Amintiri cu Regele Mihai

 Acum, când întreaga ţară, cu strângere de inimă şi neasemuită tristeţe, încearcă emoţia trecerii la cele veşnice a fostului rege, socotim că ar fi de folos să le reamintim cititorilor câte ceva despre vizitele Majestăţii Sale în nord de ţară, pentru a cunoaşte oamenii săi deosebiţi, peisajele molcome şi istoria străvechii Moldove.

Regele Mihai întâiul a fost oaspete de seamă al Bucovinei şi al satului Bucşoaia în mai multe rânduri. Prima sa vizită s-a derulat în iunie 1936. Tânărul licean era elev la Colegiul „Sf. Sava” şi absolvise clasa a IV-a, o clasă specială, formată din doisprezece elevi, fiecare din altă provincie a ţării şi provenind din toate păturile sociale. Din Bucovina fusese selecţionat Gheorghe Grămadă, fiul unui ţăran din Zahareştii Sucevei. Aceşti şcolari de elită se bucurau la fiecare sfârşit de an şcolar de o excursie de patru săptămâni cu un amplu program documentar–aplicativ şi patriotic. În 1936, acest grup, însoţit de profesorii şi instructorii săi, aleşi şi aceştia pe sprânceană (Istoria, ca să dăm un singur exemplu, era predată de C. C. Giurescu, savantul) s-a documentat în sate şi mănăstiri, tinerii făcând cunoştinţă cu munca grea a câmpului, iar duminica s-au prins în hora satului la Putna, alături de junii locului.

O altă vizită s-a întâmplat la 2 iulie 1937. Marele Voievod de Alba Iulia îl însoţea pe tatăl său, regele Carol al II-lea, care mai vizitase acest colţ de ţară în iunie 1910, octombrie 1920, septembrie 1922 şi noiembrie 1924, în calitate de principe moştenitor, ca sol al regelui Ferdinand I, iar ca monarh în mai 1933 şi octombrie 1935.

La manifestările arcăşeşti de la Bucşoaia din 2 iulie 1937, Mihai primeşte buzduganul şi brâul tricolor din mâna bătătorită de ani a bătrânului arcaş Nicolae Nisioi, de loc din zona Câmpulungului, şi este învestit cu titlul de Căpitan de Arcaşi. Tot atunci şi acolo, arcăşiţa Ana Sahlean, soţia viitorului primar din Bucşoaia Grigore Sahlean, i-a oferit un costum popular, o adevărată bijuterie naţională, lucrată de mâinile măiestre a două sute de arcăşiţe.

Şi la sfârşitul clasei a VII-a de liceu, în iunie 1939, excursia anuală a avut din nou satul Bucşoaia, stabilit ca unul din reperele sale distincte. Tinerii liceeni au campat pe stadionul taberei, unde erau aşteptaţi de multă mulţime curioasă. După masă şi-au continuat periplul spre Câmpulung.

Ultima sa vizită la Bucşoaia a avut loc la 20 august 1997. Între ospeţiile de la Voroneţ şi Humor opreşte şi zăboveşte îndelung la Crucea Reginei Maria, aşezată pe o stâncă masivă, iţită printre arborii de pe malul stâng al Moldovei, de la podul Voroneţului spre Bucşoaia. Crucea a fost montată pe acelaşi soclu natural pe care la 5 mai 1940 era dezvelită statuia Reginei Maria, ulterior distrusă. Şi astăzi se mai vede conturul României reîntregite săpat adânc pe verticala lespezii calcaroase. Fostul rege era însoţit de soţia sa, Ana, şi călăuzit de ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.

Prima vizită în Ţară, după evenimentele din 1989, tot cu Bucovina a început. Regele a sărbătorit Paştele la ctitoria voievodală de la Putna, Panteonul Domnilor Moldoveni.

Dincolo de regretele profunde ale localnicilor, figura sa rămâne întipărită în amintirea celor care l-au cunoscut aici, direct sau prin urmaşii lor. La Bucşoaia, o singură persoană, seniorul Radu Caraciuc, de 91 de ani, ne mai poate povesti câte ceva despre acele fapte istorice ca martor din vremurile apuse. Fusese membru al grupului de mici gimnaşti şi dansatori – arcaşi la serbările din 2 iulie 1937, apoi la 2 aprilie 1938 era parte componentă a şezătorii populare bucovinene, prezentate la Radio Bucureşti şi în alte locuri din capitală de stolul arcăşesc „De la şcoala din Bucşoaia”. Acolo, la căminul unde au fost cazaţi, copiii l-au avut oaspete pe marele Voievod. Acesta le-a oferit cadou tuturor celor 24 de mici artişti câte un exemplar din cartea „Din viaţa unui fiu de rege”, scrisă cu talent de mare prozator de fiul satului Bucşoaia Teofil Sidorovici, atunci Comandantul Străjii Ţării, membru în Consiliul de Coroană şi Aghiotant Regal. Viitorul rege le-a mai înmânat copiilor câte un pachet cu merinde pentru întoarcere, pachet din care nu au lipsit dulciurile.

Buciumele din adâncul Obcinilor vor răsuna prelung şi clopotele mănăstirilor voievodale vor glăsui cu jale şi nesfârşit ecou peste codrii şi aşezările Bucovinei, tânguindu-şi Voievodul, în ziua de 16 decembrie anul 2017.

ION NETEA

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: