„Sfântă-i brazda plugului”

Câteva mii de fălticeneni şi locuitori ai satelor din împrejurimi s-au adunat miercuri, 27 decembrie, în centrul urbei de pe Şomuz, pentru a urmări spectacolul oferit de peste 20 de trupe, ansambluri folclorice, grupuri de urători şi cunoscuţi solişti de muzică populară din judeţele Suceava şi Neamţ, dar şi din regiunea Cernăuţi, participanţi la a III-a ediţie a Festivalului-concurs de datini şi obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou „Sfântă-i brazda plugului”.

Festivalul, organizat de Primăria şi Consiliul Local Fălticeni, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Suceava, prin Centrul Cultural „Bucovina” şi Asociaţia Culturală „Vatra satului”, a fost deschis de Ansamblul Folcloric „Florile Şomuzului” din Vultureşti şi de solistele de muzică populară Delia Bertea şi Ioana Vrânceanu, după care pe scenă au urcat urşii şi caprele din Vadu Moldovei şi Grupul Folcloric „Datina” din Dolheştii Mari. Locuitorii comunei de la graniţa Moldovei cu Bucovina au adus la Fălticeni împăraţii de la Buneşti, iar de la Drăguşeni au venit arnăuţii din „Banda lui Harap”. Urătorii din Preuteşti, împreună cu solistul Gheorghiţă Rotaru şi Grupul „Moldava” de la Clubul Copiilor Fălticeni au prezentat tradiţii de pe Valea Şomuzului specifice zonei Fălticeni. Soliştii locali Valentin Bertea, Delia Ciobanu, Patricia Aniculăesei, Sabin Afilipoaie, cărora li s-a adăugat Nicoleta Hafiuc, i-au colindat pe cei prezenţi după datina străbună.

„Străjerii” din Dolheştii Mici au prezentat un spectacol complex de teatru popular, presărat cu cântece populare specifice sărbătorilor de iarnă în interpretarea lui Nicolae Vieru. O surpriză pentru spectatori a fost alaiul „Căiuţii” din Mihoreni, raionul Herţa, Ucraina, care a impresionat atât prin repertoriu, cât şi prin costumele confecţionate de tinerii din sat, mândri de promovarea tradiţiilor din zona folclorică Herţa. Herţenii au fost apreciaţi la mai multe festivaluri internaţionale, bucovinenii noştri dragi de la Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti Cernăuţi, condus de etnologul, istoricul, muzicolog şi realizatorul de programe TV în limba română, românul din Cernăuţi Iurie Levcic, promiţând că vor mai reveni la Fălticeni.

Pe scenă au urcat şi Ceata din Boroaia, şi îndrăgitul solist de muzică populară Călin Brăteanu, cu un spectacol extraordinar al măştilor, urşilor şi al obiceiurilor tradiţionale din vremea sărbătorilor de iarnă, „Pe la noi de sărbători”. Au mai oferit imaginea neasemuitei frumuseţi a costumelor populare şi a folclorului din diferite zone ale judeţului Ansamblul „Flori de mălin” din Mălini, Grupul „Bogdana” din Bogdăneşti, Malanca de la Stroieşti, urşii de la Preuteşti, capra şi cerbul din Pâraie, împreună cu solistul Marius Zgâianu. Ansamblul folcloric „Floricică de la Munte” al Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ a impresionat publicul prin profesionalism şi prin recuzită, de pe scenă nelipsind plugul de lemn.

Singura formaţie care duce mai departe tradiţiile de Anul Nou din Fălticeni sunt căiuţii din Şoldăneşti. Punctul de atracţie al grupului îl reprezintă costumele cusute manual cu mărgele şi panglici de diferite culori şi mărimi şi opincile cu zurgălăi din picioare.

Finalul spectacolului a aparţinut ţiganilor din Forăşti, care prin urătură au satirizat clasa politică, schimbările legilor justiţiei, relaţiile amoroase ale liderilor politici, dar şi alte evenimente care au marcat anul 2017.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: