Larmă în Templul Evreiesc din Rădăuţi

Muzicalitatea limbii idiş

Ziua Limbii şi a Teatrului Idiş în România a fost sărbătorită, la Rădăuţi, în bătrânul Templul Evreiesc, situat pe strada 1 Mai. Prezent la eveniment, Aurel Vainer, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, a vorbit despre bucuria de a se afla din nou în Rădăuţi şi a oficiat deschiderea muzeului aflat în incinta templului, muzeu care mărturiseşte despre viaţa frumoasă pe care au avut-o evreii de aici, dar şi despre tragedia prin care aceştia au trecut. (Acest muzeu exista din anii precedenţi, beneficiind acum de o extindere.)

„Cu mulţi ani în urmă, am intrat în acest templu şi am găsit două femei în vârstă care aprindeau lumânări şi se rugau. Le-am spus că aici este un templu evreiesc şi le-am întrebat cum se face că aprind lumânări. Ele mi-au răspuns că asta nu are importanţă, importantă este rugăciunea către Dumnezeu” a precizat Aurel Vainer.

În cadrul evenimentului au avut comunicări istoricii Wolf Moskovich şi Daniel Hrenciuc, evidenţiindu-se muzicalitatea limbii idiş.

La manifestare, au participat numeroşi reprezentanţi ai administraţiei locale, dar şi elevi şi rădăuţeni de diferite categorii sociale. Excelenţa Sa Alexey Babencko, consilier la Ambasada Federaţiei Ruse, a fost oaspetele de seamă al manifestării.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: