An de excepţie pentru recolta de cereale din judeţul Suceava

> Faţă de o medie de grâu de 3.200 kg/ha, în 2017 producţia se ridică la aproximativ 4.000 kg/ha, marii cultivatori adunând şi 8.000 kg/ha > „Atât pentru cerealele de toamnă, cât şi pentru cele de primăvară condiţiile au fost favorabile pentru exprimarea potenţialului” a explicat Haralampie Duţu, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană

Anul agricol 2016-2017 poate fi considerat unul de excepţie pentru cultura de cereale din judeţul Suceava. Cel puţin aceasta este părerea directorului executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană (DAJ), Haralampie Duţu, care precizează că la grâu s-au obţinut producţii şi de peste 8.000 kg la hectar.

„Sigur că această producţie nu este valabilă pentru întreaga suprafaţă, însă acolo unde tehnologia s-a folosit la nivel optim, rezultatele au fost pe măsură. Este un lucru destul de îmbucurător pentru condiţiile din judeţul nostru, întrucât, dacă de-a lungul timpului această producţie a fost una izolată, acum s-a obţinut în mai multe puncte” spune şeful DAJ Suceava, adăugând că performanţa actuală se datorează combinării factorilor genetic, tehnologic şi de mediu.

Duţu arată că dacă la grâu media din anii trecuţi nu a depăşit 3.200 kg/ha, în 2017 aceasta se ridică la aproximativ 4.000 kg/ha. „Până şi la grâul de primăvară, cei care au avut această cultură au realizat peste 4.000 kg la hectar, inclusiv Staţiunea de Cercetări Agricole. În acest an agricol, atât pentru cerealele de toamnă, cât şi pentru cele de primăvară condiţiile au fost favorabile pentru exprimarea potenţialului” a explicat Haralampie Duţu. În comuna Moara s-au adunat 7.600 kg de orz/ha, comparativ cu o producţie medie a judeţului de 3.500 kg/ha în anii din urmă. Ca exemplu este dat şi un cultivator din Fântânele, care a realizat 4.500 kg de mazăre la hectar, una deosebit de bună pentru judeţul Suceava.

La rapiţă, pe suprafeţele scăpate cu bine din iarnă, la Dorneşti, recolta este de 4.000 kg/ha, comparativ cu o medie a anilor anteriori de 2.500 kg/ha. Aşteptări mai mult decât optimiste sunt la floarea-soarelui, una care nu este specifică Sucevei. În 2017, în judeţ, cu această cultură au fost înfiinţare 3.000 de hectare, recoltatul încă nu a început, dar „cultivatorii se aşteaptă la rezultate remarcabile”. (AVA)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: