Şcoala de vară şi Conferinţa „Bune practici în parteneriatele pentru dezvoltarea reţelei de psihiatrie comunitară”

 – Gura Humorului (27-29 iunie 2017) şi Câmpulung Moldovenesc (29 iunie-2 iulie 2017) –

Asociaţia de Psihiatrie Socială din România în colaborare cu Universitatea de Medicină şi Farmacie Iaşi, Spitalul de Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc, Asociaţia Psiterra, Colegiul Medicilor din România filiala Suceava a organizat, în perioada 29 iunie – 2 iulie 2017, la Hotel Cabana Rarău din Câmpulung Moldovenesc, a VII-a manifestare ştiinţifică a organizaţiei, Conferinţa cu tema „Bune practici în parteneriatele pentru dezvoltarea reţelei de psihiatrie comunitară”. Ea a fost precedată de Şcoala de vară cu aceeaşi temă, ce a avut loc la Hotel Toaca Bellevue din Gura Humorului, în perioada 27-29 iunie 2017.

La cele două evenimente, pe parcursul a 5 zile, profesionişti în domeniul sănătăţii mintale din ţară (Timişoara, Iaşi, Bucureşti, Alba, Ploieşti, Craiova, Bistriţa, Bacău, Vâlcea, Suceava, Oradea, Buzău ş.a.) şi străinătate (Germania, Republica Moldova, Ucraina), psihiatri, psihologi, asistenţi sociali, medici legişti şi din alte domenii medicale şi non medicale (medici de familie, alte specialităţi, reprezentanţi ai societăţii civile, beneficiari ai serviciilor de sănătate mintală), precum şi reprezentanţi ai Centrului Naţional de Sănătate Mintală, ai Asociaţiei Române de Psihiatrie şi Psihoterapie şi ai Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi au participat la lucrări, mese rotunde, dezbateri şi ateliere de formare profesională cu teme specifice.

În acest fel, Asociaţia de Psihiatrie Socială din România, reprezentată de dr. Alexandru Paziuc în calitate de preşedinte, şi partenerii ei au continuat să promoveze susţinerea asistenţei psihiatrice comunitare a persoanelor cu probleme de sănătate mintală, sprijinind şi încurajând incluziunea socială a acestora, prin exemple de bune practici, inclusiv în domeniul economiei sociale (AREAS Suceava), precum şi lucrul în echipe multidisciplinare (Asociaţia Psiterra, Spitalul de Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc), analizându-se şi deficienţele întâmpinate.

S-a constatat că deficienţele sunt secundare lipsei de informaţie şi comunicare, precum şi de deficit normativ, legislativ.

Din cauza menţinerii acestor deficienţe, în sistemul psihiatric se constată o creştere îngrijorătoare a comportamentelor de tip agresiv, în contextul deficitului de prevenţie şi asistenţă comunitară psihiatrică. Subliniem că la acestea se asociază consumul de alcool şi droguri, abandonul şcolar, infracţionalitatea juvenilă, abuzul asupra copiilor, femeilor şi vârstnicilor. Acestea se cuplează cu deficitul de psihoeducaţie, ca exponent al psihoprofilaxiei şi prevenţiei, cu imposibilitatea practică de a implementa minime măsuri de reinserţie şi reintegrare medico-psiho-socială sau alte prevederi ale instrumentelor internaţionale la care România este semnatară, cu lipsa comunicării între instituţiile statului care sunt hiperpolitizate şi promovează nonvaloarea, fiind axate pe jocuri politice, mai mult decât pe orientarea către nevoile de îngrijire.

Discuţiile generate au creat un consens între toate specialităţile implicate în aceea că nu este suficient să tragem un semnal de alarmă. Ne oferim disponibilitatea de a contribui la realizarea continuităţii serviciilor psihiatrice nu doar la nivel spitalicesc, ci mai ales în comunitate.

Cu toţii am susţinut necesitatea acută a dezvoltării reţelelor de psihiatrie comunitară şi a educaţiei profesioniştilor implicaţi în asistenţa medico-psiho-socială, la standardele europene la care am aderat.

Pentru aceasta, un element important este înfiinţarea, dezvoltarea şi susţinerea serviciilor medico-psiho-sociale comunitare în scopul asigurării continuităţii îngrijirilor.

Pentru combaterea stigmatizării pacienţilor psihiatrici şi a personalului implicat, a condiţiilor dificile de lucru, pentru corectarea unui cadru legal care se dovedeşte contradictoriu şi deficitar, precum şi pentru rezolvarea subfinanţării cronice se impune necesitatea colaborării dintre ministere şi parteneriat public şi privat la nivel local.

Sănătatea generaţiilor viitoare depinde de deciziile şi acţiunile luate în prezent de către toţi factorii implicaţi, în scopul unei convieţuiri cu demnitate, respect şi calitate a vieţii crescută. (C.P.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: