„De nepermis de multe ori”

Activitatea administraţiilor judeţene este îngreunată şi chiar blocată de legislaţia stufoasă şi neunitară

Adunarea Generală a Consiliilor Judeţene din România (ACJR) este un bun prilej de a discuta şi a puncta cele mai importante probleme referitoare la echilibrarea bugetelor locale pe anul în curs, utilizarea excedentului bugetar din 2017, investiţiile care pot fi realizate prin programele guvernamentale, fondurile europene şi, nu în ultimul rând, achiziţiile publice, a declarat, ieri, preşedintele Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR), Marian Oprişan, citat de Agerpres.

„Din păcate, de nepermis de multe ori, activitatea noastră este îngreunată şi chiar blocată de legislaţia stufoasă şi neunitară. Acest fapt ne îngreunează activitatea şi lasă loc de interpretări juridice atât din partea funcţionarilor, cât şi a organelor de verificare şi control. Decidenţii de astăzi au înţeles aceste lucruri şi ne aflăm în plin proces de acordare a legislaţiei cu realităţile României de astăzi, un lucru imperios necesar, pe care trebuie să-l facem împreună – autorităţile locale, Guvernul României şi Parlamentul ţării” a afirmat Oprişan, în deschiderea AGCJR, la care a participat şi premierul Viorica Dăncilă.

Oprişan a subliniat, totodată, necesitatea accelerării reformelor reale care presupun „mai ales” descentralizarea administrativă şi financiară.

„Doamnă prim-ministru, vă spunem, cu toată responsabilitatea, diferenţa dintre administraţia României şi administraţia ţărilor occidentale cu democraţii consolidate este imensă. Ţările cu democraţii consolidate au făcut descentralizarea în urmă cu 40-50 de ani, fapt care le-a dus la un nivel de dezvoltare aşa cum vedem astăzi. (…) Aşa cum am văzut în spaţiul european, lucrurile trebuie să se întâmple acolo jos, decizia trebuie să fie lângă cetăţean, pentru că, dacă stăm să umblăm în permanenţă pe la uşile miniştrilor şi pe la uşile Guvernului României, problemele cetăţenilor pe care îi guvernăm nu vor fi rezolvate niciodată întocmai şi la timp” a susţinut el.

Potrivit lui, Viorica Dăncilă este „primul premier” care „îşi asumă responsabilitatea de a nu mai închide bugetul ţării pe autorităţile locale”.

„Doamna prim-ministru ne-a promis la învestitură că întâi vom asigura resursele necesare funcţionării administraţiilor locale în România şi ulterior vom definitiva bugetul de stat pe anul în curs” a adăugat Oprişan.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: