Trei parlamentari suceveni la Kiev

Vama Vicovu de Sus

O delegaţie parlamentară română, condusă de senatorul PSD de Suceava, Virginel Iordache, din care mai fac parte doi parlamentari suceveni, deputatul PNL Ioan Bălan şi deputatul PSD Emilian Havrici, va merge la începutul săptămânii viitoare la Kiev pentru a avea discuţii cu autorităţile ucrainene privind modificările aduse Legii învăţământului, care afectează dreptul minorităţilor naţionale de a învăţa în limba maternă.

Senatorul PSD de Suceava, Ioan Stan, preşedinte al Organizaţiei Judeţene Suceava a PSD Suceava a declarat, joi seara, în cadrul emisiunii Exclusiv 90 de minute de la Bucovina TV, că PSD acţionează astfel încât să îl ajute pe preşedintele Klaus Iohannis în politica externă. „Noi, la iniţiativa noastră, am luat atitudine, am format o delegaţie din care fac parte trei parlamentari suceveni: şeful delegaţiei, senatorul Virginel Iodache, deputatul Emilian Havrici şi deputatul Ioan Bălan”, a spus Stan.

El a menţionat că delegaţia se va afla luni, marţi şi miercuri, la Kiev să susţină ca minorităţile să poată să înveţe şi în limba maternă. „Ei, pedepsind o anumită minoritate, ne-au pedepsit şi pe noi”, a spus senatorul sucevean.

Ioan Stan a arătat că în România drepturile minorităţilor sunt respectate şi că nu a mai văzut o ţara unde fiecare minoritate să aibă reprezentant în Parlament cum e în România.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi, că şi-a contramandat vizita pe care urma să o efectueze în luna octombrie în Ucraina, ca urmare a adoptării legii educaţiei, considerând că acest act normativ contravine bunelor intenţii reciproce şi limitează drastic accesul minorităţilor la educaţia în limba maternă. „În consecinţă, când am aflat de această lege, am contramandat vizita mea în Ucraina şi am contramandat şi primirea preşedintelui Parlamentului, care se anunţase pentru sfârşitul lunii septembrie la mine, dând astfel semnale diplomatice extrem de puternice. Anularea unei vizite prezidenţiale e un semnal extrem de puternic”, a declarat Iohannis la New York.

Preşedintele Klaus Iohannis şi preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, urmau să se întâlnească la Cernăuţi în cursul lunii octombrie şi să participe la redeschiderea punctului de trecere a frontierei Vicovu de Sus-Crasna, modernizat la standarde Schengen.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: