Pentru a constata dacă există lapte praf din loturile pentru care s-a interzis comercializarea

Inspectorii sanitari suceveni verifică fabricile Lactalis din judeţ şi comercianţii de lapte praf

Inspectorii sanitari suceveni vor efectua verificări la cele două unităţi de prelucrare a laptelui din zona Vatra Dornei şi Câmpulung Moldovenesc ce aparţin grupului francez Lactalis, pentru a constata dacă există lapte praf din cele cinci loturi incriminate.

Inspectorul-şef al Serviciului Control în Sănătate Publică din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, medicul epidemiolog Dinu Florin Sădean, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că până în prezent nu a fost primită nicio notificare, însă conducerea Ministerului Sănătăţii (MS) s-a autosesizat din presă, iar Inspecţia Sanitară de Stat din cadrul MS a dispus să se efectueze verificări la fabricile de prelucrare a laptelui care aparţin grupului francez Lactalis pentru a se vedea dacă mai există lapte praf pentru copii din loturile incriminate.

Sădean a spus că în judeţul nostru sunt două fabrici, în Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei, care fac parte din grupul Lactalis.

El a mai spus că a luat încă de ieri legătura cu reprezentanţii celor două fabrici, care au comunicat că fabrica din Vatra Dornei nu are acest produs, iar la fabrica din Câmpulung Moldovenesc doar se ambalează lapte praf provenit din Germania, Polonia şi Irlanda, dar nu din Franţa, iar produsul vine cu toate buletinele de analiză necesare.

Sădean a menţionat că au fost comunicate cele cinci loturi incriminate, iar în cursul zilei de ieri s-au efectuat verificări la cele două fabrici.

Medicul epidemiolog sucevean a arătat că este posibil ca aceste produse să poată fi găsite în farmacii şi supermarketuri, iar inspectorii sanitari suceveni vor face verificări şi în aceste unităţi, pentru a se vedea dacă au produse din cele cinci loturi incriminate.

„Probabil, va apărea o notificare prin sistemul de alertă rapidă, dar până acum nu am primit nimic, însă noi vom face controale înainte de a ajunge notificarea prin sistemul de alertă rapidă” a mai spus medicul Dinu Florin Sădean.

De precizat este că autorităţile franceze au hotărât declanşarea unei alerte alimentare şi au interzis comercializarea şi retragerea unor formule de lapte praf pentru bebeluşi fabricate de grupul francez Lactalis după ce s-a depistat bacteria Salmonella Enterica.

În România nu a fost distribuit laptele praf (formulă pentru bebeluşi) produs de firma Lactalis din Franţa contaminat cu Salmonella Enterica.

Într-un comunicat de presă al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, dat publicităţii în cursul zilei de marţi, se precizează că instituţia a primit o nouă notificare prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje, prin care Punctul Naţional de Contact al Sistemului din Franţa a informat oficial că „România nu se află pe lista de distribuţie a produselor alimentare cu destinaţie nutriţională specială (lapte praf formulă pentru bebeluşi), contaminate cu Salmonella Enterica”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: