Prefectura Suceava

În toate unităţile de învăţământ sucevene sunt asigurate condiţiile optime de funcţionare în acest an şcolar

> …deşi jumătate nu au autorizaţie de funcţionare, iar 77 nu au autorizaţie ISU

 În cele 760 unităţi de învăţământ din judeţul Suceava „sunt asigurate condiţiile optime de funcţionare în anul şcolar 2017-2018”, arată raportul comisiilor mixte care au verificat situaţia din şcoli.

Cele trei comisii mixte de control şi îndrumare, constituite prin Hotărârea Colegiului Prefectural din 25 august 2017, au fost formate din reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, Inspectoratului Şcolar Judeţean şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina”. Verificările în teren s-au desfăşurat în perioada 29 august – 13 septembrie şi s-au realizat în prezenţa primarului, a directorului unităţii de învăţământ şi a reprezentantului postului de poliţie, pentru fiecare unitate de învăţământ fiind încheiată o fişă cu problemele identificate.

În ceea ce priveşte autorizarea sanitară de funcţionare, raportul arată că, din totalul unităţilor şcolare verificate, 329 au viză anuală, 90 funcţionează cu plan de conformare, iar 341 sunt fără această autorizaţie.

Pe linie de PSI, s-a constatat că 182 clădiri au autorizaţie, 77 nu deţin autorizaţie PSI, 24 de clădiri sunt în curs de avizare, iar un număr de 784 nu necesită avizare conform prevederilor legale.

Pentru clădirile în care se desfăşoară lucrări prin proiecte PNDL1, cum este cazul celor 4 grădiniţe din Gulia, oraşul Dolhasca, care la momentul actual îşi desfăşoară activitatea în locuinţe particulare, primarii vor înainta documentaţia necesară imediat după recepţia finală a lucrărilor, arată Prefectura Suceava într-un comunicat de presă.

La toate unităţile şcolare, acoperişurile clădirilor sunt funcţionale şi nu prezintă pericol în ce priveşte securitatea elevilor, urmând să fie îmbunătăţite, în 2018, prin proiecte PNDL2, iar faţadele clădirilor sunt finalizate, cu excepţia şcolii din Văşcăuţi, comuna Muşeniţa, la care continuă lucrările, nefiind pusă în pericol siguranţa elevilor, arată sursa citată.

Potrivit raportului menţionat, în toate unităţile şcolare din judeţul Suceava se asigură confortul termic prin cele trei surse de încălzire, respectiv prin sistemul centralizat de încălzire al localităţii şi încălzire proprie cu centrală termică sau sobe montate în sălile de clasă, acestea fiind „la standarde de funcţionare optimă” din punct de vedere al protecţiei împotriva incendiilor. De asemenea, la momentul verificărilor în teren s-a constatat că „toate unităţile şcolare au asigurat stocul de combustibil necesar pentru sezonul rece, pe bază de contracte”.

În majoritatea şcolilor verificate mobilierul şcolar este „corespunzător”. O situaţie aparte este la Şcoala Gimnazială şi Grădiniţa cu Program Normal din Mironu, comuna Valea Moldovei, care îşi desfăşoară activitatea într-o clădire veche, cu toate că în localitate este construită o unitate de învăţământ cu fonduri de la Banca Mondială, care nu este dotată cu mobilier. „Primarul unităţii administrativ-teritoriale a precizat că şcoala va fi dotată cu mobilier şcolar, odată cu implementarea proiectului care a fost aprobat”, se menţionează în raport.

În ce priveşte modul de desfăşurare a Programului guvernamental „Laptele şi cornul”, comisiile au constatat că spaţiile destinate acestuia sunt întreţinute „corespunzător”, în toate unităţile de învăţământ. La şcolile generale „Mihai Eminescu” şi „Regina Elisabeta” din Rădăuţi, şi la grădiniţele cu program normal „Pinocchio”, Gura Humorului, cele din Gălăneşti, Suceviţa, Nr. 2 Frasin, Doroteia – Frasin, şi Plutoniţa – Frasin, spaţiul de refrigerare este „insuficient”.

Spaţiul destinat orelor de educaţie fizică este întreţinut corespunzător la toate unităţile de învăţământ din judeţ, cu excepţia terenului de sport al Şcolii Generale Salcea, care este „impracticabil”. Totodată, au fost dispuse măsuri de reabilitare a terenului de sport la Şcoala Generală Văşcăuţi, comuna Muşeniţa, şi la cel de la Şcoala Gimnazială Nr. 1 din Gura Humorului. „Reprezentanţii Colegiului Naţional «Andronic Motrescu» din Rădăuţi au solicitat comisiei prezente la faţa locului sprijin pentru construirea unei săli de sport”, precizează raportul comisiilor mixte.

Din cele 760 unităţi de învăţământ verificate, 145 sunt asigurate cu pază, 313 sunt dotate cu sisteme de supraveghere video, iar 127 dispun atât de pază umană, cât şi de sisteme de supraveghere video.

La nivelul judeţului, 302 unităţi de învăţământ nu sunt asigurate cu pază sau cu sisteme de supraveghere video. În ce priveşte asigurarea măsurilor de siguranţă pentru elevi şi cadrele didactice, 12 unităţi de învăţământ preuniversitar nu au gard împrejmuitor, iar la GPN Nr. 2 din Frasin, GPN Nr. 2 din Straja, Şcoala Primară Brodina de Jos şi Şcoala Generală din Milişăuţi s-a constatat „necesitatea imediată de a se realiza garduri împrejmuitoare”.

Conform normelor, dotarea cu sisteme de supraveghere video sau pază umană este asigurată pentru unităţile de învăţământ cu un număr mare de elevi şi cadre didactice, la care se impun asemenea prevederi şi măsuri de securitate.

Referitor la siguranţa elevilor în şcoli, cu prilejul controlului, conducerea Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava a atras atenţia asupra pericolului de prăbuşire a unui arbore din apropierea clădirii.

Un alt aspect vizat de comisiile interinstituţionale a fost verificarea trecerilor de pietoni şi a mijloacelor de semnalizare verticală din zona unităţilor de învăţământ. În cazurile în care s-a constatat că semnele de circulaţie rutieră nu sunt vizibile sau sunt deteriorate, structurile de poliţie municipale, orăşeneşti şi secţiile de poliţie rurală au transmis, deja, informări şi notificări cu termene limită de remediere către administratorii sectoarelor de drum, respectiv Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri Suceava, Secţia Drumuri Naţionale Câmpulung Moldovenesc, Secţia Drumuri Naţionale Suceava, autorităţilor publice locale, pentru „asigurarea unui grad maxim de siguranţă rutieră a elevilor în aceste zone, care, vor face obiectul unor reverificări la expirarea termenelor”.

S-a mai constatat necesitatea asigurării limitatoarelor de viteză la Şcoala Gimnazială şi GPN Păltinoasa, la şcolile de la Neagra Şarului şi Şaru Dornei, la Şcoala Generală Ulma, Şcoala Gimnazială Frasin, Şcoala Gimnazială şi GPN Vereşti, la Şcoala Gimnazială Budeni, oraşul Dolhasca, la unităţile de învăţământ din comuna Fântânele (GPN Stamate, GPN Băneşti, Şcoala Gimnazială Fântânele, Şcoala Gimnazială Băneşti, Şcoala Primară Nr.1 Stamate, Şcoala Primară Nr. 2 Stamate, Şcoala Gimnazială Frasin. De asemenea, este necesară amplasarea unor treceri de pietoni la Şcoala Primară din Unceşti, comuna Buneşti, şi la Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi”, în dreptul porţilor de acces ale gardului împrejmuitor al instituţiei, la Şcoala Gimnazială din Ilişeşti – Corp B.

La Şcoala Gimnazială din Pârteştii de Sus, comuna Cacica, este necesară montarea unui limitator de viteză la nivelul carosabilului.

Reprezentanţii Primăriei din Şaru Dornei au reclamat faptul că, în perioada de iarnă, utilajele de deszăpezire nu parcurg traseul până la unitatea de învăţământ din satul Gura Haitii, pe Drumul Judeţean 174 F.

Transportul elevilor din judeţul Suceava se realizează cu 142 de microbuze şcolare, aflate în dotarea primăriilor, care sunt funcţionale şi „dispun de autorizaţiile prevăzute de lege, atât pentru autovehicul, cât şi pentru şoferul acestora”.

„Reprezentanţii Primăriei oraşului Cajvana şi ai Primăriei comunei Udeşti au atras atenţia asupra gradului ridicat de uzură a microbuzului şcolar din dotare. De asemenea, este necesară suplimentarea cu microbuze pentru transportul elevilor din comuna Arbore, care sunt înscrişi la unităţile de învăţământ din oraşul Cajvana”, se mai arată în raport.

În vederea rezolvării problemelor identificate şi luarea măsurilor ce se impun s-au transmis notificări către Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri Suceava, Consiliul Judeţean Suceava, Secţia Drumuri Naţionale Câmpulung Moldovenesc, Secţia Drumuri Naţionale Suceava şi primăriilor municipiilor, oraşelor şi comunelor.

De asemenea, s-a transmis notificare Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, pentru a analiza oportunitatea realizării unei săli de sport la Colegiul Naţional „Andronic Motrescu” din Rădăuţi. O altă notificare a fost transmisă şi Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, pentru realizarea, cu regularitate, a unor analize la apa potabilă ce alimentează unităţile şcolare, precum şi informarea „cu celeritate” a Instituţiei Prefectului. Primarii au mai fost atenţionaţi cu privire la verificarea şi dispunerea măsurilor de curăţare a coşurilor de fum de la instalaţiile de încălzire a unităţilor şcolare, iar primarul oraşului Dolhasca a fost notificat referitor la asigurarea echipamentelor de primă intervenţie în caz de incendiu, la cele 4 GPN-uri din Gulia, care funcţionează în locuinţele proprietate personală. (N.B.) 

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI