De Sf. Gheorghe, între elevi şi profesori, la Todireşti

 Este imposibil ca românii să nu-l sărbătorească pe Marele Mucenic Sf. Gheorghe, purtătorul de biruinţă, el fiind unul din cei mai populari sfinţi din calendarul creştin ortodox. Tocmai de aceea nu ne-am mirat când am primit invitaţia dnei prof. dr. Lăcrimioara Cocîrlă, preşedinte al Filialei Todireşti a SCLRB, de-a participa la o activitate dedicată şi Centenarului Unirii, programată, de Sf. Gheorghe, în cadrul săptămânii „Şcoala altfel”.

Din partea Consiliului Coordonator al SCLRB am fost delegaţi să participăm maestrul Emil Ianuş şi subsemnatul. Am găsit şcoala pregătită ca pentru o mare sărbătoare.

După punerea la punct a ordinii de zi, înţeleşi să nu depăşim durata unei ore de curs, ne-am îndreptat spre sala de festivităţi. Am găsit-o plină de copii, dar şi destule cadre didactice. Pe lângă sărbătorirea Centenarului Unirii şi o prezentare de carte, am mai vorbit şi despre Sf. Gheorghe.

Maestrul Emil Ianuş a depănat impresii culese din piaţa Sfatului Ţării din Chişinău, unde-a fost, împreună cu „Răzeşii Bucovinei”, alături de alţi 70 de membri ai SCLRB. A fost foarte bucuros că răzeşii lui au prezentat atunci şi un program de cântece populare bucovinene. Şi, cum nu l-a lăsat inima, a recitat şi o poezie, creaţie proprie, închinată Unirii.

Şi-a prezentat şi recenta apariţie editorială intitulată „Epigrame nordice cu sclipiri… horodnice“. Volumul cuprinde epigramele pe care le-a publicat în ziarul „Crai nou”. A citit şi câteva din cele care se referă la şcoală, comportament în societate şi viaţa publică, foarte „gustate” de public, fiecare din ele fiind răsplătite cu aplauze.

Prof. Mihai Bocancea a reliefat condiţiile interne ale României care au favorizat înfăptuirea marii Uniri. A vorbit şi despre personalitatea lui Daniel Ciugureanu şi despre activitatea desfăşurată de acesta în cadrul Sfatului Ţării pentru unirea Basarabiei cu România. A citit şi două poezii scrise de Vasile Bumbac, evidenţiind rolul educaţiei patriotice în formarea unui român adevărat, cu dragoste faţă de patrie, de credinţa strămoşească, de valorile morale ale poporului român.

Subsemnatul a vorbit la rându-i despre participarea delegaţiei SCLRB (74 de persoane) la marea adunare de la Chişinău, ţinută în piaţa Sfatului Ţării. În acest context am scos în evidenţă şi rolul avut de Elena Alistar în pregătirea şi înfăptuirea Unirii Basarabiei cu patria-mamă.

Deoarece se apropia comemorarea lui Vasile Niculescu, pilotul-erou al marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, am prezentat fapta sa eroică de trecere a Munţilor Carpaţi cu avionul, pe-un ger de aproape 40 de grade minus. Aviatorul a avut misiunea de-a duce sacul cu documentele Unirii ale guvernului de la Bucureşti, stabilit la Iaşi, Consiliului central Român de la Blaj.

În final, după ce gazdele au mulţumit tuturor pentru participare, atât maestrul Emil Ianuş, cât şi subsemnatul am donat bibliotecii şcolii câte un pachet din cărţile pe care le-am realizat.

Ne-am bucurat de participarea masivă a elevilor şi a cadrelor didactice ale şcolii la toate activităţile, de atenţia cu care au urmărit cele prezentate, dar şi de aplauzele cu care-au răsplătit fiecare intervenţie. (Text şi foto: prof. GH. DOLINSKI)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: