Alexandru Băişanu, în Comisia de transporturi, analiză drastică a CFR:

Timpul de transport aproape că se dublează, numărul de deraieri creşte…

Vicepreşedintele Comisiei de transporturi din Camera Deputaţilor, deputatul ALDE Suceava Alexandru Băişanu, a făcut, miercuri, o analiză drastică a situaţiei în care de află CFR.

În cadrul unei dezbateri din cadrul comisiei parlamentare la care au participat ministrul Transporturilor, Lucian Şova, reprezentanţi ai CFR Infrastructură, sindicalişti şi reprezentanţi ai unor firme de construcţii, Alexandru Băişanu a realizat o analiză drastică a situaţiei CFR, cerând măsuri urgente până când nu se va produce o catastrofă feroviară majoră.

„Bucovinean fiind, venind cu trenul de la Suceava la Bucureşti, în 2000-2005 făceam 4 ore şi jumătate cu trenul, în timp ce acum fac peste 7 ore. În timp ce alţii scurtează timpul de transport, noi lungim” a început Băişanu expunerea sa.

El a adăugat că s-a ajuns în această situaţie pentru că nu sunt bani, nu e viziune şi „ceva nu merge în regulă”; dar a arătat însă că salariile sunt „interesante” în CFR.

Băişanu a spus că a găsit un salariu de 4.700 de euro, care e mai mare ca al directorului general şi al preşedintelui României, acesta fiind salariul directorului general din grupul de exploatare al Palatului CFR.

„Noi avem morţi pe CFR, avem deraieri de trenuri, avem întârzieri fenomenale, dar avem Palatul CFR, iar un domn care se ocupă de mângâierea acestui palat de ani de zile, are 4.700 de euro” a spus Băişanu.

El a mai prezentat şi salariul directorului de telecomunicaţii din CFR, care este de 4.200 de euro.

„Am dat două exemple – timpul şi banii – care vin pe nervii şi din buzunarele populaţiei din România” a spus deputatul sucevean.

Alexandru Băişanu a cerut o radiografie completă a CFR şi a subliniat că niciunul dintre miniştri nu a avut decenţa şi curajul să facă această analiză, motiv pentru care nu s-a schimbat mai nimic în transportul feroviar.

El a prezentat şi date din raportul Agenţiei de Investigare Feroviară care arată că în anul 2017 au fost 41 evenimente feroviare, dintre care un accident grav, 27 de accidente şi 13 incidente, iar dintre cele 27 de accidente feroviare, 25 de cazuri au fost deraieri ale vehiculelor feroviare din trenurile aflate în circulaţie, iar două cazuri au fost incendii la vehicule feroviare din compunerea trenurilor în circulaţie.

Deputatul sucevean a mai spus că deşi numărul total de evenimente feroviare a scăzut uşor faţă de anul 2016, respectiv 41 în 2017 faţă de 46 în anul anterior, în cea ce priveşte cazurile de deraieri ale vehiculelor feroviare aceste au crescut cu patru de la 21 de cazuri în 2016 la 25 în 2017.

El a mai spus că a sesizat, mergând cu trenul, că în anumite zone, la trecerile de cale ferată, fie s-au construit clădiri care obturează vizibilitatea, fie „a crescut vegetaţia ca prin junglă că nu se mai vede nimic la trecerea la calea ferată”.

„Personal am văzut că avem traverse foarte vechi, unele de 60-70 de ani. Nu departe de Suceava, la Nisipitu. Fenomenal, chiar dacă sunt mai vechi de 50 de ani, sunt mai bune decât cele noi care au 2 ani de existenţă. Am văzut una, la un an şi jumătate, din care luai din postament şi era nisip, cenuşă” a subliniat Băişanu.

El a făcut referire şi la evenimentul de miercuri dimineaţa când, la Ploieşti, a căzut o pasarelă.

„Nimic deosebit. Cei de la CFR spuneau că e a Primăriei, că trecea pe acolo nu ştiu ce” a spus Băişanu care a atras atenţia că orice pasarelă care trece peste liniile CFR trebuie să fie în atenţia CFR, care să verifice dacă este în stare de funcţionare.

„Ce s-ar fi întâmplat dacă atunci trecea un tren pe acolo, chiar cu viteza cu care merge, de 18 km/h cel de marfă şi de 45 de km/h dacă e de călători?” a întrebat Băişanu.

El a mai spus că nu-şi doreşte să aibă gura pocită, dar există riscul unei catastrofe feroviare.

„Suntem într-o situaţie iminentă de a avea, în viitorul apropiat, nu mediu, nu lung, o mare catastrofă. Şi sunt convins că, după ce vom avea acea mare catastrofă, cineva va trebui să răspundă şi, probabil, după aceea, ne vom apuca să reparăm lucrurile. Haideţi să o facem înainte! Eu, ca deputat, nu vreau să fiu părtaş la băgarea mizeriei sub preş, ci pas cu pas să le reparăm rând pe rând” a conchis Alexandru Băişanu. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: