Avem cu ce, avem cu cine, dar Doamne, fereşte-ne !

Un cutremur s-a produs ieri, în jurul orei 10, în municipiul Suceava, şi a afectat corpul nou al Spitalului de Urgenţă „Sf. Ioan” Suceava. Parte din elementele de construcţie interioare s-au prăbuşit, având de suferit pacienţi şi personal medical. După seism a izbucnit un incendiu, mai multe persoane rămânând blocate în incintă, dar şi pe acoperişul clădirii spitalului. Scările între ultimele două etaje au devenit impracticabile, iar liftul, defectat de cutremur, nu mai putea fi folosit.

La puţină vreme după apariţia acestor situaţii critice, situaţia s-a complicat şi mai mult fiind anunţate creşteri peste limitele admise, ale nivelului de radioactivitate produse în Laboratorul Radiologic, la aparatului computer-tomograf.

 250 de oameni, aproape 30 de autoutilitare şi ambulanţe, un elicopter şi corturi medicale de la Suceava şi Iaşi

Din fericire, cele redactate mai sus au fost doar scenariul unui exerciţiu din domeniul situaţiilor de urgenţă cu tema „Intervenţia Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă al municipiului Suceava împreună cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava şi celelalte instituţii cu funcţii de sprijin, pentru salvarea persoanelor şi limitarea efectelor negative produse de un cutremur, urmat de incendiu, la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava. Punerea în aplicare a Planului Roşu de Intervenţie la nivelul judeţului Suceava şi a Planului Alb al obiectivului”.

Este o situaţie pe care nimeni nu şi-o doreşte reală, dar pentru care forţele de intervenţie şi instituţiile de sprijin, personalul medical şi populaţia trebuie să fie pregătite.

În coordonarea gen. bg. Ioan Burlui, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava şi al acţiunii de ieri, 250 de pompieri şi paramedici, dar şi poliţişti, jandarmi, noii voluntari ISU, voluntari de la „Crucea Roşie”, alpinişti de la Salvamont, personal medical al Spitalului Judeţean, dar şi de la Spitalul „Sf. Spiridon” Iaşi, de la alte structuri implicate au intervenit pentru salvarea persoanelor şi limitarea efectelor „cutremurului”.

În 2-3 minute de la declanşarea alarmei curtea din spatele spitalului a devenit „teatru de război”. Pe poarta dinspre Staţia de Salvare, unde traficul a fost optimizat de poliţişti rutieri, pompierii militari anunţaţi în Dispeceratul comun ISU-SAJ, prin Sistemul Naţional Unic de Apeluri de Urgenţă „112”, au descins la locul „cutremurului”, cu autospeciale care au început să „curgă” una după cealaltă, într-o desfăşurare impresionantă de forţe. A fost o adevărată paradă a resurselor, unele de ultimă generaţie, de care dispune ISU Suceava, inclusiv modulul multirisc cu kit-ul de căutare-salvare forţă vie în caz de dezastre, cu detector sonor şi cameră video, achiziţionat la începutul acestei luni.

În total, s-a intervenit cu aproape 20 de autospeciale pentru diferite operaţiuni, două autoscări, şapte ambulanţe (cinci SMURD, două SAJ), o dronă şi un elicopter, plus două posturi medicale avansate.

În calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prefectul Mirela Adomnicăi era deja acolo, la venirea acestora, precum şi vicepreşeditele CJ Suceava, Viorel Seredenciuc, prim-adjunctul şefului IGSU, lt.-col. Claudiu Zamfir, directorul Spitalului de Urgenţă, Vasile Rîmbu şi alţi reprezentanţi ai instituţiilor cu rol în acţiune. Surprinzătoare a fost la început prezenţa în „dispozitiv” a unor preoţi, dar cum la nenorocire este nevoie şi de alinare sufletească, s-a înţeles ulterior rostul la exerciţiu şi al feţelor bisericeşti.

Salvări pe scări, salvări cu alpinişti, salvări cu autoscara, salvări cu elicopterul

Fără să se vadă pe chipul lor că ar fi doar un exerciţiu, coordonaţi de la şeful cel mare la cei mai mici, salvatori pompieri şi paramedici, ambulanţieri, poliţişti, jandarmi etc. s-au pus pe treabă, fiecare cu seriozitatea şi concentrarea necesare într-o situaţie perfect reală, fără panică, inspirând profesionalism, comunicând, conlucrând şi găsindu-şi locul în acel plan de intervenţie de care, cel mai probabil, niciunul dintre privitori nu avea habar. Dar militarii îl ştiau bine, învăţat cândva, repetat de multe ori la scară mică, predat apoi şi forţelor de sprijin, iar ieri pus în practică, împreună, la fel ca în cea mai reală şi nedorită situaţie.

Singura rupere de ritm a fost când militari şi civili implicaţi în operaţiunile de salvare adresau câte un „pardon” politicos şi grăbit ziariştilor, fotoreporterilor sau cameramanilor ce le stăteau în cale.

Purtaţi pe tărgi, „răniţii” au început să fie evacuaţi din clădirea afectată de seism şi transportaţi în punctele de prim-ajutor, către spitalele de campanie, unul al sucevenilor, altul venit de la Iaşi, ale căror corturi începeau deja să se instaleze.

S-a apelat şi la ajutorul lui Oly, premiatul câine de căutare-salvare a persoanelor, sub dărâmături, al pompierilor suceveni. S-a procedat la salvarea unei persoane, prin exterior, cu ajutorul autoscării, în alt punct de intervenţie, operând o salvare cu targa alpiniştii de la Salvamont Vatra Dornei. Spectaculoasă a fost şi salvarea persoanelor izolate pe acoperiş, cu un elicopter MAI venit de la Iaşi, care a zburat atât de aproape de acoperişul spitalului încât lumea prezentă la exerciţiu a simţit din plin curenţii de aer creaţi de elicea aparatului.

De asemenea, într-un spaţiu separat, personalul ISU de pe autospeciala CBRN (de primă cercetare şi evaluare chimică, biologică, radiologică şi nucleară) s-a ocupat de „victime” afectate de emisiile radioactive ale aparatului tomograf.

Conform procedurilor, în cazul unor accidente cu victime multiple (s-a presupus în scenariu că ar fi fost 38, dintre care doi morţi) fiecare rănit a fost evaluat şi îndreptat acolo unde avea nevoie de intervenţie pentru stabilizare, asistenţă medicală specializată sau transport la alte unităţi spitaliceşti din judeţ neafectate de seism, cu ambulanţele SMURD şi cele ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă.

După ceva mai mult de o oră, Planul Roşu de Intervenţie, al judeţului şi Planul Alb al obiectivului fuseseră desfăşurate deja, iar dacă ceva n-a mers, doar cei direct implicaţi ştiu asta.

Din afară, fără să curgă sânge, fără spaime, morţi sau oameni schilodiţi, treburile au mers bine spre mulţumirea prefectului Mirela Adomnicăi, a şefului ISU Suceava, gen. Ioan Burlui şi a multă, multă lume din jurul acestora ce şi-a spus în gând, „Avem cu ce, avem cu cine, dar Doamne fereşte-ne!”

„Avem cel mai mare interes pentru a fi pregătiţi să protejăm populaţia în cazul unui cutremur”

„Am ales Spitalul de Urgenţă pentru desfăşurarea acestui exerciţiu pentru că este un obiectiv cu risc maxim pentru că vorbim de un număr mare de persoane ce pot fi afectate şi care din start sunt puse în situaţia de a nu se putea evacua singure.

Acesta a impus aducerea la faţa locului a mai multor resurse din judeţul Suceava, dar şi de la Iaşi. Mă bucur că această acţiune a fost tratată cu maximă seriozitate de toţi factorii de decizie. Ne-am atins scopul şi pentru aceasta vă mulţumesc. A fost un exerciţiu în care am pornit nu ca să obţinem un rezultat bun sau rău, ci prin care să vedem la ce nivel de pregătire suntem, fiecare structură în parte.

Dar mai ales am verificat modul cum am comunicat şi colaborat între noi. Pentru că oricâtă tehnică am avea, oricâţi oameni pregătiţi care ştiu să lucreze individual am avea pe „pătrăţica” lui, dacă nu am avea comunicare şi relaţionare, toate ar fi în zadar. Sunt convins că şi populaţia judeţului va afla că avem cel mai mare interes să fim pregătiţi ca să o putem proteja în cazul unui cutremur”, a declarat la finalul exerciţiului, gen. bg. Ioan Burlui.

„Este bine că am testat şi am ajuns la nişte concluzii în ce priveşte capacitatea tuturor structurilor de coordonare şi intervenţie la o astfel de situaţie de urgenţă. Mulţumesc celor din judeţul Iaşi, iar pentru cei din Suceava, contez în continuare pe colaborarea voastră integrată. Mă bucură că semnale de la MAI arată că sunt în curs de desfăşurare proceduri de achiziţionare de echipamente performante pentru d-voastră, pentru că ceea ce contează este ca şi d-voastră să fiţi în siguranţă atunci când interveniţi pentru salvarea vieţilor oamenilor” a declarat preşedintele CJSU, prefectul Mirela Adomnicăi.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI