Deputatul Ioan Bălan îngrijorat că România are cei mai mulţi pacienţi cu hepatită C din Europa

>El cere ministrului Sănătăţii să prezinte situaţia din judeţul Suceava şi să spună cum va asigura tuturor pacienţilor tratamentul fără interferon

Deputatul Ioan Bălan a solicitat ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, să explice cum va acţiona pentru a putea asigura tratamentul fără interferon pacienţilor cu hepatită C din ţară în condiţiile în care doar un sfert dintre aceştia au beneficiat anul trecut de un astfel de tratament.

Într-o interpelare adresată ministrului Sănătăţii, Ioan Bălan arată că, potrivit unor estimări independente efectuate destul de recent, pentru situaţia înregistrată în anul 2017, din cei peste 12.000 de pacienţi care au fost diagnosticaţi cu hepatita C, doar 3.000 au fost consideraţi eligibili şi au primit tratament gratuit din partea sistemului public de sănătate, iar la nu mai puţin de 9.000 de bolnavi cu hepatita C li s-a refuzat acest drept.

El menţionează că, potrivit normelor în vigoare, Ministerul Sănătăţii este cel care stabileşte metodologia şi criteriile în baza cărora se face accesul pacienţilor diagnosticaţi cu hepatita de tip C la tratamentul fără interferon, iar potrivit acestei metodologii sunt consideraţi „eligibili” pentru tratamentul fără interferon doar pacienţii care se află într-un stadiu avansat al bolii, în timp ce bolnavilor în stadii incipiente sau intermediare li se refuză dreptul de a fi trataţi.

„Potrivit datelor furnizate de Asociaţia Europeană a Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice, România este statul european cu cel mai mare număr de pacienţi care au fost diagnosticaţi cu virusul hepatitei C, având o pondere de cca. 10% din totalul bolnavilor de la nivelul continentului, iar tendinţa este de creştere a numărului de pacienţi. Mai mult decât atât, o pondere importantă în totalul bolnavilor români cu hepatita C o reprezintă copiii şi şcolarii, mai ales din mediile defavorizate şi din zonele cu un grad de dezvoltare mai redus” a adăugat Ioan Bălan.

Deputatul sucevean îi transmite ministrului Sănătăţii că, având în vedere că alocările bugetare anuale pentru sistemul public de sănătate au crescut anual, în special printr-o tot mai mare taxare a asiguraţilor, şi luând în considerare că programe precum cel de combatere şi tratament al hepatitei C, ar trebui să reprezinte prioritatea oricărui guvern să precizeze care au fost alocările financiare în anul 2017 pentru programul privind hepatita C şi cât a programat bugetar pentru anul 2018 pentru tratamentul fără interferon.

Totodată, el cere ministrului să prezinte şi soluţiile de urgenţă pe care doreşte să le implementeze în vederea asigurării accesului tuturor pacienţilor diagnosticaţi cu hepatita C la tratamentul fără interferon în anul 2018 şi care ar fi costurile totale ale unui asemenea obiectiv.

Mai mult, Ioan Bălan solicită ministrului să explice şi care sunt măsurile pe care intenţionează să le implementeze la nivelul structurilor deconcentrate ale Ministerului Sănătăţii, în vederea prevenirii răspândirii virusului hepatitei C, menţionând că sunt pacienţi care au contactat acest virus accesând servicii cum ar fi cele de manichiură, pedichiură sau altele asemănătoare.

În ceea ce priveşte situaţia din judeţul Suceava, Ioan Bălan cere o situaţie defalcată asupra situaţiei pacienţilor privind numărul total al bolnavilor din judeţ diagnosticaţi cu hepatita C, numărul total al bolnavilor diagnosticaţi numai în anul 2017, numărul total al bolnavilor din judeţul Suceava care au primit tratamentul fără interferon în anul 2017, numărul total al copiilor (cu vârsta sub 18 ani) diagnosticaţi la nivelul judeţului cu hepatita de tip C, dar şi numărul total al copiilor care au beneficiat de tratamentul fără interferon în anul 2017 şi numărul total al copiilor ale căror solicitări de tratament fără interferon au fost respinse în anul 2017.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: