„Sărbătoarea roadelor” de la Soloneţu Nou a încheiat cea de-a XIX-a ediţie a „Zilelor Culturii Polone”

 La Soloneţu Nou s-a desfăşurat sâmbătă, 9 septembrie a.c., cea de-a XII-a ediţie a evenimentului „Sărbătoarea roadelor” sau Dozynki.

Manifestarea, care a avut loc în cadrul celei de-a XIX-a ediţii a „Zilelor Culturii Polone”, a debutat la ora 11, cu Sfânta Liturghie solemnă, cu sfinţirea pâinilor şi cununilor, precum şi cu depunerea de daruri, urmate de prezentarea standurilor şi spectacolul folcloric.

Sfânta Liturghie a fost celebrată de cardinalul Kazimierz Nycz, mitropolitul Varşoviei, ES Petru Gherghel, episcop de Iaşi, Iosif Păuleţ, decan de Bucovina, precum şi preoţi din decanatul de Bucovina şi din Polonia.

La finalul slujbei, s-a transmis mesajul preşedintelui Republicii Polone, Andrzej Duda, care a felicitat comunitatea poloneză din România pentru că organizează acest gen de eveniment, ca semn de mulţumire lui Dumnezeu pentru darurile naturii. De asemenea, în scrisoarea sa, el îşi exprimă respectul şi recunoştinţa pentru agricultorii polonezi care locuiesc în Bucovina, mulţumindu-le pentru truda, dăruirea şi puterea cu care îşi muncesc pământul.

La cea de-a XII-a ediţie a sărbătorii au susţinut spectacole ansamblurile polonezilor „Mala Pojana” din Poiana Micului „Solonczanka” din Soloneţu Nou şi Ansamblul Folcloric de Cântece şi Dansuri „Zloty Potok” din Jelna, regiunea Podkarpacie (Polonia).

La evenimentele de la Soloneţu Nou au participat senatorul Maciej Luczak – vicepreşedintele Comisiei pentru Problemele Emigraţiei şi Legătura cu Polonezii din Străinătate, senatorul Ryszard Bonislawski – membru al Comisiei pentru Problemele Emigraţiei şi Legătură cu Polonezii din Străinătate, Andrzej Kalinowski – Consulul Republicii Polone la Bucureşti, delegaţia din voievodatul Podkarpacie condusă de Czeslaw Laczak – vicepreşedintele Micului Seim (consiliului) al voievodatului Podcarpacie, ES cardinalul Kazimierz Nycz – mitropolitul Varşoviei, Agnieszka Skieterska – directorul Institutului Polonez din Bucureşti, Victoria Longher – deputat al Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher – preşedintele Uniunii Polonezilor din România.

Uniunea Polonezilor din România organizează, începând cu anul 2006, „Sărbătoarea roadelor” la nivel naţional, în cadrul „Zilelor Culturii Polone”, la Soloneţu Nou, cea mai mare localitate din Bucovina în care trăiesc polonezi.

Reamintim că Dozynki este o sărbătoare populară legată de obiceiurile de mulţumire pentru încheierea secerişului şi a lucrului pe câmp, precum şi pentru roadele culese, care provine din tradiţia slavă. În mod tradiţional, cândva era sărbătorită în prima zi de toamnă.

În prezent, în Polonia, „Sărbătoarea roadelor” se desfăşoară într-una din duminicile din luna septembrie, după încheierea secerişului. Actualmente, este sărbătoarea agricultorilor care mulţumesc pentru roadele culese şi, din fericire, a pierdut caracterul ideologic din perioada comunistă.

„Zilele Culturii Polone” au fost organizate de Uniunea Polonezilor din România, cu sprijinul Institutului Polonez din Bucureşti, fiind cofinanţate de Departamentul de Colaborare cu Diaspora Poloneză şi Polonezii din Străinătate din cadrul Ministerului de Externe al Republicii Polone, din fondurile pentru diaspora poloneză.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: