În municipiul Suceava

Scădere de peste unsprezece ori a numărului de beneficiari ai venitului minim garantat

> În evidenţele Direcţiei de Asistenţă Socială a Primăriei există 105 dosare ale beneficiarilor dreptului respectiv, faţă de 2001, când erau înregistrate 1.200 de asemenea cazuri > „Stăm destul de bine la acest capitol, al persoanelor care beneficiază de respectivele prevederi” reliefează viceprimarul Lucian Harşovschi, salutând legea care restricţionează drastic acordarea ajutoarelor sociale

Autorităţile administraţiei publice locale din municipiul Suceava salută publicarea Legii nr. 192 din 2018, de modificare a Legii nr. 416 din 2001 privind venitul minim garantat. Viceprimarul Lucian Harşovchi a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că anterioarele reglementări încurajau nemunca, iar dacă până în prezent „la trei refuzări ale unui loc de muncă se proceda la suspendarea plăţii ajutorului social, pe viitor, la un singur refuz, persoana în cauză nu va mai beneficia de venitul minim garantat”. Viceprimarul evidenţiază că persoana exclusă de la plată va mai putea solicita acest drept doar după 12 luni de la luarea măsurii, oficialul sucevean precizând că actul normativa amintit intră în vigoare la 90 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, după care va mai dura încă 45 de zile în care vor fi elaborate normele metodologice de aplicare a legii.

„Salut această iniţiativă, care este una foarte bună, şi sper să poată fi aplicată prin nişte norme metodologice bine puse la punct, care apar în 45 de zile de la intrarea în vigoare a legii“ subliniază Harşovschi.

În municipiul Suceava, de la 1.200 de beneficiari, în 2001, s-a ajuns la 105 în prezent. În 2014, în evidenţele Direcţiei de Asistenţă Socială erau 145 de dosare, în 2015 numărul acestora a scăzut la 128, în 2016 rămăseseră 122 de beneficiari, iar în 2017 erau doar 115 de îndreptăţiţi.

„Stăm destul de bine la acest capitol, al persoanelor care beneficiază de respectivele prevederi. Colegii mei verifică foarte bine aceste persoane, numărul beneficiarilor fiind într-o continuă scădere. Cei care muncesc, care au ore şi sunt apţi pentru muncă, de obicei lucrează în folosul comunităţii, la Direcţia Domeniului Public. Nu este o muncă foarte grea, dar, bineînţeles, în funcţie de pregătirea acestora” a precizat adjunctul şefului executivului local sucevean.

Lucian Harşovschi a reliefat că în conformitate cu noile reglementări toţi membrii familiei pot lucra la cumularea orelor obligatorii de muncă în folosul comunităţii, accentuând că, deşi nu se aplică în municipiul reşedinţă, munca cu ziua, potrivit reglementărilor de legislaţie a muncii, nu va duce la suspendarea plăţii ajutorului social.

Potrivit planului de lucrări de interes local, asistaţii social sunt scoşi la deszăpezire în parcuri şi locuri de joacă pentru copii, iar la venirea primăverii sunt puşi să presteze la eliminarea gheţii, măturatul aleilor pietonale şi parcurilor, precum şi la vopsirea mobilierului urban. Pe durata verii, ei menţin curăţenia locurilor de joacă pentru copii şi au grijă de trotuarele din parcuri, ca şi în toamnă, când adună şi frunzele moarte căzute din copaci. Numărul obligatoriu de ore de muncă a fost calculat proporţional cu mărimea ajutorului social de care beneficiază familia sau persoana singură, la care se aplică un tarif orar corespunzător salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în funcţie de durata medie lunară a timpului de muncă. La stabilirea venitului net lunar al familiei sau, după caz, al persoanei singure se iau în considerare toate veniturile pe care membrii acesteia ori persoana singură le-au realizat în luna anterioară depunerii cererii de acordare a ajutorului social, inclusiv cele care provin din drepturi de asigurări sociale de stat şi asigurări de şomaj; indemnizaţii; alocaţii şi ajutoare cu caracter permanent; indiferent de bugetul din care se suportă; obligaţii legale de întreţinere, cât şi alte creanţe legale. Excepţie fac alocaţia pentru susţinerea familiei, bugetul complementar persoane cu handicap, bursele de studiu şi bursele speciale, ajutoarele de stat acordate producătorilor agricoli, precum şi sprijinul financiar din programul „Bani de liceu”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: