Legea prin care Societatea Naţională „Cai de rasă” trece sub autoritatea ANSVSA, avizată de Comisia economică din Senat

Am pornit cu dreptul procedura de adoptare a legii care va pune în valoare caii noştri de rasă, spune deputatul Alexandru Băişanu, iniţiatorul legii

Preşedintele ALDE Suceava, deputatul Alexandru Băişanu, vicepreşedinte al Federaţiei Ecvestre Române, a salutat, marţi, votul acordat de Comisia economică din Senat care a avizat proiectul de lege pe care el l-a iniţiat privind înfiinţarea Societăţii Naţionale „Cai de rasă” – SA în cadrul ANSVSA şi preluarea patrimoniului acesteia de la Direcţia de Creştere, Exploatare şi Ameliorare a Cabalinelor din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva.

„Salut votul acordat în Comisia economică din Senat în favoarea acestei legi. Am pornit cu dreptul în demersul de a adopta această lege care va avea ca rezultat o mai bună gestionare a cailor de rasă pe care îi avem” a declarat Băişanu.

El a spus că, după adoptarea legii, vor putea fi obţinute subvenţii pentru cai şi vor putea fi atrase fonduri europene pentru proiecte de dezvoltare.

Băişanu a explicat că, în urma aplicării legii, caii vor fi scoşi din grajduri şi vor fi puşi să facă ceea ce ei ştiu pentru a le putea creşte valoarea şi pentru a putea fi prezentaţi în Europa.

„În timp ce în toate celelalte ţări există astfel de societăţi şi au profit foarte mare, în România aceste herghelii funcţionează în subordinea Romsilva şi au pierderi. Asta trebuie să schimbăm. Să trecem de la pierdere la profit” a spus deputatul ALDE de Suceava.

Potrivit acestei legi, Societatea Naţională „Cai de rasă” – SA, va deveni unitate de interes public naţional, persoană juridică română cu capital de stat şi se va organiza şi funcţiona pe baza de gestiune economică şi autonomie financiară, mai prevede proiectul.

Băişanu explică în expunerea de motive că iniţiativa legislativă îşi propune înfiinţarea Societăţii Naţionale „Cai de rasă” – SA în cadrul ANSVSA şi preluarea patrimoniului acesteia de la Direcţia de Creştere, Exploatare şi Ameliorare a Cabalinelor din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva.

„Caii noştri de rasă sunt nişte tablouri vii şi au de fapt o valoare inestimabilă. Caii româneşti au fost întotdeauna apreciaţi pentru calităţile lor deosebite (capacitate energetică, rezistenţă la tracţiune, bună valorificare a hranei etc.), contribuind la consolidarea fondului genetic al unor herghelii celebre din Europa. Rolul principal al hergheliilor este acela de a obţine progresul genetic şi de a menţine variabilitatea genetică a nucleelor de rasă, iar depozitele de armăsari au rolul de a multiplica şi de a transfera progresul genetic obţinut în herghelii către populaţiile de cai de rasă deţinute de crescătorii privaţi sau către populaţiile de animale din marea creştere” a menţionat Băişanu.

El şi-a exprimat speranţa că această iniţiativă legislativă va găsi susţinători indiferent de doctrina politică a lor.

Propunerea legislativă menţionează că Societatea Naţională „Cai de rasă” – SA îşi desfăşoară activitatea în domeniul creşterii cabalinelor, având ca principal obiect de activitate coordonarea şi implementarea programului naţional de ameliorare genetica a cabalinelor; conservarea patrimoniului genetic naţional, constituit din totalitatea populațiilor de cabaline cu valoare genetică ridicată; creșterea, ameliorarea, calificarea şi perfecţionarea efectivelor de cabaline în rasa pura, în cadrul hergheliilor care sunt ferme de elita, precum şi alte activităţi prevăzute în statut.

„Societatea Naţională «Cai de rasă» – SA se obligă să angajeze specialişti în diferitele domenii (îngrijitor cai, călăreț deborator, călăreţi clasificaţi pe principii şi deprinderi, monitori echitaţie, antrenori, instructori) ale sportului ecvestru, în vederea antrenării diferitelor rase de cai în funcţie de abilităţile lor native, cu scopul atingerii performanţelor la nivel naţional, balcanic, european şi mondial şi totodată creşterii valorii per capita (comisia de anduranţă, comisia sărituri peste obstacole, comisia de atelaje, comisia de concurs complet, comisia de voltijă, comisia de ponei, comisia de tracţiune, comisia curse de trap, curse de galop).

În cazul în care Societatea Naţională «Cai de rasă» – SA nu-şi va putea permite să plătească salariile acestor specialişti se pot face contracte cu terţii în vederea realizării acestor obiective. Societatea Naţională «Cai de rasă» – SA se obligă să achiziţioneze cai din diferitele rase (armăsari şi iepe) cu rezultate la nivel naţional, balcanic, european şi mondial în vederea reproducerii şi ameliorării patrimoniului genetic naţional” se mai arată în proiect.

Totodată, Societatea Naţională „Cai de rasă” – SA va funcţiona sub autoritatea ANSVSA şi se finanţează de la bugetul de stat prin bugetul propriu pentru întreţinerea efectivelor de cabaline care sunt proprietate publică a statului – patrimoniu genetic naţional – şi pentru trecerea la turma de bază a cabalinelor necesare împrospătării acestuia, dar şi prin accesarea fondurilor europene.

Totodată, personalul Direcţiei de Creştere, Exploatare şi Ameliorare a Cabalinelor din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva va fi preluat de Societatea Naţională „Cai de rasă” – SA şi este considerat transferat, păstrându-şi drepturile salariale avute până la încheierea noului contract colectiv de muncă. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: