2017, un an cu plus pentru municipiul Suceava

>„Lucrurile în Suceava merg pe un drum bun, dar nu cu viteza cu care ne-am dorit” a reliefat, cu prilejul bilanţului de final de an, Ion Lungu, primarul Sucevei >Cea mai mare nerealizare este întârzierea accesării fondurilor europene aferente exerciţiului european 2014-2020

În preajma sărbătorilor de iarnă, ieri, într-o conferinţă de presă, Ion Lungu, primarul Sucevei, a prezentat un scurt „raport” de activitate pe anul 2017.

La capitolul infrastructură stradală, edilul-şef a punctat turnarea de covoare asfaltice pe patru străzi; realizarea a 516 de noi locuri de parcare; fluidizarea traficului în zona comercială de pe Calea Unirii; asfaltarea a trei străzi de pământ; demararea documentaţiilor pentru amenajarea unui pod nou peste râul Suceava şi demararea lucrărilor de reabilitare a străzii Vasile Bumbac, în cadrul PNDL 1. Primarul a continuat cu finalizarea studiului de prefezabilitate pentru construirea sălii polivalente; încheierea lucrărilor la zona de agrement Tătăraşi; întocmirea proiectului tehnic pentru extinderea reţelelor de gaze naturale în Burdujeni-sat; ridicarea a 80 de noi apartamente ANL; intervenţiile la străzi, parcări şi alimentare cu energie electrică în cartierul Tătăraşi, modernizarea pieţelor agroalimentare.

Lungu a enumerat, de asemenea, implementarea proiectelor cu fonduri elveţiene; finalizarea şi aprobarea documentaţiilor pentru accesarea fondurilor europene; depunerea şi aprobarea, în primă etapă, a proiectului pentru reabilitarea termică a sediului Primăriei; finalizarea Planului Urbanistic General (PUG) şi demersurile pentru soluţia tehnică de amenajare a unui monument al Unirii.

Conform şefului municipalităţii sucevene, în 2017 s-au repartizat noi locuri de veci în cimitirele din Iţcani şi Budujeni şi s-a demarat proiectul de modernizare a ştrandului din Iţcani, în timp ce, în domeniul cultural, şeful executivului a evidenţiat organizarea Festivalului Internaţional al Filmului Ecologist, Zilelor Teatrului „Matei Vişniec”, Festivalului de Artă Medievală, Festivalului „Lira de aur”, dar şi a altor manifestări. La toate acestea, primarul a adăugat proiectele pentru perfectarea a noi parteneriate cu oraşele Soroca din Republica Moldova şi Betleem din Palestina; sprijinirea financiară a Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” de la Suceava; susţinerea financiară a ramurilor sportive sucevene şi a unităţilor de cult, dar şi sărbătorirea cuplurilor de aur.

Pe de altă parte, cea mai mare nerealizare este, potrivit primarului Lungu, neaccesarea fondurilor europene aferente exerciţiului bugetar european 2014-2020. „Suntem la jumătatea exerciţiului, iar, practic, noi nu am accesat niciun leu” a spus edilul-şef.

Tot la acest capitol, trecute sunt nefinalizarea licitaţiei pentru delegarea prin concesionare a serviciului public de salubritatea menajeră şi pierderea finanţării europene de circa 2 milioane de euro pentru construirea grădiniţei cu program prelungit din cartierul Obcini. Nu în cele din urmă, cu toate că a fost înaintat un proiect de lege în Parlament, încă nu s-a reuşit transferarea parcului Şipote şi a pădurii Zamca în administrarea autorităţilor locale. O neîmplinire o constituie şi neîncheierea lucrărilor de modernizare a reţelelor şi punctelor termice în cadrul programului guvernamental „Termoficare 2006-2020”.

„Anul 2017 rămâne cu plus la Primăria Municipiului Suceava. Lucrurile în Suceava merg pe un drum bun, dar nu cu viteza cu care ne-am dorit. A fost un an greu din punct de vedere financiar, vom vedea ce va fi în 2018, numai că semne bune anul n-are, având în vedere că pierdem circa 7 milioane de euro din impozitul pe venit. Dar de asta suntem aici, bucuroşi le vom duce toate; trebuie să găsim soluţii ” a reliefat Ion Lungu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: