La Suceava

Cea de-a XIX-a ediţie a „Zilelor Culturii Polone” a început sub deviza „Mai aproape unii de alţii”

Uniunea Polonezilor din România organizează, la Suceava, în perioada 7-9 septembrie a.c., „Zilele Culturii Polone”, sub deviza „Mai aproape unii de alţii”. Evenimentele au debutat ieri dimineaţă, la Muzeul de Istorie din Suceava, în prezenţa a numeroşi oaspeţi din Polonia şi România.

Festivitatea a fost deschisă de preşedintele Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher, care a ţinut să le ureze oaspeţilor un călduros bun venit la Suceava, arătând că, în acest an, „Zilele Culturii Polone” au ajuns la cea de-a XIX-a ediţie.

La acest eveniment foarte important pentru comunitatea poloneză din România au luat parte oficialităţi din Polonia, între care senatorul şi vicepreşedintele Comisiei pentru Problemele Emigraţiei şi legătura cu polonezii din diaspora, Maciej Luczak, senatorul Ryszard Bonislawski, consulul Republicii Polonia la Bucureşti, Andrzej Kalinowski.

Printre oaspeţi s-au aflat şi deputatul Uniunii Polonezilor din România, Victoria Longher, subprefectul Sucevei, Silvia Boliacu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Viorel Seredenciuc, directorul adjunct al Muzeului Bucovinei, Ioan Mareş, şi Agnieszka Skieterska, directorul Institutului Polonez din Bucureşti.

În cadrul evenimentului de deschidere a „Zilelor Culturii Polone”, oficialităţile au evidenţiat bunele relaţii dintre Polonia şi România, arătând că este nevoie de menţinerea şi consolidarea acestor legături istorice.

Aflat pentru prima dată la „Zilele Culturii Polone”, consulul Republicii Polonia la Bucureşti, Andrzej Kalinowski, a menţionat că acest eveniment contribuie la întărirea relaţiilor dintre România şi Polonia, dar şi la „menţinerea duhului polonez în România”.

La rândul său, subprefectul Silvia Boliacu a subliniat bunele relaţii diplomatice şi de prietenie între statul român şi cel polon, afirmând că, de-a lungul timpului, cele două state au creat cadrul legislativ în ceea ce priveşte dezvoltarea acestor colaborări.

Deputatul Uniunii Polonezilor din România, Victoria Longher, a arătat că „Zilele Culturii Polone”, o manifestare consacrată ce se desfăşoară sub deviza „Mai aproape unii de alţii”, scot în evidenţă pentru publicul din Suceava o parte din cultura, tradiţiile şi obiceiurile polonezilor.

„Este un prilej de uniune a prietenilor din România şi Polonia şi de a duce mai departe istoria relaţiilor româno-polone” a spus Victoria Longher.

După deschiderea „Zilelor Culturii Polone”, oaspeţii au luat parte la vernisajul expoziţiei intitulate „Józef Pilsudski – om de stat al Poloniei şi Europei”, organizată cu prilejul a 150 de ani de la naşterea Mareşalului Józef Pilsudski, un rezultat al colaborării dintre Muzeul Bucovinei din Suceava şi Institutul Polonez din Bucureşti.

Directorul Institutului Polonez din Bucureşti, Agnieszka Skieterska, a evidenţiat personalitatea mareşalului, explicând că fără fermitatea acestuia „Polonia nu s-ar fi întors pe harta Europei”.

Evenimentele prilejuite de „Zilele Culturii Polone” continuă mâine, la Suceava, cu simpozionul internaţional intitulat „Legături istorice şi culturale polono-române”. În după-amiază zilei de vineri, 8 septembrie, vor avea loc concluziile simpozionului şi lansarea celor mai noi cărţi dedicate tematicii polono-române editate în Polonia şi România.

Ziua de sâmbătă, 9 septembrie, va fi dedicată în întregime Sărbătorii Roadelor în Soloneţu Nou, care va începe cu Sfânta Liturghie de la ora 11, după care vor urma: expoziţia de roade şi specialităţi culinare, un picnic şi spectacolul folcloric cu participarea ansamblurilor „Mala Pojana” din Poiana Micului şi „Solonczanka” din Soloneţu Nou, precum şi a musafirilor, membrii Ansamblului Folcloric de Cântece şi Dansuri „Zloty Potok” din Jelna, regiunea Podkarpacie.

La Sărbătoarea Roadelor de la Soloneţu Nou se va afla şi cardinalul Kazimierz Nycz, mitropolitul Vaşoviei.

„Zilele Culturii Polone” sunt organizate cu sprijinul Institutului Polonez din Bucureşti şi cofinanţate de Departamentul de Colaborare cu Diaspora Poloneză şi Polonezii din Străinătate din cadrul Ministerului de Externe al Republicii Poloneze din fondurile pentru diaspora poloneză.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: