Despre afaceri

În aceeaşi zi în care primarul Ion Lungu constata că lucrările de investiţii finanţate de Primăria Sucevei se desfăşoară într-un ritm lent, cauzat de un nou fenomen – lipsa acută de forţă de muncă, mai ales calificată -, o discuţie cu un amic, şeful unei afaceri până foarte de curând prospere, care pierde însă masiv din ritmul evoluţiei sale, îmi spunea acelaşi lucru. Funcţionează acum cam la jumătate din capacitate şi asta din motiv de lipsă de forţă de muncă. „Un muncitor bun mă costă acum, după explozia salariilor în sistemul bugetar, cam 5 mii de lei pe lună, o sumă chiar considerabilă. Eu nu scot banii din puşculiţa statului – pe care mai ales noi o alimentăm, că-i dăm şi ăstuia un purcoi de bani -, ci trebuie să-i produc. Cât produce un bugetar îşi cam dă seama toată lumea, dar mie dacă nu-mi lucrează TIR-ul din lipsă de şofer, nu mai fac, cum crede statul, afaceri. De altfel, la capitolul acesta, al transporturilor, se lasă din ce în ce mai neagră noaptea minţii. Eu cumpăr TIR-ul, îi asigur toate cele necesare – combustibil, piese etc., comenzile, organizarea, traseul ş.a.m.d. În condiţiile în care şoferul vrea 2000 de euro ca să se suie la volan, câştigul meu la o asemenea «excursie» nu depăşeşte 500 de euro. O pătrime din câştigul şoferului! Pentru cine duc eu atunci o asemenea afacere?!!”
Aşadar, uriaşa diferenţă de câştig dintre bugetar şi lucrătorul din mediul privat aruncă în aer cel de-al doilea domeniu. „Omul pleacă în Anglia – continuă amicul -, unde câştigă 2000 de lire pe lună, din care jumătate îl costă cheltuielile cu traiul. Dar jumătate pune deoparte! Cum să mai lucreze el aici, la mine, când în ţara lui sunt oameni care câştigă bani asemănători într-un birou, călare pe un scaun? Şi nu-i un scaun de camion…”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: