La mulţi ani, pompieri suceveni !

Generaţia mea a fost educată şi în spirit patriotic, de aceea încă mi se face pielea de găină când, în timpul unor ceremonii militare, răsună imnul ţării, cântece ostăşeşti şi ritmurile de „defilare”. Astfel s-a întâmplat şi ieri, la Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, cu o zi înainte de Ziua Pompierilor din România şi de marcarea celor 169 de ani de la marea bătălie purtată de garnizoana din Dealul Spirii, pe atunci lângă Bucureşti.

N-au învins ai noştri pe 13 septembrie 1848, când, după Proclamaţia de la Islaz, otomanii au năvălit în Bucureşti pentru a astâmpăra avântul revoluţionar şi ideile democratice ale românilor, dar jertfele pompierilor din compania căpitanului Pavel Zăgănescu, ale soldaţilor Batalionul 2 din Regimentul 2 Linie Infanterie şi Companiei a 7-a din Regimentul 1 Linie, de sub comanda Maiorului Nicolae Greceanu, au arătat clar dorinţa dusă până la sacrificiu a poporului român de a hotărî singur în ţara lui.

Drepţi ! Se intonează Imnul de Stat al României

Ieri, la ISU, un pluton reprezentativ de militari pompieri salvatori şi garda drapelului de luptă al unităţii, împreună cu inspectorul-şef, general de brigadă Ioan Burlui, cadre militare ieşite la pensie şi reprezentanţi ai instituţiilor colaboratoare, au adus un omagiu ostaşilor care şi-au pierdut viaţa la Dealul Spirii, în cadrul unui ceremonial militar-religios inclus în seria evenimentelor dedicate Zilei Pompierilor din România, stabilită prin decret în 1953, la data de 13 septembrie.

Uniforme impecabile, cu şnur de ceremonie, piepturi uşor bombate, frizuri perfecte, pantofi „oglindă”, bărbii ridicate, caschete trase pe linia sprâncenelor, iată tabloul oferit de militarii ISU, bărbaţi şi femei, în zi festivă.

„Drepţi!” se aude la un moment dat şi bărbiile militarilor înţepenesc mai tare, iar degetele pompierilor se lungesc pe vipuşca pantalonilor. Generalul Ioan Burlui dă onorul drapelului de luptă. Se cântă Imnul de Stat al României, apoi se vorbeşte la microfon despre importanţa istorică a zilei de 13 septembrie şi despre vitejia pompierilor căpitanului Zăgănescu în bătălia de la Dealul Spirii. La final se aude o promisiune: „Îi asigurăm pe cetăţeni că vom rămâne în slujba lor în cel mai umanitar mod posibil”.

„Descoperiţi!” se mai aude apoi şi caschetele trec discret la şoldul stâng, sprijinite de podul palmei, pentru că sună clopotele spre veşnică pomenire a ostaşilor care au murit pentru ţară.

Inspectorul-şef înmânează apoi plachete şi diplome şefilor de instituţii cu care ISU colaborează permanent, cu o singură excepţie, şi unui sucevean fără uniformă, prof. univ. dr. Mihai Iacobescu, un altfel de apărător al patriei, un altfel de apărător al istoriei.

„Pe copii la sânul vostru/ alinaţii cu-acest cânt/ Povestiţi-le cu fală al eroilor avânt/ Dezveliţi tot adevărul şi le spuneţi tuturor/ Cum muriră fraţii voştri, pentru neam şi ţara lor” răsună în tot acest timp în difuzoare Imnul eroilor şi, oricât de desuet ar părea, este copleşitoare emoţia şi cât se poate de reale respectul şi mândria.

Cu drapelul de luptă în frunte, plutonul de pompieri salvatori trece la final într-o scurtă paradă, apoi în pas ritmat se retrage în unitate. „Stâng-drept, stâng-drept, 1, 2, 3 , 4.” Un apel la 112 şi oricând poate fi nevoie de ei.

 Kit de căutare-salvare în caz de dezastre, cu detector sonor şi cameră video, la ISU Suceava

Ieri, generalul Ioan Burlui, inspectorul-şef al ISU Suceava, a prezentat noile dotări ale unităţii, printre care modulul de căutare-salvare, printre primele din ţară, ce va facilita operaţiunile specifice în caz de dezastre, în special cutremure.

„Modulul completează dotările pe care ISU Suceava le avea deja pentru intervenţii de căutare-salvare, respectiv depărtătoare, scule de tăiat, accesorii şi utilaje folosite la nivel mondial, dar conţine ceea ce reprezintă vârful de gamă al dotărilor pentru aceste operaţiuni. Este vorba de un kit pentru salvare-căutare forţă vie, care funcţionează pe două direcţii, respectiv detectoare sonore şi camere video.

Modulul mai conţine tăietoare în lemn, tăietoare în beton, cilindri depărtători, toate scule, cum spuneam, vârf de gamă” a explicat şeful ISU Suceava.

Modulul de risc pentru intervenţii de căutare-salvare de persoane în caz de cutremure şi alte dezastre a venit la ISU Suceava împreună cu camionul cu care se poate transporta, încărcarea fiind automată şi posibilă cu ajutorul unui singur militar.

De asemenea, prin acelaşi proiect cofinanţat din Fondul de Coeziune pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare, ISU Suceava beneficiază şi de o linie tehnică de întreţinere echipamente individuale de protecţie. Cu acesta, echipamentele pompierilor, scafandrilor, paramedicilor, cizmele, măştile din dotare se pot curăţa, fiecare cu substanţa potrivită, pentru ca acestea să se poată păstra şi utiliza la aceiaşi parametri.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Suceava, plt.-adj. Alin Găleată, astăzi, 13 septembrie, de Ziua Pompierilor din România, porţile Detaşamentului Suceava şi ale tuturor subunităţilor din judeţ se deschid pentru copiii, tinerii şi adulţii care vor să-i cunoască pe pompieri la „serviciu”, să afle şi mai multe despre ce fac ei pentru cetăţeni, atunci când nimeni altcineva nu le mai poate sări în ajutor.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI