PSD Suceava 2020

Săptămâna Europeană a Vaccinării, marcată şi în judeţul Suceava în perioada 23-29 aprilie 2018

Săptămâna Europeană a Vaccinării va fi marcată şi în judeţul Suceava, în perioada 23-29 aprilie 2018, prin acţiuni de informare cu privire la importanţa vaccinării, care vor fi derulate de DSP Suceava în colaborare cu furnizorii de servicii medicale, cu unităţile administrativ-teritoriale cu asistenţă medicală comunitară.

Într-un comunicat de presă al DSP Suceava se menţionează că Săptămâna Europeană a Vaccinării (SEV) este o iniţiativă regională condusă şi coordonată de Biroul Regional OMS pentru Europa şi este implementată de Statele Membre ale Regiunii europene.

„SEV 2018 are scopul de a sublinia necesitatea de acţiuni colective pentru a garanta că fiecare persoană este protejată de bolile prevenibile prin vaccinare”, se arată în comunicatul de presă.

Tema din acest an „Să ne protejăm împreună, #Vaccinurile sunt benefice”, încurajează oamenii, de la donator la publicul larg, să progreseze în eforturile de creştere a acoperirii vaccinale pentru „obţinerea unui bine comun; pentru acest bine comun, guvernele trebuie să investească în eforturile de vaccinare, acţiunile de promovare trebuie să pună accentul pe vaccinare şi oamenii trebuie să se vaccineze”.

Obiectivul general al acestei campanii este de a impulsiona o acţiune mai amplă pentru vaccinare, cu un centru de atracţie special pe promovarea rolului pe care fiecare îl poate avea în acest efort comun.

Printre obiectivele specifice ale campaniei, stabilite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi parteneri, se numără sublinierea importanţei vaccinării şi a lacunelor existente în acoperirea vaccinală, sublinierea valorii vaccinurilor şi importanţa investiţiei în eforturile naţionale de vaccinare, dar şi modalitatea prin care fiecare poate şi trebuie să participe la progresul vaccinării.

“Această campanie subliniază rolul important al vaccinării în eforturile regionale şi globale de promovare a sănătăţii, aşa cum se prevede în Planul European de Acţiune pentru Vaccinare, Politica europeană pentru sănătate „Sănătate 2020”, Planul Global de Acţiune pentru Vaccinare şi Agenda ONU 2030 pentru o dezvoltare durabilă”, se menţionează în comunicatul DSP Suceava.

De precizat este că România se confruntă cu o epidemie de rujeolă, de la debutul epidemiei şi până în data de 2 martie 2018 confirmându-se 11036 de cazuri de rujeolă, din care 40 de decese, una dintre măsurile de limitare a epidemiei de rujeolă fiind organizarea la nivel naţional a unor campanii de vaccinare cu RRO a copiilor nevaccinaţi şi incomplet vaccinaţi.

„Este necesară o acoperire vaccinală de 95%, pentru prima şi a doua doză de vaccin RRO, pentru atingerea nivelului de imunitate a populaţiei necesar pentru a întrerupe transmiterea endemică a virusului. Sprijinul politic pentru vaccinare trebuie menţinut, altfel Europa riscă reapariţia bolilor foarte contagioase care duc la îmbolnăviri, dizabilităţi şi decese, care vor pune o povară considerabilă asupra sistemelor de sănătate. Epidemiile recente subliniază responsabilitatea regională care este a noastră, a tuturor, de a menţine sub control bolile care pot fi prevenite prin vaccinare”, mai precizează sursa citată.

Astfel, în perioada 23-29 aprilie, în România, sub sloganul „Prevenire. Protecţie. Vaccinare.”, se vor derula activităţi de informare şi implicare a publicului ţintă şi de abordare a provocărilor legate de vaccinare, precum şi organizarea de puncte şi sesiuni de vaccinare accesibile comunităţilor cu risc.

Această campanie pentru celebrarea SEV este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică şi implementată la nivel local de direcţiile de sănătate publică judeţene şi cea a municipiului Bucureşti.

Campania include distribuirea în locuri publice a unor materiale informative cu privire la beneficiile vaccinării, promovarea online în reţelele de socializare a beneficiilor vaccinării, identificarea comunităţilor la risc, cu copii restanţieri la vaccinare, informarea membrilor acestor comunităţi, a pacientelor şi personalului medical din maternităţi, dar şi a publicului cu privire la simptomele, consecinţele şi gravitatea unor boli precum rujeola, rubeola, oreionul şi poliomielita. (C.P.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: