Potrivit conducerii STPF Suceava

Contrabanda cu ţigări rămâne principala problemă la frontiera de nord a judeţului

>Măsuri trebuie luate şi pentru fluidizarea traficului prin punctele de frontieră >Opt migranţi au fost prinşi trecând ilegal graniţa >Valoarea totală a bunurilor confiscate anul acesta se apropie de 11 milioane lei

 Un an încărcat, aşa se poate caracteriza 2017 pentru poliţiştii de frontieră suceveni. Ieri, conducerea STPF Suceava, prin vocea comisarului-şef Călin Cezar Ciorteanu, a prezentat realizările poliţiştilor de frontieră în anul ce se apropie de final. Unul în care au fost nevoiţi să asigure paza şi protecţia a 111,115 km de graniţă aferentă judeţului. Niciunul dintre sectoarele aflate în subordinea STPF nu a avut linişte, „situaţia operativă la frontiera de stat româno-ucraineană, din zona de responsabilitate a structurilor Poliţiei de Frontieră din judeţul Suceava, fiind una complexă şi caracterizată prin activităţi de contrabandă şi trafic cu ţigări, treceri frauduloase ale frontierei de stat, trafic cu autovehicule furate din străinătate şi altele”.

În primele 11 luni ale anului, în punctele de trecere a frontierei din judeţ s-au înregistrat aproximativ 2 milioane de persoane care au tranzitat frontiera, cele mai multe prin Vama Siret, şi aproximativ 690.000 mijloace de transport.

 Neregulile descoperite au fost numeroase 

Poliţiştii de frontieră din cadrul structurilor de pe raza judeţului au instrumentat 321 de dosare penale sub aspectul săvârşirii a 459 infracţiuni de către 151 persoane. În paralel au fost constatate 92 de contravenţii, fiind aplicate amenzi în valoare totală de aproape 60.000 lei. Dacă e să vorbim despre bunurile confiscate, acestea au o valoare totală de circa 11 milioane de lei, cea mai mare parte fiind reprezentată de produse din tutun de contrabandă.

 Graniţa de nord a judeţului nu se înscrie în rutele migranţilor

 Pe linia migraţiei ilegale, judeţul Suceava stă bine, deoarece nu intră pe lista rutelor alese de străini pentru a ajunge în vestul Europei. Astfel, potrivit şefului STPF Suceava, în zona de competenţă a structurilor poliţiei de frontieră din judeţ au fost întocmite doar 3 dosare penale cu 8 infracţiuni, în care au fost implicaţi tot atâţia migranţi din ţări precum: Siria (3), Turcia (2), Uzbekistan, Turkistan şi Republica Kârgâzstan. Toţi străinii prinşi că au trecut ilegal frontiera au fost predaţi autorităţilor ucrainene.

 Traficul cu ţigări, principala problemă

 Contrabanda cu produse din tutun provenite din spaţiul extracomunitar reprezintă în continuare principala activitate infracţională constatată la frontiera de nord a României. Datele oficiale arată că, doar pe parcursul acestui an, în timpul misiunilor specifice derulate de poliţiştii de frontieră suceveni, au fost descoperite şi ridicate în vederea confiscării ţigări de contrabandă a căror valoare pe piaţa neagră se ridică la aproximativ 8.000.000 lei. Totodată, au fost indisponibilizate 94 de autovehicule folosite de contrabandişti în transportul ţigărilor sau ca antemergător. Niciun loc nu este lăsat de traficanţii de ţigări nefolosit, produsele de contrabandă fiind descoperite ascunse în cutii de prăjituri, în saci cu făină, în bidoane cu detergent lichid, în jucării sau lipite pe corp. În maşini – dacă nu reprezenta un transport important în care autovehiculul să fie burduşit cu ţigări – produsele de contrabandă erau pitite în scaune, sub banchete, în bord, în praguri, în rezervor, în roţi, portierele maşinilor sau bara de protecţie, în faruri, în rezervor sau boxele audio, precum şi în diverse spaţii special amenajate pentru transportul lor.

Rezultatele înregistrate pe parcursul anului 2017 nu fac decât să reflecte munca susţinută a angajaţilor STPF Suceava, a conchis comisar-şef Călin Cezar Ciorteanu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: