DGASPC Suceava, 20 de ani de muncă titanică pentru schimbarea sistemului şi a mentalităţilor

 Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava a marcat ieri, în cadru festiv, 20 de ani de la înfiinţare ca instituţie subordonată Consiliului Judeţean şi coordonată de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, perioadă de transformări instituţionale radicale şi de muncă titanică pentru schimbarea mentalităţii societăţii privind percepţia faţă de beneficiarii, copii şi adulţi, de servicii sociale.

Au fost invitaţi în Sala „Ştefan cel Mare” a Palatului Administrativ conducerea judeţului Suceava, angajaţi ai instituţiei sărbătorite, reprezentanţi ai instituţiilor şi ONG-urilor colaboratoare, foşti directori, reprezentanţi ai autorităţilor judeţene, consilieri judeţeni, beneficiari de servicii sociale, practic toată „suflarea” din judeţ implicată într-un fel sau altul în activitatea celei mai mari instituţii din judeţ.

Primul vorbitor invitat la microfon a fost Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, care a felicitat conducerea şi întregul aparat DGASPC, „care exercită cu succes o profesie cu foc continuu, nobilă, sensibilă şi cu o încărcătură morală deosebită“, după părerea sa.

„Noi, Consiliul Judeţean, am fost înfiinţaţi cu o serie de responsabilităţi. În timp, unele nu ne-au mai revenit, despre altele să aude că vor intra curând în sarcina noastră.

În privinţa domeniului asistenţei sociale, ne-am dori ca acesta să nu existe, ca oamenii să nu aibă nevoie de aşa ceva, dar, din păcate, viaţa pentru unii dintre semenii noştri este cruntă aşa că au nevoie de sprijin. Obligaţia noastră este să le recunoaştem problemele, să luăm notă de ele şi să le tratăm corespunzător, orice etapă a traversat ţara: fie înainte de intrarea în Uniunea Europeană sau după aceea, când a trebuit să ne aliniem normelor europene.

Trebuie să mulţumim astăzi şi să ne ridicăm pălăria în faţa celor care ne-au ajutat, precum ONG-urile, parteneri români sau străini care au dat dovadă de multă generozitate, şi mă gândesc la parteneriatul cu regiunea Schwaben, cu Asociaţia Blijdorp de la care dumneavoastră aţi învăţat atât de multe. Trebuie să mulţumim Bisericii, al cărei rol social este recunoscut şi necesar, ştiut fiind că dimensiunea problemelor sociale, a persoanelor cu handicap, a persoanelor nevoiaşe depăşeşte capacitatea Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava.

În prag de Crăciun, aş vrea să vă invit la un parteneriat de suflet mai strâns, în care să reuşim să inventariem – şi mă adresez în primul rând primăriilor din judeţ – toate persoanele care au probleme sociale şi de handicap. Pentru unele persoane aşa este soarta, n-ai ce să faci, iar noi intervenim, dar cred că sunt destule cazuri sociale ce pot fi prevenite” s-a adresat Gheorghe Flutur întregii adunări.

„Cel mai greu este să schimbi sistemul şi mentalităţile”

Nadia Creţuleac, directorul executiv al DGASPC Suceava, a făcut un scurt istoric al transformărilor produse în cei 20 de ani de la înfiinţarea DGASPC Suceava, de la realitatea cruntă şi mizeră din unele centre de aşa-zisă „ocrotire”, centre „mamut” cu sute de copii orfani sau abandonaţi care ne-au făcut celebri la televiziuni din Occident, în anii ’90, la realitatea anului 2017, cea în care copii şi adulţi ocrotiţi de stat sunt îngrijiţi în centre cu număr decent de beneficiari, moderne, reabilitate, luminoase, încălzite, unele chiar elegante, confortabile, în case de tip familial, în locuinţe protejate, construite, reabilitate, utilate din banii judeţului, bani guvernamentali sau din fonduri europene.

Startul în activitatea unei structuri care să ofere servicii demne de ocrotire în judeţul Suceava a fost dat în anul 1997, când a apărut cadrul legislativ specific şi, foarte repede, separate de consiliile judeţene, direcţiile generale judeţene de protecţie a drepturilor copiilor. Odată cu acestea au apărut specialişti mai mulţi în domeniu, s-au format servicii de specialitate şi a început colaborarea cu ONG-uri din străinătate şi din ţară.

A fost înfiinţat serviciul rezidenţial, în structura căruia au fost preluate toate casele de copii din judeţ, au apărut servicii alternative de tip familial care aveau ca sarcină înfiinţarea structurii de asistenţă maternală, plasament familial la familii substitut, dar şi desfăşurarea corectă a procedurii de adopţie.

„Au fost ani de muncă asiduă, de recrutări de specialişti, de promovare a profesiei de asistent maternal, de promovare a profesiei de asistent social, de colaborare cu autorităţile publice locale, de colaborare cu spitale şi maternităţi din judeţ pentru preluarea copiilor abandonaţi.

Timid, cu ajutorul unor ONG-uri, în anul 1999 s-au pus bazele reţelei de asistenţi maternali profesionişti, ca apoi profesia să fie legiferată. Rezultatele sunt astăzi pe măsură. În judeţul Suceava avem mai mult de 400 de asistenţi maternali profesionişti care ocrotesc peste 600 de copii şi tineri. Am învăţat de la oameni cu experienţă, am accesat proiecte şi fiecare închidere de centru de tip clasic, cu peste 100 de copii, a însemnat pentru noi un succes imens, pentru că cel mai greu este să schimbi sistemul şi mentalităţile. Am accesat noi proiecte şi, astfel, au fost închise toate centrele mari, iar în locul acestora au fost înfiinţate case de tip familial şi apartamente care oferă condiţii dintre cele mai bune copiilor lipsiţi de ocrotire părintească.

În 2004, printr-un alt proiect, a fost închis «Leagănul de copii» şi de atunci, fiecare copil cu vârsta de sub 2 ani este ocrotit doar în sânul unei familii substitut, fie rude, fie asistent maternal profesionist” a comunicat directorul executiv al DGASPC Suceava.

„Fabrica” – 1000 de angajaţi şi o mulţime de servicii sociale

În funcţie de realităţile anilor care au urmat, legislaţia privind asistenţa socială şi protecţia copilului s-a completat, au apărut alte şi alte servicii specifice copiilor aflaţi în dificultate, copiilor şi adulţilor cu handicap.

În anul 2005, în administrarea direcţiei au intrat şi centrele de adulţi, activitatea instituţiei extinzându-se şi asupra acestora. Marile centre au fost „sparte” şi înlocuite de structuri mai mici, au apărut centre de recuperare, locuinţe protejate, noi centre în care beneficiarii respiră, trăiesc omeneşte, fără zăbrele la ferestre şi porţi închise cu lacăte, au activităţi, au legături cu comunitatea.

În prezent, DGASPC Suceava este capabilă să ofere servicii de asistenţă maternală, de intervenţie în regim de urgenţă, servicii de evaluare complexă a copiilor şi adulţilor cu dizabilităţi, deţine centre maternale, centre de respiro, centre de recuperare, echipe mobile care acordă servicii de specialitate în comunitate copiilor cu dizabilităţi şi a celor cu părinţi plecaţi în străinătate, deţine un adăpost pentru victimele violenţei intrafamiliale, un centru multifuncţional pentru tinerii care părăsesc sistemul.

La adunarea festivă, conducerea DGASPC Suceava a oferit atenţia cuvenită şi o notificare specială celor mai longevivi angajaţi ai instituţiei, celor mai longevivi asistenţi maternali, directorilor care s-au aflat mai mult sau mai puţin timp la conducerea direcţiei.

Un „mulţumesc” festiv şi recunoscător a fost adresat tuturor organizaţiilor neguvernamentale şi asociaţiilor cu care DGASPC Suceava a colaborat şi colaborează şi fără de care multe lucruri ar fi fost imposibil de realizat.

Aplauze îndelungi, sincere, de recunoaştere, din partea întregii săli, a primit ieri regretata Laurenţia Ulici, recunoscută ca „părinte” al asistenţei sociale din judeţul Suceava, a cărei amintire este de neşters pentru fiecare profesionist din domeniu.

În 20 de ani de la înfiinţare, DGASPC Suceava a devenit “o fabrică” cu circa 1000 de angajaţi, unii nu foarte bine plătiţi, adaptată nevoilor unei societăţi care se presupune că progresează.

O societate cu altfel de nevoi, dar care produce în continuare boală, sărăcie, dezechilibre sociale, oameni care nu-şi pot rezolva singuri problemele şi au nevoie de ajutor.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: