Olimpism

Sportivii suceveni Ioana Vrînceanu, Geanina Beleagă, Ionela Lehaci şi Ciprian Tudosă, incluşi în programul „Samurai 2020”

Un număr de 32 sportivi, de la canotaj, canoe, gimnastică artistică, lupte şi scrimă, au fost incluşi în programul „Samurai 2020”, lansat oficial cu prilejul unui eveniment desfăşurat la Casa Olimpică din Capitală, program care asigură o linişte financiară pentru o pregătire cât mai bună a sportivilor cu şanse reale de medalie olimpică.

Programul are o structură flexibilă şi va avea porţile deschise pentru orice sportiv care se clasează pe locurile 1-6 la competiţiile mondiale de până în 2020, dar în acelaşi timp din program pot ieşi sportivii care nu au continuitate în performanţa la nivel mondial. Sportivii, în funcţie de performanţa lor, vor beneficia de o primă lunară de lot olimpic (1.500 lei) plus un bonus lunar din programul Samurai care poate ajunge la maximum 6.000 lei.

„Acest proiect a pornit din nevoia de a face performanţă. Dar şi din nevoia de a ne reuni într-o echipă care să bucure din nou milioanele de români de pretutindeni. De ce samurai? Pentru că vrem să fim la fel de bine pregătiţi precum cei mai buni luptători. Pentru că aceşti luptători nu doar se pregătesc neîncetat, ei luptă cu onoare, cu fair play, îşi respectă adversarul şi pe ei înşişi. Pentru că au adus ceea ce fac la rang de măiestrie, la rang de artă. Este un ajutor financiar care va veni în sprijinul sportivilor încât aceştia să se pregătească la cel mai înalt nivel, pentru că doar aşa poţi concura la cel mai înalt nivel. În cadrul acestui program «Samurai 2020» se va crea o adevărată echipă, în sensul că vor şti ei că vor face parte dintr-o echipă de elită, vor şti şi ei că toată lumea îi susţine, îi încurajează şi toţi le vor fi alături în momentul în care vor lupta la JO pentru podiumul olimpic, pentru medalie. Este un program extrem de flexibil, bazat pe o transparenţă totală, bazat pe reguli clare, bazat pe faptul că dacă ai performanţă, primeşti. Dacă nu, nu”, a declarat Mihai Covaliu, preşedintele COSR.

Covaliu a adăugat că în urma parteneriatului cu Toyota, sportivii români care urcă pe podium vor primi ca premiu un model al mărcii japoneze.

Revenind la programul „Samurai 2020”, Covaliu a subliniat că unul dintre efectele benefice va fi concurenţa dintre sportivi, care va duce la creşterea nivelului competitiv: „Va fi o concurenţă în cadrul echipei, nu vor exista senatori de drept, pentru ca doar cei mai buni să reuşească să-şi reprezinte ţara la JO. Sportivi care vor putea sta lângă orice adversar, datorită condiţiilor de pregătire şi a resurselor financiare. Sportivi care vor face totul să cânte din nou imnul naţional”.

În ce priveşte campionii noştri de tenis, precum Simona Halep şi Horia Tecău, preşedintele COSR a precizat că şi aceştia vor intra în program, în momentul în care va fi înfiinţat lotul olimpic: „În momentul în care Simona Halep, Horia Tecău, Florin Mergea vor face parte din acest lot olimpic, noi suntem mai mult decât onoraţi ca de această susţinere din programul Samurai să beneficieze şi performeri uriaşi din sportul românesc. E nevoie ca ei să se înscrie într-un lot olimpic şi atunci sunt absolut convins că vor face parte şi din acest program”.

Ministrul Tineretului şi Sportului, Marius Dunca, a salutat proiectul „Samurai 2020” şi a anunţat că se va bucura de toată susţinerea sa: „E prima oară când văd un proiect şi o asumare de responsabilitate. Acum depinde de toţi factorii implicaţi să dăm tot concursul şi să-l sprijinim. Vin în sprijinul acestui program prin prioritizarea federaţiilor. Ai performanţă, primeşti finanţare. Nu ai performanţă, MTS aşteaptă până ai performanţe.”

La Tokyo, Casa României va fi găzduită în incinta ambasadei României din Japonia, prin bunăvoinţa Ministerului Român de Externe.

Iată lista sportivilor care fac parte din programul „Samurai 2020”:

Canotaj feminin: Ioana Vrânceanu (Suceava), Viviana Iuliana Bejinariu, Mihaela Petrila, Iuliana Popa, Mădălina Bereş, Denisa Tîlvescu, Adelina Boguş, Laura Oprea, Daniela Druncea, echipajul de 8+1, medaliat cu aur la CM 2017; Ionela Lehaci, Gianina Beleagă (Suceava) – dublu vâsle categorie uşoară, medaliat cu aur la CM 2017.

www.romanidecentenar.ro

Canotaj masculin: Cristian Ivaşcu, Marius Vasile Cozmiuc, Adrian Damii, Constantin Radu, Constantin Adam, Sergiu Vasile Bejan, Cristi Ilie Pîrghie, Ciprian Tudosă, Adrian Munteanu (echipajul de 8+1, locul 5 la CM 2017).

Canoe: Victor Mihalachi, Leonid Carp (canoe dublu 1.000 m, locul 5 la CM 2017);

Gimnastică artistică masculin: Marian Drăgulescu (locul 4 la sărituri la CM 2017);

Gimnastică artistică feminin: Larisa Iordache;

Lupte libere feminin: Alina Vuc (argint la CM 2017), Estera Tămăduianu-Dobre (locul 5 la CM 2017)

Lupte libere masculin: Albert Saritov;

Scrimă masculin: Tiberiu Dolniceanu, Iulian Teodosiu, Alin Badea, Mădălin Bucur, echipa de sabie masculin, locul 6 la CM 2017;

Scrimă feminin: Ana-Maria Popescu (Brânză) – spadă feminin.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: