Problemele românilor din Ucraina, discutate în Parlamentul European

Problemele românilor din afara graniţelor, inclusiv a românilor din Ucraina, au fost discutate la 5 septembrie a.c. în cadrul unei dezbateri organizate în Parlamentul European.

Conferinţa cu genericul „România şi regiunile istorice în anul centenar: Cultură, identitate, valori europene” a fost organizată de europarlamentarul român Mircea Diaconu, la iniţiativa mişcărilor unioniste din Republica Moldova.

Drepturile etnicilor români la propria limbă, istorie şi cultură în teritoriile istorice sunt încălcate de autorităţile statelor în care locuiesc aceştia, iar România face prea puţin pentru a-i proteja, au atras atenţia românii din afara graniţelor, potrivit sursei citate. Şcolile cu predare în limba română în statele cu comunităţi istorice de români sunt tot mai puţine, aşa încât numărul românilor din afara graniţelor asimilaţi creşte continuu. Acestea sunt câteva dintre concluziile audierii publice organizate în premieră la Bruxelles pe tema situaţiei românilor din teritoriile istorice – informează corespondentul Radio Chişinău.

Preşedintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi a vorbit despre atacurile la adresa identităţii româneşti în Ucraina, ca urmare a votării de către Kiev a noii legi a educaţiei.

O situaţie dramatică se atestă şi în regiunea Odesa, loc de baştină pentru aproximativ 125.000 de români-moldoveni. Dintre cele 18 şcoli cu predare în limba română care existau la începutul anilor ’90, astăzi au mai rămas doar două, celelalte fiind rusificate şi ucrainizate, potrivit lui Anatol Popescu, preşedintele Asociaţiei Naţional-Culturale „Basarabia”.

În Ucraina locuieşte aproximativ jumătate de milion de români-moldoveni, scrie Radio Chişinău.

Românii din Valea Timocului sunt cei mai lipsiţi de drepturi, potrivit lui Zavisa Zurz, preşedintele asociaţiei „Ariadnae Filum”, organizaţia pentru cultură a rumânilor/vlahilor din nord-estul Serbiei, care a deplâns lipsa de reacţie a Bucureştiului.

În cadrul audierii au participat zeci de primari, membri ai societăţii civile, publicişti şi istorici de pe ambele maluri ale Prutului. Ei au vorbit despre evenimentele tragice prin care a trecut spaţiul dintre Prut şi Nistru în ultimul secol. (BucPress)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: