„Artă, tradiţii şi obiceiuri populare din Moldova şi Bucovina”

În perioada 28 iulie – 9 august, Grădiniţa Specială din Fălticeni, în parteneriat cu şcolile gimnaziale „Ion Irimescu” şi „Mihail Sadoveanu” din Fălticeni, Liceul Tehnologic „Vasile Cocea” din Moldoviţa şi Asociaţia „Euro-şansa For Life”, ONG care sprijină copiii aflaţi în dificultate, a organizat, la Fălticeni şi Moldoviţa, a IV-a ediţie a Şcolii de vară „Artă, tradiţii şi obiceiuri populare din Moldova şi Bucovina – O zi din viaţa mea la ţară. O zi din viaţa mea la oraş”.

Proiectul educaţional, desfăşurat sub girul Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, a reunit cadre didactice din şcolile partenere, elevi voluntari care au competenţe artistice pentru promovarea artei ca mijloc de păstrare a adevăratelor valori morale, părinţi, membri ai comunităţii, colaboratori, primarii din cele două localităţi şi peste 50 de copii cu vârste între 6-17 ani, din Fălticeni şi comuna Moldoviţa, care au frecventat cursurile Grădiniţei Speciale Fălticeni (preşcolari şi elevi) aflaţi în dificultate (dizabilităţi, CES, rezultate şcolare slabe, medii dezavantajate, copii cu părinţi plecaţi în străinătate).

În fiecare zi, între orele 9 – 12, copiii şi-au desfăşurat activitatea pe ateliere în diverse domenii (artă decorativă, sport, muzică şi comunicare, jocuri specifice). Pe 28, 31 iulie şi 1 august, participanţii au desfăşurat activităţi comune la Grădiniţa Specială din Fălticeni, alături de ei fiind şi primarul Cătălin Coman, care i-a invitat pe oaspeţii din Moldoviţa să viziteze muzeele şi spaţiile de agrement din urbea de pe Şomuz. Miercuri, 2 august, a avut loc deplasarea la Liceul Tehnologic „Vasile Cocea” din Moldoviţa, după care copiii au revenit la Fălticeni pentru activităţile programate la Şcoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” (3-4 august) şi Şcoala Gimnazială „Ion Irimescu” (7-8 august). Proiectul s-a încheiat pe 9 august, cu un spectacol organizat în Sala „Pictor Aurel Băeşu” din cadrul Muzeului de Artă „Ion Irimescu” şi cu vernisajul unei expoziţii cu vânzare cu obiecte realizate de copii în cadrul şcolii de vară. Fondurile obţinute vor fi folosite pentru finanţarea altor activităţi din acest proiect.

„Amintiri de neuitat la final de proiect. Mulţumim organizatorilor care astăzi le-au oferit elevilor noştri posibilitatea de a cunoaşte Fălticeniul prin vizita la Grădiniţa Specială, Muzeul «Mihail Sadoveanu», Galeria Oamenilor de Seamă, Muzeul Apelor «Mihai Băcescu» şi Muzeul de Artă «Ion Irimescu». Spectacolul de final de proiect de miercuri, 9 august, ne-a impresionat pe toţi. Felicitări, oameni frumoşi, respect şi preţuire!” a declarat prof. Diana Priscorneac, directorul adjunct al Liceului „Vasile Cocea” din Moldoviţa.

Lucrul în echipă copil – părinţi – profesori – voluntari contribuie la dezvoltarea aptitudinilor copiilor cu dizabilităţi

Aşa cum am aflat de la psihopedagogul Mihaela Sandu, directorul Grădiniţei Speciale Fălticeni, scopul proiectului este de a dezvolta competențele artistice, dragostea şi respectul pentru tradiţiile populare din Moldova şi Bucovina. „La şcoala de vară am învăţat să descoperim şi să preţuim valorile strămoşeşti, tradiţiile şi obiceiurile specifice zonei în care trăim pentru a le transmite mai departe generaţiilor viitoare, să ne preţuim identitatea şi neamul. Pe toată durata desfăşurării şcolii de vară, cadrele didactice, voluntarii-studenţi, elevi şi părinţi au lucrat în echipe pe ateliere de lucru: artă decorativă, comunicare, sport şi muzică, utilizând tehnici de lucru variate, fără să se abată de la tema proiectului” a precizat Mihaela Sandu.

Pe data de 2 august, cu sprijinul Primăriei Municipiului Fălticeni, a fost organizată o excursie la Moldoviţa, la Liceul „Vasile Cocea”, dar şi la alte obiective din zonă. La eveniment au participat, din partea gazdelor, director prof. Laura Şutu, directorul adjunct Diana Priscorneac, coordonatorul de proiect prof. Angela Balabasciuc, cadre didactice, elevi, voluntari, părinţi, membri ai comunităţii şi colaboratori: solista de muzică populară Felicia Oblezniuc, Ansamblul „Huţulca”, Clubul Sportiv „Invictus”. Din partea Primăriei Comunei Moldoviţa au participat primarul Traian Iliesi, viceprimarul Romeo Cocerhan şi consilierul Mugurel Balabasciuc. După ce toţi participanţii, îmbrăcaţi în costume populare, au lucrat în cadrul atelierelor de artă decorativă, comunicare, sport, muzică, au încondeiat ouă, au dansat şi cântat, s-au întrecut în jocurile copilăriei şi jocuri de atenţie. Gazdele din Moldoviţa i-au invitat pe fălticeneni să viziteze Muzeul Ouălor Încondeiate „Lucia Condrea”, Muzeul Satului, să facă o plimbarea cu „Mocăniţa” şi să servească masa în pădure.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: