Deputatul Ioan Bălan:

Anul viitor sărbătorim 100 de ani de la Unire şi marcăm 10 ani de la începerea şoselei de centură a Sucevei

>Premierul Tudose ar trebui să includă şi acest record la „realizările” guvernului, consideră deputatul sucevean

 Deputatul PNL de Suceava, Ioan Balan, a criticat, în termeni foarte duri, incompetenţa Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), care nu a reuşit să finalizeze lucrări rămase, de doar 15%, la şoseaua de centură a municipiului Suceava.

„Anul viitor vom sărbători 100 de ani de la Marea Unire, iar la Suceava se vor mai împlini şi 10 ani de când au început, pentru prima dată, lucrările de construire la centura ocolitoare a municipiului reşedinţă de judeţ. Dacă domnului Mihai Tudose tot îi place să se laude şi să compare activitatea guvernului cu topuri mondiale şi Cartea Recordurilor, atunci să nu uite şi să treacă şi acest obiectiv de investiţii în aceleaşi recorduri, la categoria «începute şi uitate» arată Ioan Bălan într-un comunicat de presă.

Potrivit lui, puţini cunosc că, în anul 2008, au început efectiv lucrările nu la 1000 km de autostradă, ci la doar la 12 km de centură ocolitoare, iar acestea au ajuns până spre anul 2014 la un stadiu de execuţie de 85%.

„Aşadar, CNAIR mai trebuia să finalizeze doar 15% din lucrări, însă acest lucru trenează de ani de zile. Mai mult, din anul 2015 a început adevărata epopee a acestui drum, care a fost plimbat între autorităţile centrale şi constructori până a început să se degradeze şi ceea ce se construise deja. Faptul că în anul 2017 nu s-a mişcat niciun utilaj, nu s-a întreprins niciun demers, este rezultatul exclusiv al incompetenţei şi nepăsării autorităţilor centrale de la Bucureşti, adică atât a Ministerului Transporturilor, cât şi a Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere” a menţionat Bălan.

El a adăugat că cei mai mulţi suceveni s-au consolat, în luna septembrie a.c., când, prin rectificarea bugetară, Ministerului Transporturilor i s-au tăiat 45% din fondurile destinate lucrărilor de investiţii în infrastructură, ştiind că, şi dacă se vrea, nu se mai poate, pentru că nu mai sunt bani.

„Pe mulţi i-am încurajat şi le-am spus că soluţia finanţării va veni de la Comisia Europeană! Eu nu uitasem că doamna comisar european Corina Creţu ne asigurase că, la nivelul Comisiei, s-a aprobat alocarea a 44 de milioane de euro din Fondul de coeziune pentru construcţia şoselei de centură a municipiului Suceava. Acum, sincer vorbind, ori doamna comisar Corina Creţu ne-a păcălit cu acordarea acelei finanţări, ceea ce, personal, nu prea cred, ori Guvernul PSD–ALDE demonstrează, pentru a nu ştiu câta oară, că nu-i pasă! Sucevenii nu mai trebuie să sufere din cauza faptului că autorităţile de la Bucureşti au alte priorităţi sau sunt pur şi simplu incompetente”, susţine Ioan Bălan.

El se întreabă cine mai poate spera că se vor construi autostrăzi şi drumuri expres de la Bucureşti şi până la Siret, atâta vreme cât în 10 ani nu s-a reuşit construirea a 12 km de centură ocolitoare.

„Cum să facă Guvernul o autostradă care să treacă munţii, când acesta nu este în stare să toarne asfalt nici măcar la câmpie? Cine se mai poate baza pe buna credinţă a Guvernului, atâta vreme cât Comisia Europeană stă cu mâna întinsă să ne dea bani total gratuiţi ca să construim, iar miniştri şi directori de companii responsabile întorc privirea în altă parte, ori de teamă, ori din nepăsare, ori de-a dreptul din prostie” a conchis Ioan Bălan.

Deputatul PNL Ioan Balan face apel la toţi parlamentarii suceveni pentru a pune presiune pe Guvernul Tudose pentru finanţarea şi finalizarea acestei investiţii.

„Fac un apel de unitate la toţi deputaţii şi senatorii suceveni, din toate partidele politice parlamentare, pentru a face presiuni asupra Guvernului, oricare va fi el mâine, poimâine sau de la 1 ianuarie 2018. Haideţi să ne coalizăm cu toţii în jurul acestui proiect pentru ca centura ocolitoare a municipiului Suceava să se finalizeze în cel mai scurt timp, până cel târziu la vara următoare! Dacă în anul 2018 nu putem cinsti Centenarul Marii Uniri cu o autostradă finalizată între Bucureşti şi Suceava, între Ţara Românească şi Bucovina, măcar o centură ocolitoare să putem finaliza, în cei 27 de ani care s-au scurs de la căderea comunismului. Cred cu toată puterea că, atunci când este vorba despre priorităţile cetăţenilor din judeţul nostru, competiţia politică trebuie să treacă în plan secund, iar singurul lucru care trebuie să conteze este să aducem un spor de bunăstare în viaţa celor care au crezut în noi” a declarat deputatul PNL.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI