Secretarului general al Comisiei UNESCO din Filipine i s-a înmânat documentaţia pentru susţinerea includerii iei româneşti în Patrimoniul Mondial UNESCO

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunţat, luni, că a transmis secretarului general al Comisiei Naţionale Filipine pentru UNESCO, Lila Ramon Shahani, documentaţia pentru susţinerea înscrierii iei româneşti şi a culturii Precucuteni-Cucuteni-Tripolie în Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii.

„Am avut ocazia să stau de vorbă cu Lila Ramon Shahani, secretar general al Comisiei Naţionale Filipine pentru UNESCO care avizează proiectele şi solicitările ţărilor privind introducerea în Patrimoniul UNESCO a diferite obiective” a spus Flutur într-o conferinţă de presă.

El a arătat că autorităţile sucevene au transmis documentaţia pentru cultura Precucuteni-Cucuteni-Tripolie la Institutul Naţional al Patrimoniului, dar şi la forurile UNESCO şi a transmis această solicitare şi reprezentantului Filipine din cadrul UNESCO.

Totodată, el a spus că i-a înmânat acesteia şi o documentaţie pentru promovarea iei româneşti în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Flutur a spus că există o documentaţie depusă, denumită cămaşa cu altiţă, şi că a avut ocazia să înmâneze direct doamnei Shahani, la Cetatea de Scaun, aceste materiale.

„A fost foarte receptivă. Am stat de vorbă mai mult despre aceste lucruri” a spus Flutur, care a menţionat că Shahani a vizitat obiectivele UNESCO din judeţul Suceava şi şi-a exprimat speranţa că va fi găsită o formă de sprijin la forurile UNESCO şi pentru înscrierea Mănăstirii Dragomirna în Patrimoniul Mondial UNESCO.

În ceea ce priveşte ia românească, Flutur a spus că a oferit doamnei Shahani o ie bucovineană şi o traistă.

„Şi alte zone din ţară vorbesc de ia românească ce este acum promovată în 50 de ţări, în mari oraşe din lume şi cred că efortul nostru, care s-a materializat cu o documentaţie scrisă despre ie, este binevenit”, a spus Flutur.

El a menţionat că la documentaţia înmânată au fost adăugate studii făcute de Muzeul Bucovinei despre cămaşa românească, despre istoria iei, „acest port popular extrem de căutat astăzi pe mapamond”.

„Sper să avem un sprijin şi din partea dumneaei”, a spus Flutur. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: