Proiect ambiţios:

Asociaţia Administratorilor de Păduri şi Universitatea Suceava, cu sprijinul Holzindustrie Schweighofer, vor planta un milion de puieţi

 Asociaţia Administratorilor de Păduri (AAP) şi Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, cu sprijinul Holzindustrie Schweighofer, vor ajuta proprietarii privaţi şi administraţiile locale să regenereze suprafeţe de pădure degradate din România, în următorii 7 ani, se arată într-un comunicat de presă.

În data de 4 noiembrie va fi organizată o acţiune de plantare, în apropiere de localitatea Poiana Negri, parte a proiectului „Pădurea de Mâine”.

Proiectul „Pădurea de Mâine” va avea, se anticipează, un puternic impact pozitiv asupra comunităţilor locale, implicându-le activ şi contribuind în mod substanţial la conservarea resurselor forestiere, la prevenirea eroziunii, alunecărilor de teren şi inundaţiilor din zonele reîmpădurite, se arată în comunicat.

„Proiectul răspunde unei nevoi urgente de reîmpădurire a suprafeţelor de fond forestier aflate în proprietate privată sau a administraţiilor locale. Pădurile au fost retrocedate în mai multe etape, iar diferite situaţii au dus, în unele cazuri, la degradarea acestora. Există subvenţii pentru împădurirea terenurilor cu destinaţie agricolă, dar nu şi mecanisme financiare care să susţină acţiunile de reîmpădurire” precizează sursa citată.

AAP va gestiona lucrările de plantare şi de îngrijire, iar Universitatea din Suceava va sprijini procesul de selecţie şi eşalonare a lucrărilor de regenerare folosind o metodologie ştiinţifică. Holzindustrie Schweighofer va contribui cu managementul proiectului, finanţarea, voluntari pentru acţiuni, relaţionarea cu comunităţile şi o componentă educaţională a proiectului.

Campania de reîmpădurire este deschisă oricărui proprietar privat de pădure şi oricărei administraţii locale, iar propunerile de suprafeţe de plantare pot fi transmise prin padureademaine.ro, o platformă online în care potenţialii solicitanţi şi orice parte interesată pot găsi informaţii despre proiect, metodologia şi progresul acestuia.

„În pădurile administrate de ocoale silvice private se derulează anual lucrări de regenerare artificială pe suprafeţe ce însumează circa patru mii de hectare. Lansăm proiectul «Pădurea de Mâine» pentru a ne adresa situaţiilor speciale întâmpinate în activitatea noastră, în care proprietarii nu au, din diverse cauze, capacitatea să realizeze lucrările de refacere a pădurilor deţinute” a declarat Dorel Fechete, director executiv al AAP.

Ciprian Palaghianu, director de proiect din partea Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, Facultatea de Silvicultură, a declarat că „dacă se doreşte să fie schimbat ceva şi stă în puterea noastră, nu doar că ar trebui să fie făcut, ci este o obligaţie.”

„Asta înseamnă responsabilitate şi de undeva trebuie să pornim. Şi ce început poate fi mai bun decât plantarea unor puieţi, noi vieţi ce vor forma viitoarele păduri? Este datoria noastră faţă de pădurea de azi şi generaţia de mâine” a spus Palaghianu.

Managerul de proiect din cadrul Holzindustrie Schweighofer România, Ionuţ Apostol, a spus că trebuie să se planteze acum, astfel încât generaţiile viitoare să aibă beneficiile ecologice, sociale şi economice ale acestor păduri ce vor avea nevoie de zeci de ani să ajungă la maturitate.

„«Pădurea de Mâine» va fi implementat în toate regiunile României, iar plantarea va urmări restabilirea tipului natural de vegetaţie forestieră în zonele selectate”, a spus Ionuţ Apostol.

„Ne-am angajat să sprijinim o silvicultură sustenabilă în România şi, prin urmare, susţinem în mod activ «Pădurea de Mâine», proiect care va face ca multe suprafeţe degradate să devină din nou păduri” a declarat Dan Bănacu, directorul general al Holzindustrie Schweighofer România.

Plantările vor avea loc anual, în fiecare primăvară şi/ sau toamnă, în funcţie de locaţii, specii şi condiţiile meteorologice, iar lucrările de îngrijire vor continua timp de mai mulţi ani după plantare în toate locaţiile selectate. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI