300 tone de lână de la crescătorii de oi care cer ajutorul de stat de 1 leu/kg

 > De la fiecare oaie se pot recolta 2-3 kg de lână, în funcţiei de rasă, firma achizitoare plătind încă 0,80 lei/kg > Achiziţionată este doar lâna de lungime mai mare

 Crescătorii suceveni de oi sunt interesaţi să obţină ajutorul de minimis pentru lâna recoltată şi livrată, chiar dacă iniţial s-a manifestat reticenţă faţă de această facilitate guvernamentală.

Din judeţul Suceava, în program s-au înscris 852 de proprietari, Haralampie Duţu, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană, spunând că numărul apreciabil al viitorilor beneficiari este rezultatul „muncii om la om depuse pentru lămurirea crescătorilor”.

În judeţul Suceava este estimat un efectiv de 255.000 de ovine, în evidenţele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) existând 1.280 de exploataţii de acest tip.

„Am plecat de la baza de date pe care ne-a oferit-o APIA, în care s-au înscris 1.280 de crescători cu peste 50 de capete de ovine. Dacă avem în vedere că 852 dintre aceştia au făcut solicitări la noi, înseamnă că peste o treime din totalul crescătorilor nu a înţeles importanţa măsurii. Totuşi, având în vedere numărul relativ mare al dosarelor depuse, acesta este şi rezultatul insistenţele noastre în încercarea de a-i lămuri pe crescători, întrucât, în primă fază, lucrurile nu mergeau deloc” a declarat Haralampie Duţu.

În judeţ achiziţionează lână un singur agent economic, respectiv „Lăcrămioara Com” SRL Fălticeni. Societatea comercială oferă 0,80 de lei pe 1 kg de lână predată la sediul firmei şi 0,50 de lei pe 1 kg, în cazul preluării direct de la crescător. Plata ajutorului de minimis, în valoare de 1 leu/kg de lână, se face începând cu luna august 2017, de la fiecare oaie putându-se recolta, în funcţiei de rasă, 2-3 kg. „Preluatorul” fălticenean achiziţionează doar „cojocul” animalului, adică lâna de lungime mai mare, în general cea de pe spatele ovinei. Firma din Fălticeni are încheiat contract cu un partener extern, lâna îmbalotată fiind livrată la export.

„În intenţia Guvernului şi Ministerului Agriculturii stă înfiinţarea verigilor următoare, prin acordarea de sprijin celor care vor să facă depozite, precum şi pentru cei care vor să prelucreze şi să valorifice lâna pe plan naţional” reliefează Haralampie Duţu, accentuând că se apreciază că de la crescătorii suceveni care au depus dosare se va aduna o cantitate de 293.295 kg de lână. (AVA) 

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI