Clara Popadiuc, 25

Aniversare de actor

Sfârşitul reprezentaţiei „Tigrul din oraşul nostru” de la Teatrul „Matei Vişniec” de luni, 12 februarie, s-a constituit într-un moment foarte emoţionant pentru una dintre actriţele teatrului sucevean. Clara Popadiuc a fost îndelung aplaudată de cei prezenţi, braţele i-au fost încărcate de flori şi sala a răsunat de „Mulţi ani trăiască!” intonat de cei care, cu puţin timp în urmă, au făcut să răsune sala de aplauzele binemeritate de ea şi de colegii de scenă din acea seară – Cătălin Mîndru, Cosmin Panaite şi Diana Lazăr.

Dacă acest moment ar fi putut fi prevăzut de sărbătorită, care a împlinit, pe 12 februarie, 25 de ani, cele ce au urmat – care sigur îi vor rămâne în amintire, atât pentru surpriza pe care a avut-o, cât şi pentru frumuseţea momentelor – sigur au surprins-o.

„Vinovată” de toată întâmplarea a fost mama Clarei, Elena Popadiuc, care s-a străduit să-i ofere fiicei sale o aniversare de sfert de secol de neuitat. „Sunt copleşită şi nu ştiu cum să reacţionez” a fost reacţia Clarei, îndelung plimbată prin oraş, până a ajuns la un restaurant unde se aflau cei veniţi să o surprindă şi să o sărbătorească.

Au contribuit la bucuria ei mulţi colegii din trupă, directorul teatrului, Carmen Veronica Steiciuc, dar şi cei alături de care a studiat actoria la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti, care au ţinut să-i fie alături, distanţa nefiindu-le piedică.

I-au fost alături prieteni vechi, colegi de liceu, ba chiar şi câţiva profesori: Camelia Butnaru, coordonatoarea celor două trupe de teatru ale Colegiului Naţional „Petru Rareş” Suceava – „The Pixies”, trupa celor din gimnaziu şi „The Knockers”, trupa liceenilor, în care actriţa Clara Popadiuc a activat începând din clasa a VII-a. Doamna profesoară a format un adevărat „Hall of Fame”, alcătuit din elevi cu care a lucrat şi care au devenit actori. Între ei, alături de Clara – Mădălina Anea, Horia Andrei Butnaru, Victor Bădoi, Bogdan Amurăriţei, cu care se mândreşte tare. „Aţi avut recoltă bună” îi spun. „Da, dar şi terenul a fost foarte bun” vine răspunsul. Şi îşi mărturiseşte şi speranţa de a-i avea alături la sărbătorirea majoratului trupei „The Knockers”, cât şi la Festivalul Naţional de teatru în limba engleză „MagicFest”, la ediţia de anul acesta, a zecea.

 I-a fost alături fostul diriginte şi profesor de engleză Cristian Sălăgeanu (neschimbat, după cum susţin fostele eleve prezente acolo), dar şi cel de limba română, poetul Gheorghe Cîrstian, care aşteaptă să devină realitate un proiect pe care i l-a propus Clarei în liceu şi care, atunci, i-a promis că-l va realiza, odată devenită actriţă: monologul de 30 de pagini a lui Molly Bloom, „cel mai frumos monolog pe care îl poate rosti un personaj feminin”, din „Ulysses” al lui James Joyce. Are doar cuvinte frumoase despre cea care i-a fost elevă: „Eram convins că o să ajungă actriţă. Are talent, are şarm şi, mai mult, are un fel de tragism în voce, în felul în care articulează cuvintele, care o face specială. Am mai văzut actriţe bune, ea se află printre ele, şi nu o laud pentru că a fost eleva noastră, ci pentru că merită. Ştie să distingă voci, forme, culori, asta o deosebeşte de alţii”. Totodată, şi-a manifestat bucuria de a avea aşa actori talentaţi în Suceava: „Suntem norocoşi că îi avem şi trebuie să ţinem cu dinţii de ei, să facem orice pentru a-i ţine aici. Să mergem la teatru, să îndemnăm elevii, studenţii să meargă la teatru”.

A fost prezentă, bineînţeles, familia sărbătoritei, bunica – de cursă lungă, mi s-a povestit, din moment ce a stat până dimineaţă, la ora cinci, când s-a terminat petrecerea – , surorile mamei sale, Mihaela şi Ecaterina, împreună cu ai lor, şi a fost acolo, cu ea, de sus, tatăl său, care a făcut posibilă, chiar şi la câţiva ani de când a plecat în nemurire, această întâmplare.

Mulţi dintre cei ce au petrecut la ziua Clarei, transformând într-un adevărat spectacol aniversarea acesteia – cu dansuri meşteşugit executate, cu cântece la care şi-a adus contribuţia şi sărbătorita –, slujitori credincioşi ai Thaliei, s-au prezentat a doua zi dimineaţă la repetiţii. Cu regizorul Sebastian Marina nu e de glumit, e de muncit, dacă vrei ca munca să-ţi fie răsplătită de aplauze.

Pentru că cele mai frumoase cadouri pentru actori sunt aplauzele.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!