Despre ce lăsăm după noi

Nu mergeam, cu ani în urmă, la înmormântări. Mă protejam, credeam eu, de momente dureroase, mă alintam că moartea mă deprimă şi evitam, pe cât era posibil, să o întâlnesc, doream să mi-l amintesc pe cel plecat în nemurire aşa cum era viu şi nu voiam ca aceea să fie, pe retina-mi, ultima sa imagine.

Până într-o zi când o doamnă – pe spusele căreia puneam mare preţ – mi-a replicat, la refuzul meu de a merge să petrecem pe cel din urmă drum o cunoştinţă comună, că „toate se fac cu oameni”. Aşa am început să merg la înmormântări, gândind că acesta este omagiul meu celor plecaţi şi tot de atunci, de fiecare dată când cineva părăsea această lume şi-şi încheia socotelile cu viaţa, am început a-mi pune întrebări şi a-mi număra realizările.

Ce lăsăm după noi? O casă, un pom, un copil, acestea sunt reperele unei vieţi trăite cu folos?

Se întâmplă să lăsăm o casă, un apartament, o vilă, un palat, o colibă, în funcţie de cum ne-am rostuit viaţa şi banii, mulţi sau puţini cât am avut, de cât am fost în stare să facem şi de cum ne-am gândit nevoile? Sau se poate să nu lăsăm, dacă viaţa nu a rânduit aşa.

Am plantat un copac sau mai mulţi, le-o fi fost dat mâinilor noastre să adăpostească în pământ rădăcinile vreunuia? Au răzbit prin timp sau i-au înfrânt vânturile şi vremurile şi-s una cu pământul?

Ne-a binecuvântat Preabunul cu unul sau mai multe vlăstare, după cum ne-a văzut de vrednici sau ne-am hrănit cu bucuria de a-i iubi pe ai altora, dându-le din preaplinul inimii noastre?

Şi dacă n-am făcut nimic din toate astea, am trăit fără rost? Ni s-au risipit anii şi viaţa degeaba?

Rămânem în sufletele celor ce ne-au iubit, asta am învăţat după ce, prin faţa ochilor mei din ce în ce mai puţin speriaţi de moarte, s-au perindat spre neuitare oameni care mi-au înfrumuseţat viaţa. Şi, dincolo de case, arbori şi copii, rămân după noi faptele noastre bune, care ne-au ridicat la demnitatea de om.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI