Buchiseli. Dezacorduri grosolane

Dacă, uneori, acordul gramatical (de diverse tipuri: între subiect şi predicat, în gen, număr şi caz) presupune, aşa cum sugerau nişte buchiseli mai vechi, un necesar timp de analiză pentru o decizie corectă, fapt posibil doar când este vorba de scriere, care îngăduie un asemenea răgaz (am considerat atunci că e vorba de „acorduri fine”), simţul corectitudinii este, destul de des, şocat de dezacorduri grosolane întâlnite în texte publicistice. De cele mai multe ori, ele pot fi puse pe seama neglijenţei, nu, neapărat, a neştiinţei.

Câteva astfel de „întâmplări de lectură” relativ recente, în rândurile care urmează, în speranţa că, poate, cineva interesat de gramatică ni se va alătura în interpretarea cazurilor.

  • Are importanţă doar gesturile politice” (evz.ro, 28 martie 2017). Singularul lui a avea (pers. a III-a, indicativ prezent), în loc de pluralul cerut de gesturi, este, aproape sigur, o scăpare permisă de renunţarea la o recitire şi de lipsa unui serviciu de corectură. (Ceea ce nu s-ar putea spune despre eroarea din propoziţia următoare – „Ori din acest punct de vedere, D. C. nu s-a afirmat ca om al Binomului” – unde ori, în loc de or şi lipsa virgulei după această conjuncţie par a avea legătură mai degrabă cu neştiinţa.)
  • „fără să ţină cont de drepturile omului şi de legislaţia europeană care spune că divulgarea unor acte de corupţie nu sunt secrete de stat.” (evz.ro, 9 mai 2017). Autorul este aici derutat de pluralul „acte de corupţie” şi, nedându-şi seama că subiectul este divulgarea, apelează la sunt, în loc de este şi adaugă şi un nume predicativ la plural (secrete). Poate că eroarea gramaticală porneşte de la una de sens şi construcţie, întrucât nu divulgarea ar putea sau n-ar putea fi considerată secret, în discuţie aflându-se, de fapt, actul de corupţie.
  • „sociolog şi unul din prietenii apropiaţi al lui George Maior şi Florian Coldea” (evz.ro, 10 martie 2017). Genul acesta de „acord” este practicat de cei care uită că articolul posesiv (genitival), cum era numit de vechea gramatică, sau „formantul în structura genitivului / posesivului”, cum îl numeşte noua Gramatică a Academiei, se acordă cu substantivul determinat (aici – prietenii). Aşadar, corect: „prietenii apropiaţi ai lui…”.
  • „după declaraţiile oficiale a celor doi înalţi diplomaţi” (gandul.info, 12 aprilie 2017). Prezenţa unui numeral (doi) în vecinătate determină autorul să aplice regula formei unice a articolului / formantului, a, înaintea acestei părţi de vorbire; numai că articolul demonstrativ (adjectival) modifică situaţia şi regula, cerând acordul: „declaraţiile…ale celor doi”.
  • „Noile patimi ale fostei preşedintă” (în titlu, cotidianul.ro, 4 aprilie 2017). E posibil ca folosirea incorectă a formei de nominativ în locul genitivului pe care-l impune construcţia să aibă drept cauză omonimia, la acest caz, a masculinului cu femininul: unui / unei preşedinte. Vrând să evite o presupusă eroare / neînţelegere, publicistul a preferat să apere de confuzie genul substantivului, comiţând, de fapt, o abatere gramaticală.

I. NEDELEA

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: