Nimeni altcineva nu este vinovat de moartea fetiţei de 6 ani, decât mama ei care a ucis-o în Italia

 > Alina Olaru, din Rădăuţi, suferise de tulburări psihice severe, iar Protecţia Copilului Suceava nu mai avea responsabilităţi în chestiune > În 2015, Tribunalul Suceava hotărâse că femeia cu istoric de boală mintală, dar şi penal, poate fi o mamă bună

Se pare că nimeni nu este vinovat de moartea Tatianei Olaru, fetiţa de 6 ani, ucisă săptămâna trecută în Italia de propria ei mamă. Aceasta din urmă era bolnavă psihic, dar evaluările efectuate în momentele când şi-a cerut copilul de la stat, respectiv de la asistentul maternal, apoi de la fratele ei care o luase în grijă, arătau că ar fi fost recuperată.

De asemenea, Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului nu mai avea deja nicio responsabilitate, deoarece copilul revenise mamei prin hotărâre judecătorească, Tribunalul Suceava dispunând în 2015 reintegrarea minorei la mamă, redându-i totodată acesteia exerciţiul drepturilor şi obligaţiilor părinteşti faţă de micuţa ce trăise până atunci liniştită, în plasament.

Hârtiile şi cadrul legal rece şi insensibil au fost cele care au pecetluit destinul nefericit al micuţei Tatiana, dar şi tendinţa înrădăcinată şi greşită câteodată a statului român de a readuce copilul preluat la un moment dat într-un serviciu social înapoi în familie.

N-ar fi prima dată când această tendinţă pusă în practicată de factori de decizie legaţi la ochi flutură suprem legea deasupra a tot şi a toate şi taie şansele la o viaţă normală unor copii ajunşi la un echilibru şi o siguranţă oferite de un asistent maternal sau o rudă, pentru a-i retrimite lângă părinţi, unii nesiguri, iresponsabili şi chiar periculoşi.

Într-o astfel de conjunctură s-a scris şi nefericitul destin al Tatianei, dar şi al mamei sale, care s-a sinucis după ce, când probabil minţile i-au luat-o iar razna, şi-a omorât copila cu un cuţit de bucătărie.

Tatiana, copil de 3 luni, aruncat la gunoi

Potrivit unei informări a DGASPC Suceava, micuţa Tatiana s-a născut pe 24 februarie 2011, în Marea Britanie, dintr-o relaţie de concubinaj a mamei sale, Alina Mihaela Olaru. Imediat după naşterea ei, concubinul s-a făcut nevăzut, Alina revenind acasă, la Rădăuţi. Fetiţa nou-născută avea trei luni când Alina Olaru, cu minţile deja rătăcite, şi-a băgat copilul într-o geantă de voiaj şi l-a abandonat lângă o ghenă de gunoi.

Pruncul a fost găsit şi apoi preluat de urgenţă de DGASPC Suceava, care l-a plasat imediat la un asistent maternal.

Mama a fost cercetată pentru tentativă de omor, dar a fost găsită fără discernământ şi nu a răspuns penal.

Alina şi-a revendicat fetiţa, care ajunsese între timp în grija fratelui mamei

Tatiana avea deja doi anişori când cea care i-a dat viaţă şi cea care avea să i-o răpească, a reapărut în viaţa ei.

Alina Olaru, fragilă psihic după naştere, fusese internată la Spitalul Socola din Iaşi cu diagnosticul „tulburare psihotică acută polimorfă post partum”, o afecţiune majoră în care gândirea şi percepţia sunt grav afectate, când bolnavul pierde contactul cu realitatea şi în care nu se exclud manifestările violente.

Cu tratament şi spitalizare, boala poate intra în remisie şi probabil aşa era în 2013 când Alina Olaru a venit să-şi ceară copilul înapoi.

„La începutul anului 2013, mama copilului s-a prezentat la sediul instituţiei noastre şi prin intermediul unui avocat a solicitat reintegrarea minorei, a depus actele necesare, inclusiv evaluare psihiatrică de la medicul psihiatru şi evaluare psihologică de la psiholog, evaluări din care rezultă că la momentul evaluării (februarie 2013) era fără tulburări psihice manifeste (ev. pshiatrică) şi fără manifestări clinico-psihologice de intensitate patologică (ev. psihologică). Reintegrarea nu s-a finalizat, deoarece mama copilului a plecat din nou în străinătate.

În aceste condiţii, s-au început demersurile pentru deschiderea procedurii de adopţie internă şi, contactându-se, conform legii, toate rudele până la gradul IV inclusiv, a fost identificat un unchi matern (fratele mamei), care a solicitat plasamentul în familia lărgită” a comunicat Nadia Creţuleac, dir. executiv al DGASPC Suceava.

Ignorând istoricul medical şi tentativa de omor din 2011 ale mamei, Tribunalul Suceava îi dă fetiţa

Copilul nu a rămas nici în grija unchiului ei şi a soţiei acestuia, pentru că la sfârşitul lunii noiembrie 2014, Alina Olaru a apărut din nou, cu avocat de data aceasta, pentru a-şi revendica încă o dată fetiţa. Îşi croise şi un dosar perfect şi a avut succes. Legată la ochi cum este, justiţia i-a dat înapoi fetiţa ce avea deja aproape patru ani. Magistraţii au ignorat atât faptul că femeia primise un diagnostic de boală psihică periculoasă cât şi pe acela că în 2011 atentase la viaţa copilului abandonându-l la gunoi.

„A prezentat toate documentele necesare: anchetă socială cu propunere de reintegrare, copie contract de muncă (în Rădăuţi), adeverinţă de salariat, documente care dovedesc că era proprietara unei locuinţe, cazier judiciar, adeverinţă de la medicul de familie, recomandare medicală de la medicul psihiatru din care reieşea că este aptă pentru creşterea copilului şi cu precizarea că este fără tulburări psihice manifeste la momentul respectiv şi are discernământul păstrat. Dosarul a fost înaintat instanţei judecătoreşti competente, care a dispus reintegrarea minorei la mamă, i-a redat exerciţiul drepturilor şi obligaţiilor părinteşti faţă de copil şi a dispus autorităţii tutelare de la domiciliul mamei monitorizarea situaţiei copilului pe o perioadă de 6 luni de la momentul reintegrării (Sentinţa Civilă nr. 813/23 aprilie 2015 a Tribunalului Suceava”, informează Protecţia Copilului Suceava.

La patru luni după revenirea în Italia, Alina şi-a înjunghiat mortal fetiţa de 6 ani, apoi s-a sinucis

În după amiaza de 16 septembrie, Alina Olaru, de 31 de ani, probabil aflată într-un nou episod psihotic, şi-a ucis copilul înjunghiindu-l în piept cu un cuţit de bucătărie.

Revenise în Italia de vreo patru luni, cu tot cu copil şi se stabilise, acolo unde era şi mama ei, bunica copilului, în localitatea Perosa Argentina, lângă Torino.

În casa în care locuia, poliţiştii italieni au găsit copilul într-o baltă de sânge pe podeaua camerei de zi, dar şi pe Alina moartă de asemenea, cu trei răni de cuţit autoprovocate.

Presa italiană a consemnat faptul că mama acesteia era rezidentă în Peninsulă de vreo 15 ani şi era căsătorită cu un italian.

După tragedie au apărut în media tot felul de poveşti şi declaraţii ale unei bone a copilului, ale altor apropiaţi, care au lansat informaţii precum tulburarea psihică a femeii din Rădăuţi, care n-ar fi dus nicio viaţă prea cuviincioasă, realitate ce s-a răsfrânt şi asupra copilei, care era bătută periodic.

Alte informaţii parvenite din Italia spun despre faptul că Alina Olaru ar fi primit tratament psihiatric şi în această ţară şi că de fapt comportamentul ei nu era deloc violent, dar că în ultima vreme, din cauză că nu-şi găsea un loc de muncă, femeia era tot mai închisă în sine şi mai tăcută.

Care sunt însă circumstanţele exacte ale morţii violente a copilului de 6 ani şi a mamei sale, vor stabili procurorii şi carabinierii italieni.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: