Caravana SMURD „Fii pregătit”, prezentă şi la Suceava

La un an de când şi-a început traseul prin ţară, caravana „Fii pregătit”, care instruieşte populaţia pentru a face faţă situaţiilor de urgenţă, marchează un parcurs total de peste 35.000 km, în toate regiunile ţării. Caravana a ajuns până acum în 60 localităţi din România şi a organizat peste 400 de sesiuni în care au fost pregătite mai mult de 20.000 de persoane pentru diverse situaţii, cum ar fi cele apărute în cazul dezastrelor naturale care pot afecta România: cutremure, inundaţii, alunecări de teren sau incendii.

Caravana „Fii pregătit” este un proiect al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, derulat de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) şi susţinut de Fundaţia pentru SMURD, cu sprijinul Fundaţiei Vodafone România. Investiţia Fundaţiei Vodafone România în această etapă a caravanei a fost de 400.000 de euro, dintr-un buget total al proiectului de aproximativ 520.000 de euro. Colaborarea dintre Fundaţia Vodafone România şi Fundaţia pentru SMURD a început în 2004. Un an mai târziu, a fost implementat primul sistem de telemedicină pentru ambulanţele SMURD, care a reprezentat o premieră absolută pentru ţara noastră.

Suceava s-a numărat printre primele localităţi care au găzduit caravana în cadrul proiectului. De altfel, caravana a fost prezentă, în perioada 17-18 septembrie 2016, într-un moment deosebit pentru Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucovina al judeţului Suceava. Atunci i-a fost înmânat Drapelul de Luptă, eveniment solemn, unic în existenţa unei unităţi militare. Festivitatea, pe măsura importanţei acestei acţiuni, a fost organizată pe esplanada Casei Culturii, la ea asistând sute de suceveni veniţi să-i aplaude şi să fie alături de militarii despre care ştiu că, atunci când le este greu, când viaţa sau bunurile le sunt în pericol, sunt primii pe care se pot baza. Drapelul de Luptă a fost înmânat inspectorului-şef al ISU Suceava, general de brigadă Ioan Burlui, de şeful Departamentului pentru Situaţii de urgenţă, secretarul de stat dr. Raed Arafat.

Proiectul Caravana „Fii pregătit” va continua şi în următoarele patru luni ale anului. Până la sfârşitul lui 2017 ea va ajunge în alte 22 de localităţi din ţară, în care sunt planificate sesiuni de instruire, printre acestea numărându-se şi Zalău, Şimleul Silvaniei, Braşov, Iaşi şi Timişoara.

Caravana constă în deplasarea unui centru mobil, construit pe structura unui tir, în care este amenajată o sală de curs cu o capacitate de 40 de persoane, dotată cu toate echipamentele medicale şi de prim ajutor necesare. Cursurile se adresează atât populaţiei, cât şi profesioniştilor din sistemul de urgenţă şi sunt susţinute de formatori specializaţi, angajaţi ai IGSU. Modulul de instruire include o parte de proiecţie a unor filme realizate de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi o sesiune în care paramedicii SMURD fac demonstraţii practice interactive.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: