Din cauza scurtării termenului de depunere a proiectelor

Suceava pierde finanţări nerambursabile de 7 milioane de euro

> Guvernul a schimbat regulile în timpul jocului, reducând la jumătate perioada de întocmire şi înaintare a documentaţiei, dând peste cap demersurile GAL-Urban Suceava > „Vom face presiuni să se revină la vechile prevederi, deoarece nu se pot depune proiecte într-o perioadă aşa scurtă de timp”, a conchis Ion Lungu, primarul Sucevei

Instabilitatea şi inconsistenţa prevederilor guvernamentale pune municipiul Suceava în imposibilitatea de a mai accesa fonduri europene nerambursabile disponibile prin grupurilor de acţiune locală. Deşi iniţial documentaţia aferentă GAL-Urban trebuia depusă până în februarie 2018, o recentă modificare reduce intervalul cu 3 luni, adică până în noiembrie 2017, în opinia primarul Ion Lungu, termen imposibil de respectat. „Nu mai înţeleg nimic, pentru că Guvernul schimbă regulile în timpul jocului. Pe 13 august, am semnat, la Bucureşti, finanţarea pentru GAL-Urban, contractul fiind valabil 6 luni, respectiv până în februarie 2018. Între timp, am depus rezervarea de nume «GAL Suceava 2020» la Ministerul Justiţiei şi, de asemenea, actul constitutiv, la Judecătoria Suceava, aşa cum prevăd procedurile. Totodată, s-a realizat cercetarea sociologică pentru determinarea zonelor marginalizate din municipiul Suceava, iar pe 31 august am primit o scrisoare, prin care ni se duce la cunoştinţă că termenul se reduce la 3 luni, documentaţia legală trebuind a fi depusă până pe 13 noiembrie 2017, lucru imposibil de respectat”, arată şeful administrativului sucevean, menţionând că proiectul se află în impas şi ca urmare a retragerii – pe acelaşi motiv al timpului insuficient – a partenerilor Primăriei. Chiar şi în aceste circumstanţe nefavorabile, autorităţile municipale sucevene au intervenit la Organismul Intermediar aferent Programului Operaţional Capital Uman (POCU) 2014-2020, cerând revenirea la perioada iniţială de 6 luni, deoarece, de regulă, „termenele se prelungeau, şi nu se scurtau, cum se întâmplă de această dată”.

„Suntem în imposibilitate de a depune proiecte pe GAL-Urban. Nu vreau să mă pronunţ în termeni de pierderi sau prejudiciu, dar puteam depune, pe zone marginalizate, proiecte de maxim 7 milioane de euro. Am avut discuţii şi la Asociaţia Municipiilor din România şi vom face presiuni să se revină la vechile prevederi, deoarece nu se pot depune proiecte într-o perioadă aşa scurtă de timp”, a conchis Ion Lungu, primarul Sucevei.

Construirea de locuinţe sociale este un obiectiv important al Grupului de Acţiune Locală-Urban Suceava, în cadrul căreia pot fi depuse proiecte pentru obţinerea de finanţare europeană nerambursabilă de până la 7 milioane de euro. În proporţie de 45% banii sunt asiguraţi prin Programul Operaţional Regional POR 2014-2020, diferenţa revenind Programului Operaţional Capital Uman (POCU) 2014-2020. Prin intermediul GAL-Urban pot fi accesate inclusiv finanţări pentru proiecte educaţionale, cât şi pentru reabilitarea şi modernizarea spaţiilor publice urbane. GAL este o asociere între autorităţile administraţiei publice locale, agenţi economici, organisme reprezentante ale comunităţilor marginalizate, în Suceava fiind expuşi riscului sărăciei şi excluziunii sociale 15.149 de locuitori, adică 16,44% din totalul populaţiei. Aceasta în baza unui studiu al Băncii Mondiale din anul 2014, care a întocmit Atlasul zonelor urbane marginalizate.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI