Alexandru Băişanu pune o întrebare tranşantă unui secretar de stat din Ministerul Energiei:

Vreţi să închideţi Mina Crucea, să falimentaţi Compania Naţională a Uraniului şi să o vindeţi pe nimic?

Deputatul ALDE de Suceava Alexandru Băişanu a transmis secretarului de stat din Ministerul Energiei, Doru Vişan, un set de întrebări privind situaţia Companiei Naţionale a Uraniului (CNU), întrebând dacă acesta are ca scop închiderea Minei Crucea, falimentarea Companiei Naţionale a Uraniului şi vânzarea acesteia pe nimic.

Într-o întrebare adresată în Parlament, Băişanu îi transmite secretarului de stat Doru Vişan că, ţinând cont de situaţia critică în care se află Compania Naţională a Uraniului, vrea din partea acestuia câteva explicaţii pentru clarificarea poziţiei secretarului de stat faţă de bunul mers al companiei.

„Vreţi, domnule Vişan Doru, să falimentaţi CNU SA, vânzarea activelor, a Uzinelor Feldioara şi a zăcământului de la Tulgheş-Grinţieş la un «preţ de nimic» şi închiderea minei Crucea­Botuşana? Faceţi parte, alături de alţii, dintr-un grup de interese care doreşte distrugerea CNU în favoarea unor firme private?” întreabă deputatul Alexandru Băişanu.

El cere secretarului de stat să explice de ce nu aplică prevederile Legii 42/2017 coroborate cu prevederile OUG 65/2016 privind ajutorul de stat acordat CNU şi nu disponibilizează sumele reţinute în conturile Ministerului Energiei, în valoare de 29,49 milioane lei, bani ce provin din activitatea CNU şi fără de care această companie se află în pragul iminent al falimentului, sau mai bine zis al etapei finale a lichidării, conform OUG 65/2016.

„Este domnul Bobâlcă Cornel în discuţii cu firme de insolvenţă care sunt deja pregătite să lichideze/distrugă/falimenteze CNU, demers susţinut şi favorizat de corespondenţa tendenţioasă şi netransparentă cu Comisia UE în relaţiile cu CNU SA? Sunteţi conştient de dezastrul ecologic care se va produce dacă închideţi CNU, în stadiul actual, ca efect al împiedicării disponibilizării sumei solicitată a fi deblocată?” mai întreabă Băişanu.

Deputatul sucevean mai întreabă dacă se urmăreşte, prin falimentarea CNU, transformarea României în groapă de deşeuri radioactive, deosebit de periculoase pentru populaţia şi mediul din România.

Parlamentarul ALDE spune că în condiţiile în care CNU este furnizor captiv, în sensul că nu poate produce şi vinde decât către SN Nuclearelectrica SA şi ANRSPS, secretarul de stat, ca reprezentant al Ministerului Energiei cu atribuţii şi obligaţii în acest domeniu, nu a întreprins demersurile pentru aprobarea HG prin care trebuie să fie cuprinsă în bugetul de venituri şi cheltuieli suma aferentă necesarului de venituri pentru anul 2018 pentru încheierea Contractului de livrare de octoxid de uraniu cu ANRS – PS.

El mai întreabă şi dacă au avut loc, de ce şi cu ce scop, vizite la sediul CNU-SA şi la Uzina Feldioara ale firmei franceze AREVA şi ale unor reprezentanţi ai Ambasadei Franţei.

„Toate cele sesizate denotă rea-voinţă şi intenţia clară de distrugere şi falimentare a ciclului nuclear integrat din România, în favoarea unor grupuri de interese, pierderea a 20% din energia ţării şi afectarea gravă a securităţii şi siguranţei sistemului energetic” susţine Băişanu.

El îi cere secretarului de stat ca, în regim de urgenţă, să deblocheze sumele necesare CNU, să iniţieze o hotărâre de guvern prin care CNU (furnizor captiv) reia în 2018 contractele cu ANRSPS, să înainteze Guvernului României, în regim de maximă urgenţă, proiectul de OUG referitor la împrumutul de octoxid de uraniu al CNU SA de la ANRSPS în vederea creării premiselor reale de reluare a relaţiilor contractuale cu SNN SA, dar şi reconsiderarea notificărilor şi adreselor transmise către Comisia UE în acord cu demersurile propuse pentru punerea în aplicare a măsurilor prevăzute în planul de restructurare, în scopul primordial de a facilita în mod echitabil transformarea împrumutului de stat în ajutor de restructurare nerambursabil.

„În caz contrar, considerăm că întreaga dumneavoastră activitate se poate înscrie pe linia celor ce subminează securitatea naţională, sens în care vă cerem demisia şi ne aflăm în situaţia de a notifica toate instituţiile statului abilitate a lua măsurile legale ce se impun” mai arată Băişanu.

El explică în acest document că, în calitate de deputat ales de cetăţenii judeţului Suceava, nu poate asista pasiv la distrugerea CNU, singura entitate din Europa care asigură exploatarea, rafinarea minereului de uraniu şi transformarea lui în combustibil necesar Centralei Nucleare de la Cernavodă.

În prezent, angajaţii Sucursalei Suceava a CNU sunt în concediu obligatoriu până în 16 aprilie, în condiţiile în care nu există asigurată finanţarea pentru continuarea activităţii. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: