În cadrul expoziţiei deschise la Muzeul de Istorie a Bucovinei la 560 de ani de la înscăunarea domnitorului Moldovei

O sabie a lui Ştefan cel Mare poate fi văzută, în premieră, la Suceava

O sabie a lui Ştefan cel Mare este prezentată în premieră în cadrul expoziţiei dedicate domnitorului Moldovei la 560 de ani de la înscăunare, expoziţie care a fost deschisă, luni, la Muzeul de Istorie a Bucovinei.

La deschiderea expoziţiei au participat preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, prefectul Mirela Adomnicăi, primarul Sucevei Ion Lungu, reprezentanţi ai Guvernului de la Chişinău, precum şi reprezentanţi ai Muzeului Naţional de Istorie a României şi ai unor muzee judeţene din Moldova. La vernisaj a

participat şi preşedintele PNL, Ludovic Orban, însoţit de mai mulţi parlamentari PNL.

Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a evocat personalitatea lui Ştefan cel Mare şi a spus că acesta a depăşit statutul de personaj istoric.

„Ştefan cel Mare a depăşit de mult statutul de personaj istoric, este un mit al României, este cu atestat public, considerat cel mai important român, iar Suceava, pe lângă faptul că Ştefan cel Mare a avut aici capitala, este şi zona necropolelor primilor domni ai Moldovei, perioadă în care Moldova a reprezentat ceva pe harta Europei” a spus Emil Ursu.

Muzeul de Istorie Suceava găzduieşte până la 15 februarie 2018 expoziţia „Ştefan cel Mare. Din istorie în veşnicie”, organizată de Muzeul Bucovinei Suceava şi Muzeul Naţional de Istorie a României Bucureşti, în colaborare cu Muzeul Naţional de Artă al României Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei Chişinău, Muzeul Judeţean Vaslui, Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, Complexul Muzeal Judeţean „Iulian Antonescu” Bacău, Muzeul Judeţean Botoşani, Complexul Muzeal Judeţean Neamţ şi Muzeul Naţional al Literaturii Române Bucureşti.

Evenimentul este dedicat împlinirii a 560 de ani de la urcarea pe tronul Moldovei a marelui voievod. Organizatorii au considerat necesară readucerea în prim-plan, atât a personalităţii lui Ştefan cel Mare, care constituie şi astăzi un model, cât şi a Sucevei medievale, la vremea respectivă principala reşedinţă domnească, centru politic, militar şi religios al Moldovei.

„Cele peste 250 de obiecte de patrimoniu din expoziţie vin să ilustreze, fiecare în parte, ceea ce a făcut ca Moldova epocii lui Ştefan să fie preţuită de către aliaţi, admirată de duşmani şi niciodată uitată de urmaşii oştenilor care i-au stat alături domnului în fiecare bătălie. Dintre numeroasele exponate, care vor stârni admiraţia oricărui iubitor de istorie, amintim stindardul liturgic dăruit de către Ştefan cel Mare Mănăstirii Zografu, o spadă decorată pe buton cu numele Ştefan, similară celei aflate la Muzeul Topkapî din Istanbul, descoperită la Curtea Domnească din Vaslui, în cercetare arheologică, panaghiarul dăruit de Alexandru, fiul lui Ştefan cel Mare, ctitoriei sale Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului de la Bacău, precum şi numeroase tezaure monetare şi cu obiecte de podoabă datând de la sfârşitul secolului XV şi începutul secolului XVI, ca şi multe altele, pe care vă invităm să le descoperiţi” susţin organizatorii.

Aceştia mai precizează că expoziţia are un catalog în care sunt prezentate toate piesele expuse şi texte cu privire la domnia lui Ştefan cel Mare. Volumul beneficiază de un cuvânt înainte aparţinând prof. univ. dr. Ştefan S. Gorovei, cel mai important cercetător al domniei lui Ştefan cel Mare.

Coordonatorii proiectului sunt, din partea Muzeul Bucovinei Suceava, dr. Constantin-Emil Ursu, director general, şi dr. Monica Dejan, şef al Serviciului de Arheologie, iar din partea Muzeului Naţional de Istorie a României, dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, director general, şi dr. Oana Ilie, şef al Secţiei de Istorie Medievală, Modernă şi Contemporană.

Print Friendly, PDF & Email

2 Comentarii

 1. Ursareasca_la_podea... says:

  Spada (nu sabia! nu a lui Stefan cel Mare!…) expusă la Muzeul Bucovinei este un fals,unul grosolan si insultător la adresa memoriei marelui voevod dar si la adresa evenimentului de anul viitor,Centenarul Marii Uniri de la 1918,pe care unii supuşi ai unor interese străine precum si unii impostorii sfertodocţi nu o pot digera,soluţia fiind aceea de a compromite evenimentul prin aruncarea sa in derizoriu,prin bagatelizarea si vulgarizarea sa – că,de fapt,ce va fi această aniversare decât ocazia unor festivaluri si ale unor paranghelii cu regie proastă,ale unor panarame la care se expun,nu-i aşa ,un număr nedefinit de “săbii” ale lui Stefan cel Mare precum si gogoşarii Mariei-Voichita…
  Este o blasfemie atât de mare,un scuipat in ochii publicului considerat de categoria a doua,neşte diasporeni scăpaţi la rate,incât si cuvintele se aseaza greu in propozitie,par de prisos!
  In primul rând,aşa-zisa sabie a lui Stefan cel Mare este un fals atât de evident,de grosolan,incât nici măcar vasluienii de la Muzeul Judeţean Vaslui nu au indrăznit să pretindă ,nici in anii ’70,nici acuma,că este autentica sau că măcar ar friza aceasta stare,că ar fi la limita interpretării.. Ori poate că ei ştiu adevărul,un astfel de obiect,dacă ar fi fost autentic,trebuia clasat in sens legal,ca bun de patrimoniu,suspus unor cercetări ,unor expertize şi demersuri ştiintifice,imposibil de escamotat! Poate că ştiu si sursa acestei contrafaceri,autorul sau autorii si incearcă acuma,pe uşa din dos,să acrediteze acest fals prin mijloace sediţioase,imorale si ilegale,profitând si de propensiunea domnului Emil Ursu de a se inhăita cu unii sfertodocţi impostori locali,întru comiterea a diferite acte si fapte numai in aparenţă comerciale…
  Dovezile:
  Lipsa unei expertize,a unui verdict de nivel stiinţific a fost eludat,vezi doamne,prin indicarea in catalogul expoziţiei,la pagina 118,a unei bibliografii care ar atesta statutul constatat prin mijloace stiinţifice oneste a obiectului incriminat; cf. aici
  Prezentarea este plină de erori, dintre care unele nu pot fi decât rezultatul unei deliberari,al unor intenţii dolosive,neputând fi puse pe seama intâmplării ori pe seama neglijenţei vreunui sfertodoct de nivel raional! Spada nu este ornată cu stema Moldovei,articolul indicat in bibliografie precum si volumul (Anuarul Muzeului Judetean Vaslui,”Acta Moldaviae Meridionalis”,nr.1979,pagina 113) nu pomenesc nici măcar in treacăt despre un astfel de obiect gasit “In locuinţa L9,sectiunea SIII,in campania arheologică din anul 1976…”
  Iată,în măreţia sa scrofuloasă, pagina 113 din articolul intitulat ”Santierul arheologic Vaslui,Principalele rezultate ale săpăturilor din anii 1976-1977” (cu precizarea “fara imagine” ,in sensul ca scârţ Marghioalo,ete,ce-ai să-mi faci,mă dai la procoror ??!!!) Cf. pagina 113,aici
  Iar anuarul ,volumul I/1979, cu articolul,poate fi accesat aici:
  http://cimec.ro/Biblioteca-Digitala/Biblioteca.html#ActaMoldaviaeMeridionalis
  Cine doreşte – si ar fi indicat să citească orice persoana care poate accesa o pagina de internet – poate să-şi facă o imagine proprie despre dimensiunea acestei fărădelegi corcite cu o mârlanie de canalii scăpate la butoane !
  Publicati,va rog,domnule jurnalist,un facsimil,o scanare a paginii in care este menţionat obiectul expus acuma cu titlul de “Sabie a lui Stefan cel Mare” ,dacă nu este prea obositor pentru dvs. si dacă nu aveti duioşii cu directorul cu talente de merceolog al Muzeului Bucovinei,va rugam frumos,să vedem şi noi…
  Apoi,spada nu poate fi nici măcar de ceremonie,aşa cum este menţionat in prezentarea din catalog ,obiectul prezinta urme de utilizare ,crestaturi specifice rezultate dintr-un impact sau mai multe ,prin utilizarea sa repetată; se vede cu ochiul liber la exponatul de la muzeu si este un indiciu al amatorismului falsificatorilor,al pregatirii lor precare,mai degrabă politico-ideologice decat stiinţifice! Deci cade si precizarea penibilă: ”Spada de ceremonie cu butonul ornat cu stema Moldovei (unde???) pe ambele părţi….Obiectul nu prezintă urme de utilizare (!!) iar lama are analogie (pre limba domnului C.K.,bag seama, este aceasta formulare, sau pre limba strămoşilor domnului Ursu,cei acomodaţi cu scânteia…) cu cea a spadei moldoveneşti din colecţia muzeului Topkapî,din Istanbul”
  De tinut minte: spada de la turci este “moldoveneasca”,nu este spada lui Stefan cel Mare! Noroc cu vasluienii si cu domnul Ursu!
  Ce se mai vede cu ochiul liber? In afara de asemanarea,studiată sau nu,pe care o prezintă lama spadei cu aceea de la turci insa cu oarecare indicii de prelucrare industrială târzie,de atelier din secolul al XIX-lea cel puţin,se mai remarcă (ca si cum nu era deajuns!) că exponatul domnului Ursu nu este nici de ceremonie dar nici de luptă! Mânerul este butucănos ca si imbinarile pieselor in grabă şi,iarăşi,cu indicii de prelucare atipice pentru secolul al XV-lea,inadecvat unei utilizari regulate; spada ar trebui sa fie de două mâini,precum surata copiată de la Topkapî,ea nu este de nici un fel…
  Se remarcă in catalog,la pagina 109,de exemplu,că o spadă care are urmele de coroziune specifice unui obiect de metal ce a zăcut in pamant câteva sute de ani,are origine necunoscută dar se precizează,corect: “Spada pentru o mână si jumatate”,observaţie indubitabil profesională,de expert,nu de falsificator,pentru ca in acelaşi loc este precizată lungimea gărzii – 20,5 cm ! In timp ce la obiectul expus cu titlu de spadă a lui Stefan cel Mare,la Suceava,garda are cel mult 15 cm !
  Vorbim despre un fals grosolan,făcut de persoane cu un IQ redus,cu o cultura profesională ieşită exclusiv din invăţământul politico-ideologic al anilor ’70,la comanda unor entităţi statale ai căror epigoni se ocupă si astăzi de “interesul naţional”,astfel cum este acesta definit de către un oarecare Basescu si de profetul său Gabriel Oprea,specialist in izmene şi obiele…
  Ce poate să anime un om sau o ceată de oameni,mai mult sau mai puţini normali la cap,să promoveze un astfel de fals,cu astfel de mijloace precare? Pentru domnul Ursu ar fi ceva explicaţii – dumnealui pare de mai mult timp preocupat de aspectele comerciale ale unor panarame,ale unor vodeviluri ţigăneşti,derulate – unde altfel?? – pe moşia sa,adecă in incinta unor monumente istorice cu care s-a intabulat dumnealui de cca 12 ani,asistat de un impostor sfertodoct,savant si cercetator pe internet,măcăleandru ,expert in contrafaceri si scuipaturi la adresa simbolurilor naţionale ale românilor dar si ale BOR… Treaba,job-ul,cum ar fi,al domnului Ursu este acela de ai promova susnumitului impostor Dragusanul.ro inepţiile si vomele ,produsele săracei sale imaginaţii,copiile dupa copiile copiilor copiate de pe internet si traduse alandala,eventual expuse la muzeu ! Raporturile sale cu istoria si cultura naţională nu sunt cele ale unui funcţionar public cu drepturi si obligaţii,sunt cele ale unui angrosist parşiv care foloseşte moşia ca pe o sinecură aducătoare de venituri pentru impostor si plodul său neisprăvit,din bani publici,cu bani publici…Transformând istoria si sanctuarele sale in spaţiu de manevra pentru impostura,asimilindu-le in fapt cu nişte micţionare puse la lucru.. In fata imensităţii acestor măreţe obiective,a acestui izvor nesecat de foloase pentru sine sau pentru altul,ce mai contează,măi homo bucovinensis,un mic fals, acolo,încadrat in termenii mitului despre un oarecare Stefan cel Mare?
  Si mai penibila este insă lipsa de atitudine a mediului academic din oraşul cu universitate si cu o filială a Uniunii Scriitorilor…
  Dacă ar fi să credem ce dzicu unii,cum că problema este stăpânită si muştruluită de un anume domn care in tinereţe fuseseu plătit de stapânii săi in cofraje de oauă si baxuri de vodka iar acuma este platit la fel,numai că i se pun oauăle&vodka pe card,deci daca ar fi sa credem,tinerii istorici par mai degraba preocupati să se mănânce ei-inde-ei,precum că care-i mai mare filolegionar.. Chestii din astea mărunte,care nu se gasesc pe Wikipedia,să se ocupe Iacobescu de ele,in vreo pauză de publicitate,numa’ să nu-l supere pe domnul Purici,să i se spargă oauăle pe card…
  Nu avem aşteptări prea mari nici de la organele cu comportament instituţional protocolar,deoarece ei ştiu precis că pericolul iridentei ukrainene nici nu există,înafara de anumite exagerări,ca fenomen,in contrabanda cu mahorcă si samagon. Cât despre anumite subtile si ruginite mişmaşuri iredentiste,cu ţintă precisă,ei bine,acestea se petrec intr-o limbă pe care noi nu o pricepem iar momentan incă mai suntem preocupaţi să sistematizăm in dosare si să evaluam atacurile nedrepte la adresa lui Basescu precum si materialele de analiză de pe vremea quadrumvirilor Flutur-Balan-Dâmbu-Cojocariu,a bărbaţilor de partid si de stat peripatetici (adica plimbăreţi,pentru evitarea confuziilor…)
  Asta rezultă şi din atitudinea politicienilor si politrucilor care,in cuvinte putine si sforăitoare, au subliniat cât de lungă si de dreaptă este sabia lui Stefan cel Mare,domnitor bukowinean care a condus Moldova din capitala sa ,Suceava,dar el habar nu avea,până s-au făcut oameni mari alde Ursu&Dragusanul.ro şi i-au spus-o de la obraz…
  Aşteptăm cu interes producţiunile dvs. viitoare,domnu’ Alin Dima.

 2. Ursareasca... says:

  P.S.
  Cu scuze,pentru cei care nu pot accesa,din vina mea,iata pagina 113 din Anuarul Muzeului Judetean Vaslui:
  http://prntscr.com/g9o15f
  …apoi catalogul expozitiei,pagina 118,cu falsele trimiteri:
  http://prntscr.com/g9o1xx

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: