Matei Vişniec:

Fără cultură, riscăm să construim nişte mutanţi

Preşedintele de onoare al Târgului Gaudeamus 2017, poetul, dramaturgul şi jurnalistul Matei Vişniec, şi-a exprimat satisfacţia faţă de faptul că la ediţia din acest an foarte mulţi dintre cei care au răsfoit cărţile de la standuri au fost cei mici.

„Imaginea cu care plec de la acest târg este una singură şi m-a emoţionat mult – imaginea copiilor care au venit să răsfoiască cărţi, să vadă cărţi, copii care au venit cu profesorii lor, cu părinţii lor, cu bunici, cu şcolile. Această imagine, a copiilor care se «rătăcesc» printre standuri, care se uită la cărţi, care se aşează pe jos, care răsfoiesc cărţi – a fost şi o trupă de teatru la standul UE –, această imagine mi se pare plină de simboluri, mi se pare o imagine tonică, o imagine care ne încurajează, care ne spune că nu e totul pierdut (…). Această frumoasă imagine a transmiterii valorilor, a gustului pentru lectură şi pentru frumos” a declarat Vişniec la festivitatea de închidere a celei de-a 24-a ediţii a Târgului Gaudeamus.

Dramaturgul Matei Vişniec spune că misiunea educativă a Târgului Gaudeamus este şi în acest an una îndeplinită şi consideră că, fără cultură, viitori cetăţeni nu vor fi decât „nişte mutanţi”.

www.romanidecentenar.ro

„Este şi un târg al educaţiei şi această misiune mi se pare că este îndeplinită, pentru că dacă nu transmitem gustul pentru lectură, pentru cuvânt, pentru cultură, riscăm să construim nişte mutanţi. Plec cu această imagine care mă bucură. Am fost profesor şi, dacă în acest moment profesorii mă aud, îi felicit pentru extraordinara lor capacitate de a transmite dragostea de cuvânt. Mai vreau să spun ceva despre calitatea limbii române pe care o auzim la Radio România, pentru că apărarea limbii române este o cauză naţională şi nu întotdeauna o avem peste tot. Acum plec liniştit, ştiu de ce am fost preşedinte de onoare. S-a încheiat această ediţie, aventura cărţii continuă” a spus Matei Vişniec.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: