”? (Ioan 8, 44).

Ce răspundere uriaşă avem faţă de moşii şi strămoşii noştri, care s-au jertfit şi au murit pentru noi, faţă de părinţii care ne-au zămislit, născut şi crescut, faţă de chipul lui Dumnezeu din noi înşine şi din copiii noştri!

Îmi îndrept gândul bun şi către tinerii noştri de pretutindeni. Dacă referendumul va fi organizat pe 7 octombrie, după cum s-a spus, atunci ziua votului va fi în Duminica Învierii tânărului din Nain. Tinerii noştri se află şi ei în moment de cumpănă.

Se află înaintea unei alegeri între o cultură a vieţii, a afirmării şi a jertfei faţă de celălalt şi o cultură a morţii, a negării şi a folosirii celuilalt prin silnicie şi manipulare. „Tinere, zic ţie, scoală-te!”, răsună Cuvântul Vieţii. Deschide-ţi urechile, iubite tinere, şi auzi-L pe Domnul care te cheamă şi te ridică din moarte la viaţă!

 † Părintele Episcop MACARIE DRĂGOI

al Episcopiei Europei de Nord

 

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: