Maricela Cobuz, declaraţie politică în Camera Deputaţilor

„Anul 2018 – Centenarul Marii Uniri”

Deputatul PSD de Suceava a susţinut astăzi în şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor declaraţia politică cu tema „Anul 2018 – Centenarul Marii Uniri”, ca urmare a sărbătoririi de către România şi toţi românii de pretutindeni, prin evenimente importante, a 100 de ani de la Marea Unire din 1918.

Adresându-se deputaţilor, Maricela Cobuz a precizat că „Centenarul Marii Uniri ne oferă astăzi posibilitatea de a reflecta asupra evenimentelor istorice petrecute în aceşti 100 de ani”.

„Pentru noi, românii, este foarte important să respectăm valorile tradiţionale ale poporului nostru, să ne caracterizeze unitatea şi respectul pentru neam şi ţară.

Anul Centenarului a devenit cu atât mai important pentru români deoarece este premergător preluării Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene de către România. Tot în acest an este sărbătorit şi Anul European al Patrimoniului Cultural. Acest an reprezintă un bun moment de conştientizare a valorilor culturale româneşti, care trebuie amintite pentru a fi cunoscute şi noilor generaţii.

În cadrul evenimentelor dedicate Centenarului, şi Biserica Ortodoxă Română joacă un rol important în viaţa spirituală a poporului.

Parlamentul României a adoptat anul acesta propunerea legislativă privind «Legea Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918» şi Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 5/2017 privind stabilirea unor măsuri organizatorice la nivelul administraţiei publice centrale cu privire la Centenarul României.

Guvernul României a înfiinţat Departamentul Centenar care asigură coordonarea la nivel naţional, pregătirea, organizarea şi desfăşurarea manifestaţiilor, acţiunilor şi proiectelor de aniversare a Centenarului României 1918-2018.

Ministrul Culturii, domnul George Ivaşcu, a aprobat primele 43 de proiecte pentru Centenar, în valoare de 14.887.921 lei. Ministrul Afacerilor Interne, doamna Carmen Dan, a decorat românii născuţi în anul 1918 în cadrul campaniei «O viaţă cât un Centenar».

Sub egida Centenarului Marii Uniri au fost plantaţi 112.500 de puieţi de stejar în Mărăşeşti şi 350.000 în Vrancea în memoria ostaşilor români căzuţi pe câmpurile de luptă. Acţiunile de împădurire au fost continuate în foarte multe judeţe din ţară atât de voluntari, cât şi de clasa politică.

Modul în care va fi marcat Centenarul Marii Uniri, modul cum va fi proiectată imaginea naţiunii noastre va aduce un plus valoare României de mâine” a spus ieri deputatul PSD de Suceava Maricela Cobuz, adresându-se plenului Camerei Deputaţilor.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: