Potrivit asociaţiilor de turism sucevene

Legea turismului trebuie să prevadă atribuţii de control şi pentru autorităţile locale

Numeroase persoane cu activităţi în domeniul turismului în judeţul Suceava au participat, joi, la Consiliul Judeţean Suceava, la o consultare privind proiectul legii turismului aflat în dezbatere publică. Ele au făcut mai multe propuneri care urmează să fie prezentate parlamentarilor suceveni, pentru a fi susţinute la dezbaterea legii în Parlament.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, care a iniţiat consultările, a declarat că participanţii au venit cu mai multe propuneri importante care să fie incluse în textul legii.

Astfel, în condiţiile în care noua lege a turismului vrea să menţină controlul la nivel central, unde sunt puţini angajaţi, asociaţiile cer ca o parte din control să fie lăsat şi autorităţilor locale, care urmează să se ocupe de clasificare şi chiar ca asociaţiile de profil să aibă posibilitatea să facă astfel de controale.

Flutur a spus că astfel se va acţiona pentru combaterea evaziunii, a turismului „la negru”.

O altă propunere prevede definirea agroturismului, care nu este definit nicăieri, asociaţiile solicitând o flexibilitate mai mare pentru pensiunile agroturistice.

Mai mult, în lege trebuie să existe şi reglementări privind staţiunile balneare şi clasificarea staţiunilor balneare, pentru că nu există norme de clasificare a acestora.

Agenţiile de turism revînzătoare cer sistem de garanţii şi de responsabilitate pentru tur-operatori, astfel încât să nu ajungă în situaţia în care să fie acestea responsabile pentru că tur-operatorul are probleme.

În cadrul discuţiilor s-a avut în vedere şi modificarea altor legi rigide pentru turism, cum ar fi Codul silvic sau Legea construcţiilor. Astfel, dacă există potecă printr-o pădure a primăriei, aceasta nu poate să o cureţe, pentru că are nevoie de documentaţie, iar acest lucru trebuie corectat, a spus Flutur, care a menţionat că şi legea construcţiilor privind demolarea caselor vechi trebuie să introducă praguri prin care primăriile să poată da compensări ca să fie demolate şi să se salveze arhitectura veche.

„Am convenit ca Asociaţia pentru Turism în Bucovina să organizeze o întâlnire cu parlamentarii de Suceava pentru a transmite aceste amendamente” a spus Flutur.

El a menţionat că Asociaţia pentru Turism în Bucovina ar urma să fie transformată în asociaţie pentru managementul destinaţiilor în baza noii legi.

Flutur a mai spus că următorul pas este aprobarea Master Planului pe Turism din judeţul Suceava, care să fie în concordanţă cu master planul de transporturi şi cu cel de utilităţi şi servicii.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: