Programul Centenar

Proiecte de infrastructură ce ar putea fi finanţate de Guvern în municipiul Suceava

> Printre ele se numără un amfiteatru în aer liber în Zamca, Podul Centenar, sala polivalentă, Curtea Domească şi un monument al Unirii

 Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, miercuri, că a transmis o listă cu zece proiecte, însumând 40 de milioane de euro, propuse pentru a fi realizate în municipiul Suceava în anul 2018 pentru a fi finanţate de Guvern prin Programul Centenar.

El a arătat că a depus, aşa cum i s-a solicitat de la Prefectură, până în data de 28 august, cinci proiecte de infrastructură şi cinci proiecte pe cultură.

Lungu a precizat că primul proiect este cel al Podului Centenar, care ar urma să fie realizat pe şoseaua ocolitoare a zonei comerciale ce face legătura cu DN 29, un pod care este necesar oraşului şi care ar costa circa 8 milioane de euro.

El a mai spus că un alt proiect, care este deja în stadiul de aprobare a documentaţiei, este sala polivalentă şi că este importantă asigurarea finanţării.

Un alt proiect de infrastructură depus prevede construirea unui amfiteatru în aer liber în zona Zamca, unde municipalitatea are 4 ha de pădure.

„Acolo putem să găsim o soluţie pentru un amfiteatru în aer liber pentru spectacole de teatru, muzică, pus la dispoziţia artiştilor” a precizat primarul, adăugând că suma estimată este 2,7 milioane de lei.

Totodată, între proiectele vizate este şi cel de amenajare a parcului arheologic Curtea Domnească.

Primarul a explicat că proiectul total este evaluat la 17 milioane de euro, iar prin programe cu finanţare europeană suma maximă cu care se pot finanţa astfel de proiecte este de 5 milioane de euro.

Lungu a spus că a discutat cu comisarul european pentru Dezvoltare regională Corina Creţu despre acest proiect, iar aceasta l-a asigurat că se va modifica limita de finanţare. Dar acest lucru nu s-a mai întâmplat, iar municipalitatea nu a mai împărţit proiectul în mai multe componente, astfel ca măcar unul dintre acestea să poată obţine finanţare europeană.

Un alt proiect vizat de municipalitate este cel al amplasării unui monument al Unirii, pentru care se preconizează o sumă de 450.000 de lei, momentul urmând să fie dezvelit la 28 Noiembrie 2018.

În ceea ce priveşte proiectele culturale, Primăria Suceava a cerut finanţare de 800.000 de lei pentru organizarea de evenimente pentru sărbătorirea Zilei Bucovinei 2018 şi 1 Decembrie 2018.

Totodată, primarul a spus că a solicitat finanţare de 550.000 de lei pentru marcarea a 630 de ani de la prima atestare documentară a municipiului Suceava, la 10 februarie 2018 urmând să fie organizate mai multe manifestări.

Tot în 2018, Primăria Suceava vrea să organizeze manifestări de anvergură de Zilele Sucevei şi un spectacol aniversar, solicitând în acest sens suma de 500.000 de lei, iar alţi 300.000 de lei pentru Festivalul de Artă Medievală.

În cadrul Programului Centenar, Primăria Suceava a mai cerut sprijin financiar de 300.000 de lei pentru Festivalul de Teatru „Matei Vişniec”, urmând ca, în colaborare cu Ministerul Culturii şi Institutul Cultural Român, să fie prezentate spectacole de teatru la Paris şi la Laval.

Ion Lungu a menţionat că, în total, suma solicitată este de circa 40 de milioane de euro şi că speră ca Guvernul să aloce măcar un sfert din sumă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: